ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεγάλα funds σορτάρουν Εθνική Τράπεζα- Δύσπιστοι παραμένουν οι ξένοι για το ΧΑ

08:06 - 17 Σεπ 2010 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ηχηρά ονόματα σορτάρουν την Εθνική Τράπεζα στις τελευταίες συνεδριάσεις. Πριν από λίγες ημέρες εμφανίστηκε η Arrowgrass Capital Partners να έχει συνολικά σορτάρει 825 χιλιάδες μετοχές – CFD της Εθνικής Τράπεζας.

Διαχειριστές σημειώνουν πως προκαλεί εντύπωση που το συγκεκριμένο fund σορτάρει τη μετοχή της ΕΤΕ αφού δεν «παίζει» Ελλάδα. Τονίζουν πάντως την πολύ καλή πληροφόρηση που έχει το fund και το γεγονός ότι έχει πολύ καλές σχέσεις με τη Deutsche Bank. Το Βρετανικής έδρας fund GLG εμφανίστηκε στις 15/9 να έχει ανοικτή θέση συνολικά 655 χιλιάδων μετοχών της Εθνικής Τράπεζας. Στις 15/9 πούλησε ανοικτά 100.000 μετοχές. Το fund κατατάσσεται μεταξύ των μεγάλων παικτών παγκοσμίως.

Επιπλέον η Jane Street Group ενημέρωσε χθες πως έχει ανοικτή θέση 747.374 μετοχών στην Εθνική Τράπεζα. Σημειώνεται πως ξεπέρασε το 0,10% στις 10 Σεπτεμβρίου και προέβη στην ανακοίνωση της θέση. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως οι ξένοι παραμένουν δύσπιστοι γενικά για την ελληνική αγορά, αλλά και για την Εθνική Τράπεζα. Αν και η αύξηση είναι εγγυημένη σημειώνουν, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι όσοι είναι short δε μειώνουν τις θέσεις τους στις ανοδικές αντιδράσεις, ενώ εμφανίζονται και κάποιοι δυσαρεστημένοι από την πώληση ποσοστού στη Finansbank λέγοντας πως η ΕΤΕ πουλάει το κομμάτι που μεγαλώνει για να στηρίξει το κομμάτι που μικραίνει. Άλλοι επενδυτές μάλιστα τονίζουν και τις πολλές αυξήσεις κεφαλαίου που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η τράπεζα, καθώς και το γεγονός ότι έχει μεγάλη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα και λόγω της σχέσης της τράπεζας με το κράτος. «Όποτε το κράτος έχει ανάγκη ‘φορτώνει’ στην ΕΤΕ ομόλογα» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως θέση short 975 χιλιάδων μετοχών – CFD έχει στην Τράπεζα Πειραιώς η Fortelus Capital Management, ενώ στη Eurobank έχει σορτάρει 775 χιλιάδες μετοχές- CFD και στην Alpha Bank 785 χιλιάδες μετοχές – CFD.

Αναφορικά με την πορεία της ελληνικής αγοράς οι ξένοι είναι συγκρατημένοι, λόγω του ρίσκου της χώρας. «Δεν είναι τυχαίο που μετά το road show δεν εμφανίστηκε ούτε ένας αγοραστής», σημειώνουν διαχειριστές από το Λονδίνο. Μάλιστα κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως μετά το τέλος συγκεκριμένης παρουσίασης εταιρείας, ξένος διαχειριστής βγήκε από τον αίθουσα και μέσω τηλεφώνου έδωσε εντολές πώλησης ελληνικών μετοχών. Επιπλέον σημειώνουν πως στις τελευταίες συνεδριάσεις συγκεκριμένες μετοχές (π.χ. Τιτάν, MIG) ταλαιπωρήθηκαν λόγω αναδιάρθρωσης των δεικτών FTSE.

Γ. Κατικάς

Τελευταία τροποποίηση στις 11:29 - 17 Σεπ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.