ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Emporiki: Και η μεγάλη αύξηση κεφαλαίου στα πλάνα της C. Agricole

10:23 - 04 Σεπ 2006 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
To ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση κεφαλαίου 400 με 500 εκατ. ευρώ θα εξετάσει η Credit Agricole, σύμφωνα με πληροφορίες για την Emporiki Bank, αν και εναλλακτικά θα αξιολογηθούν και οι ομολογιακές εκδόσεις. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν το αμέσως προσεχές διάστημα αφού στόχος της Credit Agricole είναι να ισχυροποιήσει κεφαλαιακά την Emporiki ώστε να υλοποιήσει το πρόγραμμα εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης στην μητρική και στις θυγατρικές.

Παράλληλα, παρά τις εκτιμήσεις ότι η CA θα κινηθεί με αργούς ρυθμούς τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Παρίσι έχει ετοιμασθεί το πλάνο για την ριζική αναδιάρθρωση της Emporiki. Το οργανόγραμμα που θα ακολουθηθεί θα είναι το αντίστοιχο με αυτό που ισχύει στο Παρίσι με μικρές παραλλαγές ενώ άμεσα θα έρθουν στην Ελλάδα επιτροπές που θα εξετάσουν όλους τους βασικούς τομείς και θα προτείνουν πολύ συγκεκριμένες λύσεις.

Παράλληλα πλησιάζει και ο χρόνος ανακοίνωσης του νέου management, πιθανότατα μέσα στον Σεπτέμβριο.  Είναι πολύ πιθανό μέσα στους επόμενους δύο ή τρεις μήνες να έχουν παρθεί όλες οι κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της Emporiki Bank.

Στο θέμα της κεφαλαιακής ενίσχυσης, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, έχουν εξετασθεί τρία εναλλακτικάσχέδια δηλαδή η αύξηση κεφαλαίου ύψους 400 με 500 εκατ. ευρώ, η έκδοση ομολογιακών από την Credit Agricole, τα οποία μέσω εσωτερικού δανεισμού θα μεταφέρονται στην Emporiki και η έκδοση υβριδικών ή ομολογιακών δανείων από την Emporiki.

Η αύξηση κεφαλαίου θεωρείται η πλέον καθαρή λύση για τους βασικούς χρηματοοικονομικούς δείκτες π.χ. αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων ή P/BV, δεν επιβαρύνει με τόκους άρα και έξοδα την τράπεζα ενώ δημιουργεί μια ισχυρή κεφαλαιακή βάση πάνω στην οποία μπορούν να προστεθούν κεφάλαια που θα προέλθουν από υβριδικές εκδόσεις ή ομολογιακά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης. Παράλληλα δίνει την δυνατότητα στην Credit Agricole να αυξήσει το ποσοστό της στην Emporiki πάνω από το 71,9% που κατέχει.

Η Credit Agricole έχει ανακοινώσει ότι στην Emporiki θα απαιτηθούν πρόσθετες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ καθώς και περίπου 100 εκατ. ευρώ για θυγατρικές όπως ο Φοίνικας π.χ. για την δημόσια πρόταση που θα χρειασθεί καθώς και για την κεφαλαιακή ενδυνάμωση.

O δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από 4,2% θα διαμορφωθεί στο 6,2% και τα επισφαλή δάνεια από 742 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν στο 1 δισ. ευρώ περίπου.  Πρακτικά λοιπόν θα χρειασθούν 400 με 500 εκατ. ευρώ πρόσθετα κεφάλαια. Με δεδομένο όμως ότι ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανέρχεται στο 8,3% η τράπεζα θα πρέπει να εξετάσει την κεφαλαιακή της ενδυνάμωση.  Οι προβλέψεις για επισφάλειες θα αφαιρεθούν από τα κέρδη και κατ΄ επέκταση θα επηρεάσουν τα ίδια κεφάλαια που ανέρχονται σε 1,16 δισ. ευρώ.

Πέραν της αύξησης κεφαλαίου μέσω της οποίας η Emporiki μπορεί να αυξήσει περαιτέρω το ποσοστό της εξετάζονται και δύο άλλα εναλλακτικά σχέδια.

1) Η CA, λόγω του καλύτερου rating που διαθέτει, έχει τη δυνατότητα να αντλεί κεφάλαια από τις αγορές με χαμηλότερο κόστος. Έτσι λοιπόν θα μπορεί να προβαίνει σε ομολογιακές εκδόσεις και τα κεφάλαια που θα αντλεί να τα μεταφέρει στην Emporiki μέσω εσωτερικού δανεισμού.

Η λύση αυτή θεωρείται ευέλικτη και ίσως εφαρμοσθεί ωστόσο εμφανίζει και ορισμένα μειονεκτήματα καθώς επηρεάζονται δείκτες του ομίλου δηλαδή της CA.

2) Εναλλακτικά, η Emporiki μπορεί να ακολουθήσει την πεπατημένη και να προχωρήσει σε ομολογιακές εκδόσεις. Σημειώνεται ότι η Emporiki, με βάση την υφιστάμενη κατάσταση μπορεί να αντλήσειπερί τα 330 εκατ. ευρώ υβριδικά κεφάλαια και περίπου 200 εκατ. ευρώ ομολογιακά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης. Η Emporiki το 2004 είχε προβεί στην έκδοση ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης ύψους 350 εκατ. ευρώ και το Νοέμβριο του 2004 κοινού ομολογιακού ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Το κοινό ομολογιακό δάνειο το οποίο όμως δεν επηρεάζει τα ίδια κεφάλαια λήγει το Νοέμβριο του 2007 που ή θα ανανεωθεί ή θα πληρωθεί στους κατόχους των τίτλων.

Π Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.