ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι ελληνικές τράπεζες δεν δανείζονται από την αγορά και σκέφτονται πάλι την ΕΚΤ

09:20 - 10 Δεκ 2009 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Οι ελληνικές τράπεζες μετά τις επιστολές της ΤτΕ για τη ρευστότητα που είχαν λάβει από την ΕΚΤ ύψους 40 δισ. ευρώ είχαν αποφασίσει να μην συμμετάσχουν στη δημοπρασία παροχής ρευστότητας για διάστημα 1 έτους που θα πραγματοποιηθεί 15 και 16 Δεκεμβρίου. Μάλιστα οι τράπεζες επέστρεψαν πίσω στο δημόσιο ρευστότητα, επιστρέφουν ρευστότητα στην ΕΚΤ και επανακτούν τα collateral που είχαν χρησιμοποιήσει.

Ελαβαν ρευστότητα 40 δισ. ευρώ και χρησιμοποίησαν εγγυήσεις 55 δισ. ευρώ. Ομως μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία και τη δραματική επιδείνωση του κλίματος στην αγορά οι τράπεζες διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να δανεισθούν από την ελεύθερη αγορά.

Οι μεγάλες τράπεζες πάγωσαν σχέδια για καλυμμένες ομολογίες ενώ διαφαίνεται ότι παγώνει επικίνδυνα και η repo αγορά. Ως εκ τούτου υπάρχουν τραπεζικά στελέχη που υποστηρίζουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει σε συνεννόηση με την ΤτΕ να συμμετάσχουν στην ΕΚΤ στη δημοπρασία παροχής ρευστότητας αντλώντας περίπου 5 δισ. ευρώ για ένα χρόνο.

Οι τραπεζίτες δεν έχουν λάβει μια ξεκάθαρη θέση. Ολοι πάντως σκέφτονται αυτή την εναλλακτική λύση με το επιχείρημα ότι η κατάσταση στην οικονομία έχει επιδεινωθεί σημαντικά.

Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.