ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Που το πάνε οι Γάλλοι με την Εμπορική;

12:12 - 29 Σεπ 2012 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Που το πάνε οι Γάλλοι με την Εμπορική;
Όλα ανοικτά, όλα στον αέρα για την τύχη της Εμπορικής Τράπεζας μετά την στάση των Γάλλων που έχουν επιλέξει να κρατήσουν στο σκοτάδι τις ενδιαφερόμενες ελληνικές τράπεζες.

 Δεν είναι και  λίγοι εκείνοι στη χρηματιστηριακή αγορά,  που διερωτώνται, αν όλα αυτά τα κάνει η Credit Agricole γιατί δεν θέλει να πουλήσει την Εμπορική, μετά την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος περί κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζαςπριν από την πώλησή της.  

 

Πιθανότερο σενάριο, μετά τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις είναι να υπάρξει σχετική ανακοίνωση τη Δευτέρα, 1η Οκτωβρίου, που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο και θα δίνει και μία κατεύθυνση στο προς τα πού θα κινηθεί πλέον ο γαλλικός όμιλος που έχει και το μαχαίρι και την πίτα. Αρνητική αίσθηση έχει πάντως προκαλέσει ο χειρισμός του θέματος και εν προκειμένω της διαδικασίας από τους Γάλλους προς τους τρεις ενδιαφερόμενους μνηστήρες της Εμπορικής, οι οποίοι αν μη τι άλλο, είναι οι τρεις μεγαλύτεροι χρηματοοικονομικοί όμιλοι της χώρας, η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Eurobank!

 

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα στελέχη και το επιτελείο των παραπάνω ελληνικών τραπεζών περίμεναν με «σταυρωμένα χέρια» μέχρι αργά χθες το βράδυ στα κεντρικά γραφεία των διοικήσεων, χωρίς καμία ενημέρωση από το Παρίσι ή από τη γαλλική διοίκηση της Credit που έχει τα ηνία της Εμπορικής στην Αθήνα. Η συμπεριφορά αυτή σχολιάστηκε έντονα χθες τόσο από στελέχη των εμπλεκομένων τραπεζών όσο και από σύσσωμη την αγορά, που εξεπλάγη από την έλλειψη έστω και της τυπικής ενημέρωσης ώστε να μην περιμένουν άσκοπα οι τραπεζίτες...

 

Μέχρι κάποια στιγμή χθες το μεσημέρι, «έπεφταν στοιχήματα στην αγορά» για το τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει η υποτιθέμενη επίσημη ανακοίνωση της Credit που πιθανόν και... ενδεχομένως, να έβγαινε στις 6 το απόγευμα ή στις 7 μ.μ. που θα έκλεινε το χρηματιστήριο στο Παρίσι (διότι ούτε αυτό ήταν γνωστό, αν δηλαδή θα έβγαινε στα σίγουρα ανακοίνωση και αν θα περιελάμβανε απόφαση πώλησης ή όχι).

 

Κάποιοι ισχυρίζονταν ότι η απόφαση που θα έβγαινε χθες θα ζητούσε καθυστέρηση στις διαδικασίες με παράταση της διάρκειας των εγγυήσεων που λήγουν την Κυριακή. Αλλοι εκτιμούσαν ότι η απόφαση θα ήταν καταπέλτης και θα σηματοδοτούσε ακύρωση της διαδικασίας, με απόσυρση του ενδιαφέροντος της Credit για πώληση της Εμπορικής, από τη στιγμή μάλιστα που οι φωνές των Γάλλων για αλλαγή στρατηγικής και διατήρηση της Εμπορικής εντός του γαλλικού ομίλου, ολοένα και πληθαίνουν. Και οι πιο αισιόδοξοι πίστευαν ότι θα ανακοινωνόταν χθες το όνομα της προσφοράς της επιλογής των Γάλλων.

 

Eπειδή τίποτα από αυτά δεν συνέβη και εν μέσω παντελούς έλλειψης πληροφόρησης όχι της αγοράς ή των επενδυτών, αλλά των ίδιων των ενδιαφερόντων τραπεζών, υπάρχει η εκτίμηση ότι έως τη Δευτέρα θα έχει βγει ένα ανακοινωθέν εκ μέρους της Credit Agricole, η οποία από την άλλη πλευρά, θα βρίσκεται σε διαρκείς και έντονες διαβουλεύσεις όλο το σαββατοκύριακο, εστιάζοντας στις λεπτομέρειες των προσφορών, αλλά κυρίως στις απόψεις και τις γνώμες των ανώτατων στελεχών της Credit.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:34 - 01 Οκτ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.