• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Εurobank: 1,8 δισ. ευρώ θα πάρει από την δόση για την ανακεφαλαιοποίηση

14:26 - 20 Δεκ 2012 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η Eurobank ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι χρειάζεται 5,8 δις ευρώ για την αναπλήρωση των κεφαλαίων της από τις ζημίες που υπέστη κατά την περικοπή του ελληνικού χρέους το Μάρτιο με το PSI και το Δεκέμβριο με την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων.

H Εurobank έχει ήδη λάβει 4 δις ευρώ περίπου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (HFSF) και αναμένεται να λάβει 1,8 δις ευρώ ακόμη για την κάλυψη των κεφαλαιακών της αναγκών, είπαν στελέχη της εταιρίας σε αναλυτές. Τα 50 δις ευρώ από το συνολικό πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 130 δις ευρώ αναμένεται να διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και οι τράπεζες σε αντάλλαγμα θα πρέπει να προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ώστε να αποκτήσουν δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core tier 1) τουλάχιστον 6% και τα μετατρέψιμα ομόλογα ή τα λεγόμενα CoCos να αυξηθούν έως το 9%. Ο ιδιωτικός κλάδος θα πρέπει να συμμετάσχει με ποσοστό τουλάχιστον 10% στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να παραμείνουν ιδιωτικά.
Η τράπεζα ανακοίνωσε παράλληλα ζημίες για το τρίτο τρίμηνο του έτους, όπως αναμενόταν, εξαιτίας των υψηλών  προβλέψεων και της πτώσης των εσόδων της, καθώς η ύφεση συνεχίζει να πλήττει την εγχώρια οικονομία. 
Ειδικότερα, ο όμιλος είπε ότι οι ζημίες στο τρίτο τρίμηνο ανήλθαν στα 223 εκατ. ευρώ, με τις ζημίες εννεαμήνου να διαμορφώνονται στα 1,095 δις ευρώ. 
Με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται 7% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο και με έναν στους τέσσερις άνεργους, οι Έλληνες δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, αναγκάζοντας τις τράπεζες να προχωρήσουν σε αύξηση των προβλέψεών τους για επισφαλή δάνεια.
"Το 2013 θα είναι δύσκολη χρονιά. Υπάρχει πιθανότητα ενός άλλου κύματος επισφαλειών μετά τα μέτρα που υιοθέτησε η κυβέρνηση", είπε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Νίκος Νανόπουλος σε τηλεδιάσκεψη μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
  

Επισφάλειες   

Η Eurobank ανακοίνωσε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο 17% του συνόλου, από 14% το πρώτο τρίμηνο. Τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθαν στο 21,3% του χαρτοφυλακίου από 17,6% στο τέλος Μαρτίου. Ειδικότερα, οι προβλέψεις αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 23,3% και ανήλθαν σε 1,2 δις συνολικά το εννεάμηνο του 2012, καλύπτοντας το 53% των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στελέχη της τράπεζας είπαν ότι σύμφωνα με το βασικό σενάριο της μελέτης της Blackrock για τις επισφάλειες έως τα τέλη του 2014, οι ζημίες αναμένεται να φτάσουν τα 4,9 δις ευρώ. Ενώ η τράπεζα είχε ήδη προβλέψει 4,6 δις ευρώ, το ποσό ήταν χαμηλότερο κατά 1,3 δις ευρώ περίπου σε σχέση με τις προβλέψεις της Blackrock. Tα καθαρά έσοδα από τόκους υποχώρησαν κατά 4,0% το τρίτο τρίμηνο και λόγω του υψηλού κόστους άντλησης ρευστότητας.

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman