ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καθαρίζει» το προβληματικό χαρτοφυλάκιο της ΑΤΕ – Πράσινο φως από Αλμούνια για αύξηση κεφαλαίου

02:30 - 04 Μαρ 2011 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
«Πράσινο φως» έδωσαν οι Βρυξέλλες για να προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου της Αγροτικής Τράπεζας, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζεται να πουληθούν οι συμμετοχές σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς και οι θυγατρικές της.
Το περασμένο διήμερο ο διοικητής της ΑΤΕbank κ. Θ. Πανταλάκης είχε συνάντηση με τον Επίτροπο της Ε.Ε. αρμόδιο για θέματα ανταγωνισμού κ. Χοακίν Αλμούνια προκειμένου να τον ενημερώσει για το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Αγροτικής, το οποίο ως γνωστόν θα πρέπει να προηγηθεί προκειμένου να ξεκινήσει η πολυπόθητη και απαιτούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία θα φθάνει μέχρι το 1 δισ. ευρώ, μέσω έκδοσης νέων μετοχών και μετατροπής των προνομιούχων του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, τα 675 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τη μετατροπή προνομιούχων μετοχών σε κοινές και τα υπόλοιπα 325 εκατ ευρώ θα αποτελέσουν αμιγώς την αύξηση κεφαλαίου στην οποία θα συμμετάσχει ως μέτοχος, το ελληνικό Δημόσιο.

Η αύξηση κεφαλαίου και η βελτίωση των κεφαλαιακών δεικτών είναι απαραίτητο βήμα για να μην καταγύγει η ΑΤΕ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Από πλευράς χρηματοοικονομικών συμμετοχών, οι οποίες θα διατηρηθούν, η Αγροτική ελέγχει το 40,6% της FBBank, κατέχει το 21% της Σερβικής ΑΙΚ Bank (Agroindusrial Commercial Bank) και συμμετέχει με ποσοστό 74% στην ATE Bank Romania.

Μεταξύ άλλων το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης περιλαμβάνει μειώσεις Προσωπικού, μειώσεις κατά 10 - 15% αποδοχών, κλείσιμο καταστημάτων και φυσικά, πώληση των μη χρηματοοικονομικών συμμετοχών της Τράπεζας, όπως απεξάρτηση από την την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, την Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών, τη Δωδώνη, τη ΣΕΚΑΠ. Αυτές είναι συμμετοχές που έχουν δρομολογηθεί προς πώληση. Παράλληλα, σχεδιάζεται και η πώληση της συμμετοχής στην Αττική Οδό (9,88%), σε ένα εύλογο τίμημα. Οι υπόλοιπες συμμετοχές της Αγροτικής Τράπεζας είναι στην ΕΥΔΑΠ (10%), στα ΕΛΠΕ (2,61%0, στον ΟΤΕ (0,9%) στα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (20%).

Τελευταία τροποποίηση στις 12:00 - 04 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.