ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Πράσινο φως» από την Κομισιόν για την αναδιάρθρωση της Dexia

17:14 - 28 Δεκ 2012 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα επισήμως το σχέδιο διάσωσης της τράπεζας Dexia ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο επιτρέπει να ολοκληρωθεί η εκκαθάρισή της και να αποφευχθεί μια άτακτη χρεοκοπία της, η οποία θα είχε βαριές συνέπειες στο σύνολο της οικονομίας.

"Είμαι χαρούμενος που μπορέσαμε επιτέλους να εγκρίνουμε το σχέδιο εκκαθάρισης της Dexia, η επεξεργασία του οποίου έγινε από κοινού από το Βέλγιο, τη Γαλλία και το Λουξεμβούργο», δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ που είναι αρμόδιος για θέματα Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια.

 

"Το σχέδιο που επικυρώσαμε επιτρέπει να διασφαλιστεί ότι η διατήρηση στην αγορά ορισμένων τμημάτων του ομίλου Dexia είναι πραγματικά αιτιολογημένη, χωρίς να διατηρείται τεχνητά στην ζωή ένα αποτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο, και ότι ελαχιστοποιούνται οι στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό που προκύπτουν από την βοήθεια που λαμβάνεται», σημείωσε.

 

Το σχέδιο αυτό μείωσε επίσης το κόστος για τους φορολογούμενους «στο αυστηρά απαραίτητο επίπεδο», κατέληξε ο Αλμούνια.

Το σχέδιο αυτό θα επιτρέψει την εκκαθάριση του ομίλου Dexia, την πώληση της θυγατρικής της DMA (Dexia Municipal Agency) και την αναδιάρθρωση της τράπεζας Belfius, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Βάσει του σχεδίου αυτού, η Γαλλία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο θα βοηθήσουν τον όμιλο Dexia με μια εγγύηση αναχρηματοδότησης ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ, παράλληλα με μια ανακεφαλαιοποίηση 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

 

Επίσης βάσει του σχεδίου, το Βέλγιο θα διακρατεί περίπου το 50% του ομίλου και η Γαλλία σχεδόν το 45%, το υπόλοιπο ποσοστό θα διατηρήσουν μικροί επενδυτές.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:28 - 28 Δεκ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.