ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίκειται σημαντικό deal σε τράπεζα από ομάδα εφοπλιστών

23:12 - 01 Σεπ 2006 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Σχετικά κοντά στην εξαγορά στρατηγικού ποσοστού σε ελληνική τράπεζα φαίνεται ότι βρίσκεται ισχυρή ομάδα Ελλήνων εφοπλιστών.

Μέρος αυτής της ομάδας των εφοπλιστών έχει πραγματοποιήσει κρούσεις σε 2 τράπεζες, μια μικρή και μια σχετικά μεγάλη, ζητώντας τουλάχιστον το 10% του μετοχικού κεφαλαίου.Οι συζητήσεις συνεχίζονται και αυτό αποδεικνύει ότι οι εφοπλιστές θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα.

Τις κινήσεις των εφοπλιστών παρακολουθεί και η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία και διάκειται θετικά στο ενδεχόμενο της απόκτησης μετοχών από εφοπλιστές, όχι, όμως, στην ανάληψη του management.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο επόμενο διάστημα αναμένεται να έχει υλοποιηθεί το εγχείρημα των εφοπλιστών και η συμφωνία που επίκειται αναμένεται να εκπλήξει την αγορά.

Στο πρόσφατο παρελθόν αυτή η ομάδα εφοπλιστών είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον ώστε να αποκτήσει το 20 με 30% της Emporiki, όταν ήταν ακόμη σε εξέλιξη η δημόσια πρόταση της Credit Agricole. Το ελληνικό δημόσιο, όμως, είχε απορρίψει την πρόταση των εφοπλιστών καθώς δεν ήταν συγκρίσιμη με τη δημόσια πρόταση της γαλλικής τράπεζας.

Εν συνεχεία οι εφοπλιστές προσέγγισαν την τράπεζα Κύπρου ζητώντας να κατέλθουν από κοινού στη διεκδίκηση της Emporiki, ωστόσο συμφωνία δεν υπήρξε.

Και ενώ οι διεργασίες συνεχίζονται κινητικότητα υπάρχει και στο μέτωπο της FBBank.

Ο εφοπλιστής κ Β. Ρέστης έχει υποβάλει αίτημα για να αποκτήσει το 51% της FBBank, αποκτώντας περίπου το 30% από τους υπόλοιπους μετόχους εφοπλιστές πλην της ΑΤΕ που κατέχει το 49%.

Η ΑΤΕ μάλλον δεν διάκειται θετικά στην αύξηση του ποσοστού του κ. Ρέστη, ωστόσο στο παρασκήνιο υπάρχουν σημαντικές διεργασίες που μπορεί να οδηγήσουν σε στρατηγική συμμαχία με άλλη τράπεζα.

Η επικείμενη αύξηση κεφαλαίου περί τα 50 εκατ. ευρώ θα αποτελέσει κλειδί για τη μετοχική σύνθεση της FBBank.

Π Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.