ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μάχη των τραπεζών για την επιστροφή των καταθέσεων

00:18 - 22 Οκτ 2012 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Μάχη των τραπεζών για την επιστροφή των καταθέσεων
Την επόμενη μέρα κοιτάζουν οι τράπεζες, αφού η καταβολή της δόση των 31,5 δις. ευρώ μοιάζει εξασφαλισμένη και η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει με λιγότερο κρατικό χρήμα απ΄ ό,τι υπολογιζόταν αρχικά.

Το θέμα είναι η επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες. Κι εκεί θα παιχθεί ο ανταγωνισμός  με τις τράπεζες και κυρίως μεταξύ των τριών μεγάλων ομίλων, της Εθνικής – Eurobank, της Alphaμε την Εμπορική και της Πειραιώς με τη  Γενική και την ΑΤΕ.

 

Στόχος των τριών μεγάλων συστημικών ομίλων (Εθνικής - Eurobank, Alpha Bank - Εμπορικής, Πειραιώς - Γενικής Τράπεζας) είναι πλέον ο ανταγωνισμός στις καταθέσεις, η προσέλκυση νέων πελατών, αλλά, κυρίως, η διατήρηση της ήδη υπάρχουσας πελατείας.

 

Από την παρουσίαση της Alpha Bank σε αναλυτές και με στοιχεία της ΕΕΤ, Δεκεμβρίου 2011, φαίνεται λεπτομερώς το μερίδιο καταθέσεων της κάθε μίας ελληνικής τράπεζας. Ενώ υπάρχει σημαντική διαφορά στις καταθέσεις μεταξύ του πρώτου και δευτέρου ομίλου (65,8 δισ. ευρώ καταθέσεις ο όμιλος Εθνικής - Eurobank, 34,5 δισ. ευρώ η Alpha - Εμπορική), η διαφορά αυτή είναι σχεδόν απειροελάχιστη μεταξύ του δευτέρου και του τρίτου ομίλου, δηλαδή της Πειραιώς (34,5 δισ. ευρώ - 34,3 δισ. ευρώ).

 

Πηγές προσκείμενες στην διοίκηση της ΕΤΕ τόνιζαν χθες σε Κυριακάτικη εφημερίδα ότι από τα 31,5 δις. ευρώ της δόσης, τα κεφάλαια που προορίζονται για τις τράπεζες δεν θα "πέσουν" στην οικονομία, αλλά προορίζονται για την κεφαλαιακή θωράκιση των τραπεζών. Η θωράκιση του τραπεζικού συστήματος θα διευκολύνει την επιστροφή κεφαλαίων που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος, σε σεντούκια ή στο εξωτερικό, όσο και το άνοιγμα των αγορών χρήματος για τις τράπεζες.

 

Δεδομένου οτι απο την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα έχουν φύγει απο το τραπεζικό σύστημα πάνω απο 70 δισ ευρώ, η αγωνία των τραπεζιτών είναι πώς θα επαναφέρουν μέρος αυτών των χρημάτων στις τράπεζες.

 

Οι τραπεζίτες εκτιμούν οτι τα περισσότερα κεφάλαια που έφυγαν δεν θα επιστρέψουν άμεσα, εκτός αν βεβαιωθούν οι καταθέτες οτι δεν υπάρχει κίνδυνος εξόδου απο το Ευρώ, ούτε κίνδυνος φορολόγησης των καταθέσεων στην Ελλάδα. Όμως, εκτιμούν, οτι μπορούν κάποια χρήματα που κρύβονται σε σεντούκια και στρώματα στα σπίτια, να επιστρέψουν σταδιακά στις τράπεζες. Εκτιμούν επίσης και κάποια κεφάλαια μικρομεσαίων που "πέταξαν" για ασφάλεια στο εξωτερικό μπορεί να επιστρέψουν αφενός για να χρησιμοποιηθούν ώς συμπλήρωμα στα εισοδήματα που μειώθηκαν.

 

Τέλος η μάχη μεταξύ των τραπεζών για την προσέλκυση καταθέσεων, ενδέχεται να δημιουργήσει και μια νέα φάση ανταγωνισμού στα επιτόκια καταθέσεων ειδικού τύπου, δηλαδή σε μεγάλα ποσά και δεσμευμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά όχι στα επιτόκια Ταμιευτηρίου.  

 

Στ.Κ.Χαρίτος


[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 01:03 - 22 Οκτ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.