ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤτΕ: Στα 40 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, στα 27,5 δισ. των τεσσάρων συστημικών

19:36 - 27 Δεκ 2012 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΤτΕ: Στα 40 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, στα 27,5 δισ. των τεσσάρων συστημικών
Στη δημοσιότητα δόθηκε η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για την «Ανακεφαλαιοποίηση και Αναδιάταξη του Ελληνικού Τραπεζικού Τομέα» με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς), ανέρχονται στα 27,5 δισ. ευρώ.

Στα 40,5 δισεκ. ευρώ ανέρχονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας και την έκθεση που επόνησε για “την Ανακεφαλαιοποίηση και Αναδιάταξη του Ελληνικού Τραπεζικού Τομέα”. Στην έκθεση περιγράφεται η επίδραση που άσκησαν στις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI), οι αναμενόμενες ζημίες  πιστωτικού κινδύνου κατά την τριετία 2012-2014 από τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα, όπως τις έχει υπολογίσει ανεξάρτητα η εταιρία BlackRock Solutions, οι αναμενόμενες ζημίες από δάνεια χορηγηθέντα στο εξωτερικό και από δάνεια σε φορείς που σχετίζονται με το Δημόσιο και η εκτιμώμενη λειτουργική κερδοφορία των τραπεζών, βάσει μιας συντηρητικής θεώρησης των επιχειρησιακών σχεδίων που υπέβαλαν οι τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος το πρώτο τρίμηνο του 2012.

 

Σύμφωνα με την έκθεση οι κεφαλαιακές ανάγκες για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, ALPHA, Eurobank, Πειραιώς) ανέρχονται σε 27,45 δις. ευρώ. Αυτό είναι δηλαδή το ύψος των κεφαλαίων με τα οποία πρέπει να ενισχυθούν οι τράπεζες, ώστε ο δείκτης των βασικών εποπτικών κεφαλαίων να ανέβει  στο επίπεδο του 9%  και να παραμείνει πάνω από αυτό το όριο την περίοδο  2013-2014.

Με βάση τις κεφαλαιακές ανάγκες η Εθνική  θα χρειαστεί 9,7 δις. η Αlpha 4,6 δις. η  Eurobanκ 5,8 δις.  και η Πειραιώς 7,35/7,5 δις.  Η Τράπεζα της Ελλάδος για να προσδιορίσει τα ποσά έλαβε υπόψη τις απώλειες από το κούρεμα των ομολόγων, όπως και το δυσμενέστερο σενάριο της Blackrock  για τις επισφάλειες που θα παρουσιάσουν τα δανειακά χαρτοφυλάκια. Η έκθεση προσδιορίζει επίσης τις ανάγκες της Αγροτικής Τράπεζας στα 6,7 δις. και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στα 4,5 δις. Αν συνυπολογιστούν και οι κεφαλαιακές ανάγκες των μικρότερων τραπεζών το συνολικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών  φθάνει τα 40 δις. ευρώ.

Συνημμένα αρχεία:
Τελευταία τροποποίηση στις 20:33 - 27 Δεκ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.