ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

To TXΣ αποφασίζει για την ατζέντα των γενικών συνελεύσεων

07:33 - 10 Απρ 2013 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
To TXΣ αποφασίζει για την ατζέντα των γενικών συνελεύσεων
... Της Εθνικής και της Eurobank. Στελέχη των δύο τραπεζών θα υπερασπιστούν το δικαίωμά τους να βγουν στις αγορές.

Σήμερα κρίνεται το αν η Εθνική με την Eurobank θα πάρουν το πράσινο φως από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθεροτητας προκειμένου να κινήσουν τις διαδικασίες για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διοικήσεις των δύο τραπεζών δεν έλαβαν χθες αποφάσεις για τη σύγκληση των γενικών συνελεύσεων διότι το ΤΧΣ είναι αυτό το οποίο θέλει πρώτα να ελέγξει την ατζέντα των θεμάτων.

 

Επί της ουσίας, οι όροι για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα περάσουν πρώτα από το ΤΧΣ, το οποίο, ως γνωστόν, λόγω των κεφαλαίων που θα διαθέσει στις τράπεζες έχει άμεσα τον πρώτο λόγο. Το Ταμείο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πάντα, ζήτησε από τις διοικήσεις της Εθνικής και της Eurobank να διερευνήσουν τις αγορές αν προτίθενται να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου της ή τέλος πάντων ποιες είναι οι εναλλακτικές που έχουν άμεσα. Και η ενημέρωση αυτή θα γίνει σήμερα, είτε μέσω επιστολής, είτε μέσω της παρουσίας τους. Οι δύο τράπεζες, σύμφωνα με την αγορά, έχουν σήμερα τη δυνατότητα να αποδείξουν ότι θα μπορούν να καλύψουν το κρίσιμο όριο του 10% στις ΑΜΚ με συμμετοχή ιδιωτών, προκειμένου να διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα.

 

Αν δεν πάρουν το πράσινο φως από το Ταμείο, οι δύο τράπεζες θα περάσουν σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος άμεσα υπό κρατικό έλεγχο, αφού το θέμα των γενικών συνελεύσεων δεν θα είναι άλλο από την αύξηση κεφαλαίου με κεφάλαια που θα διαθέσει το ΤΧΣ. Αυτό σημαίνει, ότι το Ταμείο θα αλλάξει τις διοικήσεις και θα προβεί άμεσα στον κατακερματισμό και πώληση των περιουσιακών στοιχείων των δύο τραπεζών.

 

Εν αναμονή των σημερινών εξελίξεων θα φανεί το κατά πόσο η αντίδραση της αγοράς ήταν υπερβολική το προηγούμενο διήμερο. Σημειωτέον, ότι από τις υπάρχουσες πληροφορίες που υπάρχουν, οι δύο τράπεζες αναμένεται να κινηθούν γύρω από τον…  άξονά τους. Αυτό σημαίνει ότι ενεργοποιούν το πελατολόγιο του private banking, το προσωπικό τους, τα ταμεία ασφάλισης των εργαζομένων τους, αλλά και κάποιους ξένους θεσμικούς, για τους οποίους όμως, δεν τρέφουν προσδοκίες ότι θα μπουν στις αυξήσεις.

 

Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής τους η Εθνική χρειάζεται κεφάλαια ύψους 9,7 δισ. ευρώ, ενώ η Eurobank 5,8 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση που οι δύο τράπεζες δεν καταφέρουν να επιτύχουν το ποσοστό της ελάχιστης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα που απαιτείται, ήτοι το 10% της συνολικής αύξησης, τότε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως την αύξηση κεφαλαίου και οι τράπεζες θα περάσουν στα «χέρια» του ΤΧΣ.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 10:55 - 10 Απρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.