ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η τρόικα αποφασίζει το μέλλον ΕΤΕ Eurobank μετά το φρένο που έβαλε στη συγχώνευση – Στο ΤΧΣ οι δύο τράπεζες

20:56 - 07 Απρ 2013 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η τρόικα αποφασίζει το μέλλον ΕΤΕ Eurobank μετά το φρένο που έβαλε στη συγχώνευση – Στο ΤΧΣ οι δύο τράπεζες
«Οι δύο τράπεζες γνωστοποίησαν με επιστολές στην ΤτΕ ότι δεν είναι πιθανόν να σηκώσουν το βάρος του 10% που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίησή τους από την ιδιωτική αγορά» δήλωσε μετά τη ολοήμερη σύσκεψη θρίλερ μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών υψηλά ιστάμενη πηγή του υπουργείου Οικονομικων.


 

Στο πλαίσιο αυτό το ΤΧΣ ξεκινά τις επόμενες ημέρες τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των δύο τραπεζών και γίνεται κύριος μέτοχος. Αυτό σημαίνει ότι η τελική απόφαση για την συγχώνευση θα την πάρει το ΤΧΣ. Δηλαδή όσες διαδικασίες έχουν γίνει έως απλώς αναστέλλονται, αλλά ισχύουν έως ότου αποφασίσει το Ταμείο με τα δικά του κριτήρια.

 

« Δεν θέλω να προκαταλάβω, οι αποφάσεις είναι στον μέτοχο. Δεν θέλω να κάνω καμία υπόθεση. Το ΤΧΣ μπορεί να πάρει όποια απόφαση θέλει ανάλογα με τα δικά του κριτήρια» απάντησε η ίδια κυβερνητική πηγή σε ερώτηση σε σχέση με τη ματαίωση το σχεδίου συγχώνευσης και το ενδεχόμενο πώλησης των δύο τραπεζών.

 

Τα σενάρια για τις μικρότερες τράπεζες

 

Πάντως, υψηλά ιστάμενα στελέχη του υπ. Οικονομικών σε σχέση με σενάρια για ενσωμάτωση των μικρότερων τραπεζών, δηλαδή, ΤΤ, Proton, Αττικής κτλ σε κάποιο από τα συστημικά σχήματα τονίζουν ότι «γα την ανακεφαλαιοποίηση υπάρχουν σημαντικοί πόροι που έχουν καταβληθεί ήδη, ως προκαταβολές, και αυτό είναι το βασικό. Για τις άλλες τράπεζες θα υπάρξει στρατηγική που θα εκπονηθεί από το ΤΧΣ, που είναι και ο κύριος μέτοχος».

 

Πάντως η στροφή 180 μοιρών της κυβέρνησης σε μια βασική πολιτική της απόφαση μετά τις τελευταίες έντονες αντιρρήσεις της τρόικας αποδεικνύει ποιος έχει τον τελευταίο λόγο. Πάντως πηγές του υπ. Οικονομικών σημεώναν αργά χτες το βράδυ ότι «δεν είναι θέμα τρόικας, είναι θέμα επιστολής των δύο τραπεζών, που είπαν ότι δεν μπορούν να βρουν το 10% από την ιδιωτική αγορά».

 

Αντίδραση από την τρόικα για το τραπεζικό mega deal

 

Ωστόσο, εύλογα παρατηρεί κανείς πώς οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν, όταν ενωμένες με δεδομένες τις οικονομίες κλίμακος 1 δισεκ. δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια. Η τρόικα είχε σοβαρές ενστάσεις για το mega deal στις τράπεζες, κυρίως διότι θεωρούσε αβέβαιο το εγχείρημα η νέα τράπεζα να βγει στις αγορές και να διεκδικήσει 1,5 δισ., ή να βρει μετόχους που να καλύψουν το 10% από την αύξηση κεφαλαίου που απαιτείται για να διατηρήσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κ. Προβόπουλος, δήλωσε με νόημα κατά την αποχώρησή του από τη σύσκεψη με την τρόικα ότι, 'έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε".


Μετά τις τελευταίες εξελίξεις εγείρονται πολλά ερωτήματα τόσο ως προς το μέλλον των δύο τραπεζών, όσο και ως προς τη μετοχική τους σύνθεση, το ενδεχόμενο εισόδου ξένων, αλλά και βεβαίως τις καταθέσεις στο φόντο των κυπριακών εξελίξεων.

 

Στην ανακοίνωση, πάντως, που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος τονίζεται ότι οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν ξεχωριστά και εντός των χρονικών προθεσμιών που έχουν τεθεί. Δηλαδή, εντός του Απριλίου.


Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρονται τα εξής:


"Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου. Και οι τέσσερεις τράπεζες είτε έχουν ήδη συγκαλέσει -είτε συγκαλούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών- Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους ώστε να εγκριθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερεις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.


Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος".

 

Τραπεζικό σχήμα γύρω από την Eurobank

 

Οι πληροφορίες αναφέρουν πλέον ότι η Eurobank θα αποκτήσει το Τ.Τ. και η ΕΤΕ θα συγκεντρώσει τις άλλες μικρές τράπεζες, Τράπεζα Αττικής και Proton Bank.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 00:37 - 08 Απρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.