ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

O χρόνος μετράει αντίστροφα για τις τράπεζες

00:14 - 22 Απρ 2013 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
O χρόνος μετράει αντίστροφα για τις τράπεζες
Οι επαφές της Εθνικής, η ενημέρωση της Eurobank στο ΤΧΣ, η "σιγουριά" Alpha - Πειραιώς.

Τη μητέρα των… μαχών για την συμμετοχή των ιδιωτών στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου δίνει η Εθνική Τράπεζα, προκειμένου να διασφαλίσει την «ανεξαρτησία» της, παρά τα σύννεφα που φαίνεται να έχουν σωρευτεί και το όλο εγχείρημα να μοιάζει αβέβαιο. Το private banking της τράπεζας από την πρώτη στιγμή κιόλας έχι αποστείλει mails στους πελάτες του. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι ο «συναγερμός» αυτός και η ετοιμότητα που έχει το private banking, μοιάζει με την περίοδο περίπου ενός μηνός πίσω, όταν ξέσπασε το τσουνάμι στις Κυπριακές τράπεζες. Τότε, η Τράπεζα ζητούσε το πελατολόγιο που είχε έκθεση στην Κύπρο, μετρώντας τυχόν ζημιές και απώλειες. Πλέον, ζητεί από τους πελάτες της να συμβάλλουν έμπρακτα στην διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα της τράπεζας, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

 

Οι πληροφορίες που έρχονται από την τράπεζα πάντως, είναι συγκεχυμένες. Πηγές αναφέρουν ότι την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στη Ν. Υόρκη ο αναπληρωτής CEO της τράπεζας κ. Π. Χριστοδούλου για επαφές με θεσμικούς, ενώ πραγματοποίησε τηλεδιασκέψεις, ενώ η ίδια τακτική, αναμένεται να εφαρμοστεί και με δυνητικούς επενδυτές από το Λονδίνο.

 

Ταυτόχρονα, η τράπεζα γνωρίζει ότι έχουν στενέψει τα περιθώρια για placement της τάξης του 20% στην Finansbank, αλλά και το ενδεχόμενο κουρέματος των υβριδικών ομολογιών, δύο κινήσεις που απαιτούν τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας για να γίνουν.

 

Τις επαφές στο εσωτερικό έχει αναλάβει ο ίδιος ο κ. Αλ. Τουρκολιάς, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, ο οποίος θα επισκεφτεί τα κεντρικά υποκαταστήματα ανά την Ελλάδα. Να σημειωθεί, ότι η διοίκηση της τράπεζας «ποντάρει» στη συμμετοχή των ίδιων των εργαζόμενων.

 

Alpha Bank

 

Ως προς τις υπόλοιπες τράπεζες, σύμφωνα με την αγορά, Alpha και Πειραιώς «νοιώθουν» πιο έτοιμες. Την περασμένη Τρίτη, η γ.σ. της Alpha έδωσε το πράσινο φως για την αύξηση κεφαλαίου, ενώ οι όροι θα καθοριστούν αργότερα. Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της διοίκησης της Alpha Bank, η τράπεζα θα επιτύχει να καλύψει το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, γεγονός που θα τις επιτρέψει να παραμείνει υπό ιδιωτικό έλεγχο. Ήδη, λέγεται ότι κάποιοι ξένοι θεσμικοί έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους, όπως η BofA/Merrill Lynch.

 

Παράλληλα με την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης η Alpha Bank, δίνει έμφαση και στην διαδικασία πλήρους λειτουργικής ενοποίησης με την Εμπορική Τράπεζα, που θα οδηγήσει σε σημαντικές συνέργιες κόστους και ισχυροποίηση της στην εγχώρια αγορά. Η σχετική διαδικασία σύμφωνα με πληροφορίες εξελίσσεται χωρίς κανένα πρόβλημα και εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί.

 

Πειραιώς

 

Η επόμενη γενική συνέλευση για αποφάσεις σχετικά με την αύξηση κεφαλαίου της είναι της Τράπεζας Πειραιώς και θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα, 22 Απριλίου. Και στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς η εξασφάλιση του 10% της ιδιωτικής συμμετοχής θεωρείται δεδομένη από τα διοικητικά στελέχη της Τράπεζας.

Ταυτόχρονα δίνεται έμφαση σε θέματα που σχετίζονται με την ολοκλήρωση λειτουργικών ενοποιήσεων δικτύων τραπεζών που πρόσφατα απέκτησε, όπως των υποκαταστημάτων των πρώην κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Η Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί πλέον την μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα από πλευράς δικτύου καταστημάτων με πολύ μεγάλη διαφορά από την δεύτερη, μετά μάλιστα και την αναστολή συγχώνευσης Εθνικής-Eurobank.

 

Eurobank

 

Η γενική συνέλευση της Eurobank πραγματοποιείται την Τρίτη 30 Απριλίου, με στόχο επίσης την κάλυψη του 10% της ιδιωτικής συμμετοχής, προκειμένου η τράπεζα να συνεχίσει την αυτόνομη πορεία της. Εντός των επόμενων ημερών, ενδεχομένως και σήμερα, η Eurobank θα κοινοποιήσει στο ΤΧΣ, το τι ακριβώς έχει κάνει ως προς την εξεύρεση κεφαλαίων.

 

euro201212

 

Κεφαλαιακές ανάγκες

 

Μόλις ολοκληρωθούν οι γενικές συνελεύσεις των τραπεζών θα συνεδριάσουν τα διοικητικά τους συμβούλια προκειμένου να καθοριστούν οι όροι και η τιμή έκδοσης των μετοχών. Το σχετικό ενημερωτικό δελτίο της αύξησης θα κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και εντός του Μαΐου θα ξεκινήσει η διαδικασία άσκησης των δικαιωμάτων των μετόχων στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Σημειώνεται ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της Εθνικής Τράπεζας ανέρχονται σε 9,7 δισ.ευρώ, της Eurobank στα 5,8 δις.ευρώ, της Alpha Bank στα 4,5 δις.ευρώ και της Τράπεζας Πειραιώς στα 7,3 δις.ευρώ.

 

Σε κάθε περίπτωση όπως τονίζεται από όλες τις πλευρές η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι εξασφαλισμένη είτε επιτευχθεί είτε όχι ο στόχος της εξασφάλισης του 10% των ιδιωτικών κεφαλαίων, καθώς θα γίνει μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

 

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης τους οι συστημικές τράπεζες θα αποκτήσουν τα υγιή εκείνα οικονομικά μεγέθη και δείκτες που θα τις επιτρέψουν σταδιακά να βγουν ξανά-μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα-στις διεθνείς αγορές, προκειμένου να αντλήσουν ρευστότητα, ώστε με την σειρά τους να την διοχετεύσουν στην πραγματική οικονομία. Ρευστότητα που αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένου να κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα της επανεκκίνησης της αναπτυξιακής προοπτικής της ελληνικής οικονομίας που θα την οδηγήσει εκτός της κρίσης.

 

Στ.Χαρίτος

[email protected]

 

Διαβάστε επίσης: 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 22:53 - 21 Απρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.