ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπεγράφη σύμβαση για αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Παλαιοφάρσαλος- Καλαμπάκα

16:49 - 24 Νοε 2022 | ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Υπεγράφη σύμβαση για αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Παλαιοφάρσαλος- Καλαμπάκα
Με ταχείς ρυθμούς συμβασιοποιήσεων έργων και πάντα με βάση τον προγραμματισμό, προχωρά ο στρατηγικός σχεδιασμός της ΕΡΓΟΣΕ για την ολοκλήρωση κρίσιμων σιδηροδρομικών υποδομών.

Σε φάση κατασκευής εισέρχεται πλέον και η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα, ενός έργου μείζονος σημασίας για τον εκσυγχρονισμό του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου. Ειδικότερα, υπεγράφη σήμερα η σύμβαση του έργου που αφορά την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης - τηλεδιοίκησης, και ETCS LEVEL 1 στην υφιστάμενη μονή σιδηροδρομική γραμμή, καθώς και την κατασκευή νέας παρακαμπτήριας γραμμής στον
Σιδηροδρομικό Σταθμό Σοφάδων.

Με την υπογραφή αυτής της σύμβασης, ουσιαστικά επιτυγχάνεται ο στόχος της συμβασιοποίησης έργων συνολικού προϋπολογισμού 515,3 εκατ. €, που αναβαθμίζουν τον κεντρικό σιδηροδρομικό άξονα Πάτρα – Αθήνα - Θεσσαλονίκη/Ειδομένη - Προμαχώνας, καθιστώντας το δίκτυο της χώρας πλήρως ηλεκτροκίνητο.

Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία ΑΒΑΞ Α.Ε. Η επιλογή του  αναδόχου για την κατασκευήτου  έργου πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με την ανοικτή διαδικασία του άρθρου 264 του ν.4412/2016 και υπό τις προϋποθέσεις που ορίζονται από τον νόμο αυτό. Το συμβατικό τίμημα ανέρχεται στα 52,2 εκατ.€ και θα υλοποιηθεί σε ορίζοντα τριάντα έξι(36) μηνών, με στόχο την έναρξη λειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής αναβαθμισμένης με ηλεκτροκίνηση έως τα τέλη του 2025.

Η συνολική διάρκεια του χρόνου υποχρεωτικής συντήρησης (εγγύησης) του έργου ορίζεται επίσης σε τριάντα έξι (36) μήνες. Για το έργο έχει εξασφαλιστεί συγχρηματοδότηση από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το ΕΣΠΑ 2014-2020, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ).

Συνοπτικά, το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά σε:

  • Κατασκευή ηλεκτρονικού συστήματος σηματοδότησης με τηλεδιοίκηση από τοκέντρο ελέγχου κυκλοφορίας Λάρισας
  • Εγκατάσταση συστήματος αυτόματης προστασίας συρμών ETCS γραμμής επιπέδου 1
  • Υλοποίηση συστήματος ηλεκτροκίνησης και τηλεδιοίκησης της γραμμής Σ.Σ. Παλαιοφαρσάλου έως Σ.Σ. Καλαμπάκας και προσαρμογή του νέου συστήματος ηλεκτροκίνησης με τις υφιστάμενες όμορες εγκαταστάσεις.
  • Κατασκευή τηλεπικοινωνιακών συστημάτων
  • Κατασκευή υποδομής και επιδομής σιδηροδρομικής γραμμής στην περιοχή των Σοφάδων, όπου θα κατασκευαστεί γραμμή υπέρβασης (παρακαμπτήριος) μήκους 650μ
  • Κατασκευή αποβάθρας στην περιοχή των Σοφάδων για την εξυπηρέτηση του κοινού
  • Εργασίες ανακαίνισης ή και επισκευής μικρής κλίμακας σε χώρους των υφισταμένων κτηρίων των Σ.Σ. Σοφάδων, Καρδίτσας, Τρικάλων και Καλαμπάκας, όπου θα στεγασθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός σηματοδότησης και ηλεκτροκίνησης.

ergose ypografi

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, κ. Χρήστος Βίνης, δήλωσε σχετικά: «Στρατηγικός στόχος της ΕΡΓΟΣΕ είναι η ολοκλήρωση κρίσιμων σιδηροδρομικών υποδομών, έτσι ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει ένα άρτιο, πλήρως εκσυγχρονισμένο και ασφαλές δίκτυο ευρωπαϊκών προτύπων και τα αποτελέσματα της στρατηγικής μας είναι ορατά.

Με την υπογραφή και αυτής της σύμβασης, ένα ακόμη κομβικό έργο περνά από τονσχεδιασμό και τη διαγωνιστική διαδικασία στην κατασκευαστική φάση».

Τελευταία τροποποίηση στις 16:54 - 24 Νοε 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.