ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρκικές Τράπεζες Vs Ελληνικές: Σημειώσατε 1

09:28 - 15 Δεκ 2009 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Οι πρόσφατες αναταράξεις στις εγχώριες αγορές μετοχών και ομολόγων έχουν πλήξει τις αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών σε σημείο οι τελευταίες να χάσουν την πρωτιά σε όρους κεφαλαιοποίησης έναντι των τουρκικών. Το γεγονός αντανακλά μιά τάση, που ξεκίνησε πριν δύο μήνες με αφορμή τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Ισως όμως αποτελεί και μία στρέβλωση των αγορών, ειδικά στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία αντλεί μεγάλο μέρος των κερδών της από την Τουρκία.

Η τράπεζα AKBANK, εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, είναι η μεγαλύτερη στην Τουρκία με χρηματιστηριακή αξία 12,6 δισ. ευρώ (27,6 δισ. τουρκικές λίρες).

Η δεύτερη μεγαλύτερη είναι η Garanti με 11,5 δισ. ευρώ (25,2 δισ. τουρκικές λίρες).

Και οι δύο ξεπέρασαν σε όρους αγοράς την Εθνική Τράπεζα, που ακολουθεί με αξία 11 δισ. ευρώ. Αυτό συνέβη για πρώτη φορά φέτος. Κι αυτό γιατί η τιμή της μετοχής της AKBANK έχει αυξηθεί 93% εφέτος, της Garanti 130% έναντι μόνο 44% της Εθνικής Τράπεζας.

Η κατάταξη ήταν διαφορετική μέχρι τα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου, όταν ο τίτλος της ΕΤΕ είχε αυξηθεί 120% και της ΑΚΒΑΝΚ 100%. Σε ό,τι αφορά την πορεία των κλάδων και αυτή δείχνει την υπεραπόδοση των τουρκικών τραπεζών, που έχουν κατά μέσο όρο ενισχυθεί 102% έναντι 40% των ελληνικών.

Ισοπαλία υπάρχει μόνο στην αποτίμηση σε όρους πολλαπλασιαστή κερδών (Ρ/Ε). Το μέσο Ρ/Ε των τραπεζών στην Αθήνα είναι 10 φορές τα κέρδη τους και στην Πόλη 9,25 φορές. Που σημαίνει ότι οι πιθανότητες να υποχωρήσουν κι άλλο οι τραπεζικές μετοχές στην Ελλάδα σε σχέση με της γείτονος είναι μάλλον μικρές.

Χρ. Ιωάννου
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.