ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θέμα χρόνου η συμφωνία Πειραιώς - Millennium

01:04 - 13 Φεβ 2013 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Θέμα χρόνου η συμφωνία Πειραιώς - Millennium
Θέμα ημερών, αν όχι ωρών είναι η οριστικοποίηση της συμφωνίας για την εξαγορά της Millennium Bank από την Τράπεζα Πειραιώς, μία κίνηση που φέρνει την εισηγμένη πιο κοντά στο να διατηρήσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα.

Εφόσον η συμφωνία ολοκληρωθεί, ο Ομιλος Πειραιώς λαμβάνει ένα επιπλέον δίκτυο 120 καταστημάτων και προσωπικό 1.200 ατόμων, παράλληλα με το ενεργητικό, το χαρτοφυλάκιο καταθέσεων και δανείων και άλλα assets της Millenium, κατά τα πρότυπα της Emporiki Bank, η οποία συγχωνεύθηκε με την Alpha Bank, αφού προηγουμένως ο βασικός της μέτοχος είχε καλύψει την ανάγκη σε νέα κεφάλαια (στην περίπτωση της Εμπορικής, η Credit Agricole κάλυψε το κεφαλαιακό έλλειμμα και αγόρασε και ομολογιακό της Alpha).

Aναφορικά με τη Millenium Bank, που λειτουργεί στην ελληνική αγορά ως θυγατρική της BCP από το 2000 (αρχικά με την επωνυμία Νοvabank), έχει διαπιστωθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος ότι έχει κεφαλαιακές ανάγκες ύψους περίπου 400 εκατ ευρώ. Από το ποσό αυτό όμως, ήδη οι Πορτογάλοι έχουν καλύψει ένα σημαντικό τμήμα, ενώ παράλληλα έχουν ήδη προνοήσει 450 εκατ ευρώ, ως προβλέψεις έναντι του ρίσκου της έκθεσης τους στην Ελλάδα της...κρίσης. Θεωρητικά, αν τα στοιχεία είναι επικαιροποιημένα και από πλευράς προβλέψεων, η ελληνική θυγατρική τους πιθανόν και να διαθέτει μαξιλάρι ρευστότητας της τάξεως των 200 εκατ ευρώ.

 

Το παράδειγμα της C.A.

Σε κάθε περίπτωση, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τράπεζα Πειραιώς, παράλληλα με τη διενέργεια του Due Dilligence, θα διεκδικήσει από τον πορτογαλικό όμιλο να εισφέρει τα κεφάλαια που θα κριθεί ότι απαιτούνται και ειδικότερα, όσα αφορούν προβλέψεις για μελλοντικές επισφάλειες της προσεχούς διετίας. Κάτι αντίστοιχο υπενθυμίζεται ότι έγινε με το deal Alpha- Εμπορικής. Οι Γάλλοι τότε μέτοχοι της Credit Agricole έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη πριν αποχωρήσουν από την ελληνική αγορά, κάτι που μέχρι τελευταία ώρα επέμεναν να διαψεύδουν....(τα περί αποχώρησης).

Από την περασμένη εβδομάδα, η Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και ο συνομιλητής της Millenium BCP , επιβεβαίωσαν την ύπαρξη ενδιαφέροντος και συνεπώς και συνομιλιών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η συμφωνία ήδη έκλεισε.

 

Σ.Κ.Χ.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:42 - 13 Φεβ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.