ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προβόπουλος: Εξασφαλισμένες όλες οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες

09:41 - 10 Απρ 2013 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
«Όλες οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι πλήρως διασφαλισμένες» τόνισε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, από το βήμα της διαρκούς επιτροπής Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Προβόπουλος ενημερώνει τη Βουλή για τη στάση της Τράπεζας της Ελλάδος στη διαδικασία μεταφοράς του ενεργητικού και του παθητικού των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Τράπεζα της Ελλάδος για την προστασία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

 

 Πάνω από 19 δις ευρώ καταθέσεων επέστρεψαν στην Ελλάδα από τα μέσα του περασμένου Ιουνίου, καθώς η ανάδειξη της τρικομματικής κυβέρνησης μετά τις εκλογές περιόρισε τις ανησυχίες για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. 


   Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν για να αποκαταστήσουν τους δείκτες φερεγγυότητας μετά τις ζημίες που ενέγραψαν από το κούρεμα του δημοσίου χρέους και τα επισφαλή δάνεια και συγχωνεύονται για να αντιμετωπίσουν την κρίση που έχει οδηγήσει σε παρατεταμένη ύφεση. 
   Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του μήνα. 
O Προβόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς, θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών για να παραμείνουν ιδιωτικές. 
   "Αντιλαμβάνομαι ότι στην περίπτωση της Alpha, που ζητά ποσό της τάξης των 450 εκατ. ευρώ από ιδιώτες, και της Πειραιώς, που αναζητά μέσω ιδιωτικής συμμετοχής ποσό της τάξης των 700 ή λίγο παραπάνω, υπάρχει αισιοδοξία σε αυτές τις δύο περιπτώσεις ότι τα ποσά αυτά θα συγκεντρωθούν", είπε. 
   Εμφανίστηκε, ωστόσο, λιγότερο αισιόδοξος για την Εθνική και την θυγατρική της Eurobank. Η συγχώνευση των δύο ιδρυμάτων πάγωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα λόγω ενστάσεων της τρόικας ότι ο όμιλος που θα δημιουργούνταν θα ήταν πολύ μεγάλος για το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας. 
   "Υπάρχει λιγότερη αισιοδοξία - πρέπει να είμαστε ρεαλιστές - στην περίπτωση των δύο άλλων τραπεζών", είπε ο Προβόπουλος. 
   Ο Προβόπουλος επιβεβαίωσε ότι οι δύο τράπεζες ενημέρωσαν την ΤτΕ ότι δεν αναμένεται να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα κεφάλαια από τους ιδιώτες. 
    Αναφερόμενος στις καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών, επανέλαβε ότι είναι απολύτως προστατευμένες ανεξαρτήτως ποσού. 
   "Υπάρχει το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας των 50 δις και το μοντέλο αυτό έχει στηριχθεί στην αντίληψη ότι κανένας καταθέτης δεν θα χάσει χρήματα. Είμαι απολύτως κατηγορηματικός", είπε.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:08 - 10 Απρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.