ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τέσσερις προσφορές για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

16:29 - 04 Ιαν 2013 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τέσσερις προσφορές για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
ΕΤΕ, Alpha Bank, Εurobank και Attica Bank κατέθεσαν μη δεσμευτικές προσφορές για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές.

Σημειώνεται ότι το «R» ανέφερε νωρίτερα πως το σχέδιο στο οποίο έχουν καταλήξει η κυβέρνηση, οι εποπτικές Αρχές και η τρόικα προβλέπει τελικώς ως βάση τον διαχωρισμό του ΤΤ σε good και bad bank, καθώς κάθε άλλη λύση χωρίς να είναι ανέφικτη δημιουργεί υψηλότατες ανάγκες σε κεφάλαια, η παροχή των οποίων δεν μπορεί να εγκριθεί.

 

Στόχος είναι να υλοποιηθεί ο διαχωρισμός του ΤΤ το αργότερο μέχρι τις 20 Ιανουαρίου. Με βάση τον διαχωρισμό οι μετέπειτα δυνατότητες είναι δύο: Είτε η πώληση του καλού τμήματος σε μία από τις τρεις συστημικές τράπεζες είτε η διατήρησή του ως αυτόνομη τράπεζα για ένα χρονικό διάστημα, που δεν μπορεί όμως να προβλεφθεί με ακρίβεια, κατά τα πρότυπα της Proton Bank.

 

Σε ό,τι αφορά στην πρώτη δυνατότητα της εξαγοράς από μία εκ των τριών μεγάλων τραπεζών, αν και αρχικώς ήταν η πιο σοβαρή και μακροπρόθεσμα ορθολογικά σωστή εκδοχή, σήμερα παρουσιάζει μεγάλες έως ανυπέρβλητες δυσκολίες. Εντούτοις, οι τρεις τράπεζες, δηλαδή από κοινού η Εθνική με τη Eurobank, η Alpha Bank και η Πειραιώς, έχουν ενημερωθεί να καταθέσουν, εφόσον εξακολουθούν να ενδιαφέρονται, τις προσφορές τους μέσα στις επόμενες ημέρες.

 

Οι τράπεζες αυτές έχουν ήδη πραγματοποιήσει du diligence στο ΤΤ και έχουν συζητήσει με τις αρμόδιες Αρχές τα θέματα που συνδέονται με την ανακεφαλαιοποίησή του. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων, οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του ΤΤ ανέρχονται σε 3,7 δισ. ευρώ, αλλά δεν πρέπει να παραγνωριστεί και το κρίσιμο θέμα του funding gap που θα απαιτήσει περίπου 4 δισ. ευρώ.

 

Επίσης, το καλό τμήμα του ΤΤ θα πρέπει να ενισχυθεί με κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ από το ΤΧΣ. Εχοντας την πλήρη εικόνα και των στοιχείων αλλά και των πολιτικών προθέσεων για το θέμα, οι τράπεζες θα αποφασίσουν αν και τι προσφορές θα καταθέσουν, κάτι που θα δημιουργήσει ένα πλαίσιο αναγκαίο ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Εντούτοις ανεξάρτητα από το αν υπάρχει στρατηγικό ενδιαφέρον για την απόκτηση του ΤΤ, οι ευχέρειες των τριών τραπεζών είναι περιορισμένες.

 

Το γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση και ιδιαίτερα για τις δύο - την Alpha και την Πειραιώς - δεν έχει ξεκαθαρίσει η δυνατότητα διατήρησης του ιδιωτικού τους χαρακτήρα - δεν επιτρέπει στις διοικήσεις να λάβουν απρόσκοπτα τις αποφάσεις τους και να αποφασίσουν μία τέτοια επένδυση. Η κατάσταση επιδεινώθηκε, όπως είναι γνωστό, μετά και την επαναγορά των ομολόγων που διεύρυνε τις κεφαλαιακές τους ανάγκες. Ειδικώς δε για Εθνική-Eurobank, για τις οποίες η κρατικοποίηση είναι ισχυρό σενάριο, η απόφαση διεκδίκησης του ΤΤ είναι κατ' εξοχήν πολιτική, ενώ υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες, όπως η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

 

Αν το σενάριο εξαγοράς από μία άλλη τράπεζα δεν δείξει να μπορεί να προχωρήσει, θα υιοθετηθεί η δεύτερη εκδοχή που προβλέπει τη διατήρηση του ΤΤ ως αυτόνομης τράπεζας κατά τα πρότυπα της Proton Bank και πάλι αφού έχει προηγηθεί η διάσπασή του. Η λύση αυτή προσφέρει το πλεονέκτημα του χρόνου, καθώς δίνει το περιθώριο στους δυνητικούς ενδιαφερόμενους να διευθετήσουν τα τρέχοντα μεγάλα ζητήματα της ανακεφαλαιοποίησης, να επαναπροσδιορίσουν τους στρατηγικούς τους στόχους και να λάβουν τις αποφάσεις τους.

 

Σε κάθε περίπτωση το μεγάλο αγκάθι στην επιλογή της διάσπασης σε καλό και κακό κομμάτι είναι η εξαφάνιση των μετοχών, κάτι που θα προκαλέσει ένα ακόμα πλήγμα στους περίπου 72.000 μετόχους της Τράπεζας.

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.