ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

(upd) To TT με 1,2 δις ευρώ στηρίζει τα CDs - Στις 240 μ.β. το spread

13:27 - 10 Δεκ 2009 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Την μεγαλύτερη θέση στα CDs στα Credit Defualt Swaps δηλαδή το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας διαθέτει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ύψους περίπου 1,2 δις ευρώ. Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΤΤ Α. Φιλιππίδης το ΤΤ τις τελευταίες 20 ημέρες έλαβε μια τεράστια θέση χωρίς να την προσδιορίζει ωστόσο σύμφωνα με πηγές η θέση αυτή αντιστοιχεί περίπου στο 25% του συνολικού χαρτοφυλακίου ομολόγων που φθάνει περίπου τα 5 δις ευρώ.

Αγοράζοντας το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας το ΤΤ ουσιαστικά διέβλεψε ότι θα αυξηθούν τα spreads και με την κίνηση του αυτή πέτυχε αφενός να κρατήσει σε μια ισορροπία τα CDs αφετέρου να έχει την δυνατότητα να πουλάει την τρέχουσα περίοδο με σημαντικά κέρδη.

Εν τω μεταξύ στην αγορά ομολόγων το spread βρίσκεται στις 240 μονάδες βάσης μετά τις αγορές από Deutsche Bank , HSBC και Πειραιώς.

Προσωρινή ανακωχή των κερδοσκόπων στα ομόλογα και το ΧΑ παρατηρείται πάντως μετά τον καταιγισμό , την κατακόρυφη άνοδο του spread και την καταβαράθρωση των τραπεζικών μετοχών από τους κερδοσκόπους , παρατηρούνται σταθεροποιητικές τάσεις με το spread να διαμορφώνεται στις 240  μονάδες βάσης και τις τραπεζικές μετοχές να αναζητούν ισορροπίες. Το spread χωρίς όγκους είχε φθάσει έως τις 265 μονάδες βάσης.

Στελέχη dealing rooms αναφέρουν  ότι παρατηρείται μια προσωρινή ανακωχή με επίκεντρο τα ομόλογα και δεν είναι τυχαίο ότι χωρίς σημαντικές πράξεις το spread υποχώρησε 10  μονάδες βάσης περίπου από τα υψηλά ημέρας.

Εκδηλώθηκαν επιλεκτικές αγορές από την Deutsche Bank , την HSBC και την Πειραιώς. Είναι ενδεικτικό ότι κατά την πρώτη ώρα λειτουργίας της ΗΔΑΤ δεν υπήρξαν ουσιαστικές συναλλαγές. Μόνο στην 3ετία πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές 10 εκατ ευρώ. Όμως εν συνεχεία ο όγκος αυξήθηκε οριακά λόγω των επιλεκτικών αγορών.

Π Λεωτσάκος
[email protected]


 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.