ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: Θα κρατήσει σταθερό το επιτόκιο, εκτιμούν οι αναλυτές

09:01 - 10 Ιαν 2013 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Αμετάβλητο στο 0,75% - το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών - αναμένεται να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στη σημερινή συνεδρίασή της, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

«Μια πτώση των επιτοκίων ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια από την ΕΚΤ την Πέμπτη θα είναι έκπληξη», δήλωσε ο Κρίστιαν Σουλτζ, οικονομολόγος της Berenberg Bank.

 

Από την πλευρά του ο Μάικλ Σούμπερτ της Commerzbank ανέφερε ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έχει προσπαθήσει τις τελευταίες εβδομάδες να ηρεμήσει τις φήμες σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων».

 

Στελέχη της ΕΚΤ, όπως ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Λουξεμβούργου Ιβ Μερς, το νεότερο μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, έχουν ταχθεί κατά της μείωσης των επιτοκίων, υποστηρίζοντας ότι αυτή η ενέργεια δεν θα είναι αποτελεσματική.

 

Και οι αναλυτές σημειώνουν πως παρά τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, οι πιστώσεις παραμένουν παγωμένες. Ειδικά τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα στη ζώνη του ευρώ, υποχώρησαν το Νοέμβριο για έβδομο συνεχόμενο μήνα.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως η ΕΚΤ θα θέλει να κρατήσει τα «πυρομαχικά» της σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί ξαφνικά.

 

Πάντως και οι επικεφαλείς ΕΚΤ παραμένουν προσεκτικοί, παρά τα αισιόδοξα μηνύματα από τους γενικούς δείκτες. Η κατάσταση στη ζώνη του ευρώ είναι «πιο σταθερή» απ' ό,τι πριν από ένα χρόνο, αλλά «η εξάλειψη των διαρθρωτικών προβλημάτων και της ανταγωνιστικότητας θα συνεχιστεί για χρόνια», προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ο Γιοργκ Ασμουσεν, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ .

 

«Οι κίνδυνοι είναι ακόμα εκεί, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι εύθραυστη», σημείωσε και ο αντιπρόεδρος Βίτορ Κονστάντσιο.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:07 - 10 Ιαν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.