ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπαράζ εκθέσεων για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών από τους ξένους

10:32 - 17 Νοε 2009 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
(upd) Τη θετική τους στάση απέναντι στις ελληνικές τράπεζες αναφέρουν σε εκθέσεις τους οι οίκοι Citigroup και Bank of America-Merrill Lynch. Ο τελευταίος οίκος κάνει λόγο για υπεπουλημένες μετοχές και καλεί τους επενδυτές να αγοράσουν Εθνική και Eurobank. Η Citigroup σημειώνει πως οι μετοχές έχουν πιεστεί σημαντικά λόγω των φόβων για την οικονομική κατάσταση της χώρας, την επιβολή έκτακτης φορολογίας αλλά και των ερωτημάτων για την έξοδο από τη χρηματοδότηση της EKT. Όμως οι πρόσφατες ρευστοποιήσεις έχουν δημιουργήσει ελκυστικές αποτιμήσεις. Ο οίκος σημειώνει τις μετοχές των Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Κύπρου και Marfin που όλες διαπραγματεύονται 8-9 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2010.

Ο οίκος αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του για τις περισσότερες ελληνικές τράπεζες προκειμένου να ενσωματώνουν την βελτίωση των καθαρών εσόδων από τόκους και τα υψηλότερα κέρδη από συναλλαγές. Περιμένει αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης και η Alpha Bank το έκανε ήδη. Ωστόσο ο ρυθμός μειώνεται συνολικά. Το τρίτο τρίμηνο αναμένεται να δείξει ανθεκτικότητα στα έσοδα λόγω υψηλότερων καθαρών εσόδων από τόκους, τη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων και τις υψηλές συναλλαγές. Τα αποτελέσματα θα είναι ισχυρά.

Ο οίκος δεν αλλάζει τις τιμές στόχους. Για την ATE Bank δίνει το 1 ευρώ. Τα κέρδη ανά μετοχή ανά μετοχή του 2009 αναμένονται στα 0,12 ευρώ έναντι 0,10 ευρώ που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Για την Alpha Bank διατηρεί την τιμή στόχο των 14 ευρώ και δεν αλλάζει την εκτίμηση για τα κέρδη ανά μετοχή, για τη Eurobank έχει δώσει τιμή στόχο τα 12 ευρώ και μειώνει την εκτίμηση για τα κέρδη ανά μετοχή του 2009 από τα 0,62 ευρώ στα 0,60 ευρώ, για την Emporiki Bank δίνει τιμή στόχο τα 5,5 ευρώ και περιμένει τώρα ζημία 2,51 ευρώ ανά μετοχή έναντι ζημίας 1,96 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα έχει δώσει τιμή στόχο τα 30 ευρώ και περιμένει κέρδη ανά μετοχή 2,19 ευρώ από 2,29 ευρώ το 2009, για την Πειραιώς η τιμή στόχος είναι στα 13 ευρώ και περιμένει κέρδη ανά μετοχή 0,89 ευρώ από 0,92 ευρώ. Για το Ταχ.Ταμιευτήριο η τιμή στόχος είναι στα 5,25  ευρώ και διατηρεί την εκτίμηση για 0,46 ευρώ κέρδη ανά μετοχή το 2009. Για την Κύπρου διατηρεί τα 0,62 ευρώ και την τιμή στόχο των 7 ευρώ και για τη Marfin μειώνει την εκτίμηση στα 0,22 ευρώ από 0,23 ευρώ με την τιμή στόχο να είναι στα 4,25 ευρώ.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημαντικά χαμηλότερη απόδοση που αγγίζει το 20% για αυτό το μήνα αναφέρει σε σημερινή της έκθεση η Bank of America -Merrill Lynch και παροτρύνει τους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank. Μόνο χθες αναφέρει πως είχαν απόδοση κατά 10% χειρότερη έναντι των άλλων τραπεζών, σημειώνει ο οίκος.

Αυτό οφείλεται στις μακροοικονομικές προοπτικές στις χώρας και στις ανησυχίες γύρω από την στρατηγική εξόδου των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση μέσω της ΕΚΤ. Αν και αυτές οι ανησυχίες είναι εύλογες η πρόσφατη πορεία των μετοχών δεν δικαιολογείται αναφέρει ο οίκος. Πιστεύει πως οι μετοχές είναι υπερπουλημένες και διατυπώνει εκ νέου τη σύσταση αγοράς για την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank.

Μάλιστα η πρόσφατη βελτίωση των προβλέψεων αντισταθμίζει σε μεγάλο βαθμό τα έσοδα από το περιθώριο δανεισμού από την ΕΚΤ. Το ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο που ήταν αρνητικό κατά 1,6% και το έλλειμμα που είναι στο 12,7% αυξάνει τις ανησυχίες και είναι ξεκάθαρο πως η νέα κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει τα έσοδα και να συγκρατήσει τις δαπάνες.

Η αύξηση του spread στα ελληνικά ομόλογα μπορεί να επηρεάσει τα έσοδα από συναλλαγές των τραπεζών, θυμίζει όμως πως η αγορά έχει γίνει περίπου στις 200 μονάδες βάσης. Για τις μετοχές που προτιμά βλέπει περιθώριο ανόδου περίπου 30% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.