ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«O.k» από το Ecofin για την επιβολή του φόρου Τόμπιν σε 11 χώρες της Ε.Ε.

14:58 - 22 Ιαν 2013 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Στην εξουσιοδότηση 11 χωρών, ώστε να προετοιμάσουν την εισαγωγή του φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, του αποκαλούμενου και φόρου Τόμπιν, προχώρησε το Ecofin.

Ανάμεσα στις χώρες στις οποίες θα επιβληθεί ο φόρος, βρίσκεται και η Ελλάδα, ενώ ο κατάλογος συμπληρώνεται από τις Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Εσθονία, Σλοβακία και Σλοβενία.


Όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η απόφαση για την επιβολή φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών υιοθετήθηκε με απόφαση ενισχυμένης συνεργασίας.


Να σημειωθεί ότι Βρετανία, Λουξεμβούργο, Τσεχία και Μάλτα δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία.  Υπενθυμίζεται ότι οι διαμάχες εντός της ευρωζώνης για την επιβολή του φόρου, ήταν έντονες το προηγούμενο διάστημα.


Ο Φιλανδός επίτροπος της Ε.Ε. Olli Rehn,  κατέθεσε πριν από περίπου έναν χρόνο, σε συνεργασία με τους ομολόγους του στην Κομισιόν, την πρόταση για έναν ενιαίο φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Σύμφωνα με αυτή, ο φόρος συναλλαγών επί των χρεογράφων θα ανέρχεται στο 0,1% και επί των παραγώγων στο 0,01% του ποσού της συναλλαγής.

 

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Κομισιόν, η επιβολή του «φόρου Tόμπιν» θα έφερνε 57 δισ. ευρώ στα ταμεία των κρατών-μελών της ΕΕ. Μάλιστα προκειμένου να αποτραπεί η μεταφορά επιχειρήσεων από την ευρωζώνη, η πρόταση προέβλεπε την επιβολή του φόρου, ανεξαρτήτως του τόπου όπου έλαβε χώρα η συναλλαγή.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.