ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρευστότητα 7,5 δις ευρώ άντλησε η Eurobank από τις διεθνείς αγορές!

19:13 - 04 Φεβ 2013 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ρευστότητα 7,5 δις ευρώ άντλησε η Eurobank από τις διεθνείς αγορές!
Το κλειδί στη μίζα και δοκιμάζουν αν η μηχανή θα πάρει μπροστα, βάζουν οι τράπεζες προκειμένου να ομαλοποιηθεί η ρευστότητα στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Όπως στο τέλος του 2010, πριν καν κλείσουν ερνητικά οι αγορές για τις τράπεζες, Eurobank και ΕΤΕ έκαναν τις προσπάθειές τους, έτσι και τώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Eurobank πέτυχε σημαντική μείωση της εξάρτησής της για άντληση ρευστότητας από το ευρωσύστημα (EKT και ΕLΑ) κατά 11 δις ευρώ, αντλώντας από τις διεθνείς αγορές ρευστότητα ύψους 7,5 δις ευρώ.

Μετά από αυτά τα δεδομένα, η Eurobank, είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα η οποία μετά από μακρά περίοδο αποκλεισμού από τις αγορές, προχώρησε το τελευταίο δίμηνο, σε σύναψη συμφωνιών repos με διεθνείς τράπεζες ύψους 6 δις ευρώ, χρησιμοποιώντας τα EFSF ομόλογα που είχε λάβει στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης και 1,5 δις ευρώ χρησιμοποιώντας ομόλογα άλλων διεθνών εκδοτών.

Οι συμφωνίες αυτές, σε συνδυασμό με την αύξηση των καταθέσεων κατά 2,8 δις ευρώ τα δύο τελευταία τρίμηνα του 2012 και την αξιοποίηση στοιχείων του ενεργητικού πέραν των ομολόγων EFSF (εταιρικά ομόλογα κ.ά.), επέτρεψαν τη μείωση σε σημαντικό βαθμό της έκθεσης της τράπεζας στο ευρωσύστημα, κατά 11 δις ευρώ, από το υψηλότερο σημείο του Ιουνίου 2012.   

 

Εξάρτηση

Ο περιορισμός της εξάρτησης από το ευρωσύστημα και η διασφάλιση ρευστότητας μέσω των αγορών αποτελούν κεντρικό στόχο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η αποκατάσταση της πρόσβασης στις διεθνείς αγορές για ρευστότητα είναι προϋπόθεση για την εξομάλυνση της χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και ασφαλής δείκτης για την φερεγγυότητα και τη αξιοπιστία του κάθε χρηματοπιστωτικού οργανισμού.

 

Χρηματοδότηση

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τους μηχανισμούς του ευρω-συστήματος έφθανε συνολικά στο τέλος του 2012 τα 121 δις ευρώ (19,35 δις ευρώ από την ΕΚΤ και 101,85 δις ευρώ από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας ELA. Κατά το προηγούμενο διάστημα, η Eurobank ήταν επίσης η μόνη ελληνική τράπεζα η οποία σε κανένα χρονικό σημείο δεν αποκόπηκε από την χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, διατηρώντας τις απαραίτητες προς τούτο κεφαλαιακές προϋποθέσεις.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:01 - 04 Φεβ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.