ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί οι ξένοι μαζικά ρευστοποιούν ελληνικές τραπεζικές μετοχές

08:12 - 10 Δεκ 2009 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Οι σκηνές πανικού που εκτυλίσσονται στην χρηματιστηριακή αγορά και η καταβαράθρωση των τραπεζικών μετοχών δεν είναι μόνο απόρροια κερδοσκοπίας. Περίπου το 40% της πτώσης είναι κερδοσκοπία και το υπόλοιπο 60% αποδίδεται σε συγκεκριμένους λόγους , αποδίδεται σε συγκεκριμένες γενεσιουργες αιτίες.

Οι ξένοι επενδυτές ρευστοποιούν μαζικά ελληνικές τράπεζες οδηγώντας σε πτώση έως και 40% από τα υψηλά έτους για 6 βασικούς λόγους.

1) Ο πρώτος λόγος σχετίζεται με την κατάσταση της οικονομίας. Οι υποβαθμίσεις βλάπτουν την χώρα, οι συνεχείς αρνητικές κριτικές επίσης. Οι ξένοι λοιπόν όχι όλοι αλλά ορισμένοι μειώνουν τις επενδυτικές τους θέσεις πουλώντας κυρίως Εθνική, Alpha bank, Eurobank και Πειραιώς. Ετσι εξηγούνται και οι μεγάλοι όγκοι καθημερινώς. Ξένοι αποχωρούν από τις τράπεζες όχι μαζικά αλλά αποχωρούν. Συνολικά στις τράπεζες δραστηριοποιούνται 4300 ξένοι επενδυτές.

2) Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με το ότι οι τράπεζες δρώντας σε ένα τόσο ασταθές περιβάλλον δεν θα καταφέρουν να βελτιώσουν την κερδοφορία τους το 2010 άρα ξεκάθαρα αμφισβητούν τις πρόσφατες αποτιμήσεις. Η Εθνική με 15 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση και η Alpha bank, Eurobank με 5,5 δις ευρώ δεν φαίνεται ότι αντικατόπτριζαν πραγματικές αξίες.

3) Ο τρίτος λόγος σχετίζεται με τα ομόλογα. Οι ελληνικές τράπεζες κερδοσκόπησαν με επίκεντρο την ΕΚΤ και τα ελληνικά ομόλογα πουλώντας σε διάστημα λίγων μηνών 11 με 12 δισ. ευρώ. Λάμβαναν ρευστότητα με 1% και αγόραζαν ομόλογα με 4,5% έβγαζαν μια σημαντική υπεραξία εκμεταλλευόμενες τις διαφορές επιτοκίων και έτσι εμφάνισαν υψηλά κέρδη από... ομόλογα και όχι τακτικά έσοδα. Τα έσοδα από ομόλογα λόγω της αύξησης του spread έχουν καταρρακωθεί. Μάλιστα ορισμένες τράπεζες εμφανίζουν ζημίες.

4) Η υψηλή διασύνδεση τραπεζικών μετοχών, ΧΑ και spread ομολόγων επιδρά αλληλοδιαδοχικά παρασύροντας η μια αγορά την άλλη. Τα spreads στις 255 μονάδες βάσης προκαλούν όχι αβεβαιότητα αλλά πανικό.

5) Ο τέταρτος λόγος σχετίζεται με την υφιστάμενη ρευστότητα των τραπεζών. Οι τράπεζες διαθέτουν ρευστότητα όχι όμως υπερεπαρκή. Θα επιστρέψουν ένα αξιόλογο μέρος στην ΕΚΤ μέσα στους επόμενους μήνες, ωστόσο δεν θα χρησιμοποιούν την ρευστότητα που διαθέτουν για να αγοράσουν ομόλογα. ’ρα οι ελληνικές τράπεζες θα καταστούν πιο συντηρητικές επενδυτικά.

6) Οι επισφάλειες δεν έχουν εμφανισθεί πλήρως και δεν έχουν ακόμη κορυφώσει αυτό θα συμβεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Το ερώτημα που ανακύπτει όμως λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις παραμέτρους είναι οι τραπεζικές μετοχές θα υποχωρήσουν περαιτέρω ή υπερπουλήθηκαν και θα υπάρξει αντίδραση καθώς η πραγματική τους αξία είναι υψηλότερα;

Η αίσθηση πολλών στελεχών τραπεζών είναι ότι μια συνέχιση της διόρθωσης ως τις 1800 μονάδες δεν μπορεί να αποκλεισθεί ωστόσο η αγορά βραχυπρόθεσμα οφείλει μια αντίδραση.

Ομως η αντίδραση θα είναι αναλαμπή αν δεν αλλάξει πραγματικά το οικονομικό κλίμα. Το ΧΑ, οι τράπεζες και τα spreads εξαρτώνται από τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.