ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ. Στουρνάρας: "Δεν θα κουρευτούν οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα"

18:09 - 16 Μαρ 2013 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ο υπουργός Οικονομικών και ο Γεργκ Άσμουσεν διαβεβαιώνουν ότι οι καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα είναι ασφαλείς.

Παρέμβαση σχετικά με το ενδεχόμενο "κουρέματος" των καταθέσεων στις δύο κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα, έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας: «Από την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο εξαιρούνται ρητώς οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και διασφαλίζεται απολύτως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».
Σημειώνεται ότι η απόφαση για εισφορά τέλους επί των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες δεν αφορά στα υποκαταστήματα αυτών στην Ελλάδα, γεγονός που επισήμανε με σημερινή του ανακοίνωση τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, όσο και ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη οι καταθέτες στις δυο αυτές κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα, δεν θα πρέπει να ανησυχούν για τα κεφαλαίου που έχουν τοποθετήσει στις τράπεζες αυτές.

 

Περίπου 2,5 δισ. ευρώ οι επιστροφές των καταθέσεων στην Ελλάδα από την Κύπρο

Εξάλλου, στα 2,5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι ανέρχονται οι συνολικές επιστροφές καταθέσεων από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα προς το ελληνικό στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζών.
Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις από τις εκροές καταθέσεων από τον ελληνικό τραπεζικό σύστημα προς το κυπριακό που είχαν παρατηρηθεί πριν τις διπλές ελληνικές εκλογές, παραμένουν μέχρι σήμερα περίπου 1.5 με 2 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι μεταξύ των καταθέσεων που "έφυγαν" από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα προς το κυπριακό συμπεριλαμβάνονται και ποσά καταθέσεων μικροκαταθετών που κυμαίνονται από 5.000 μέχρι 15.000 ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.