ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με λίγα από πολλούς το σχέδιο για τη μεγάλη Συνεταιριστική Τράπεζα

00:40 - 25 Απρ 2013 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Με λίγα από πολλούς το σχέδιο για τη μεγάλη Συνεταιριστική Τράπεζα
Διχάζει την κυβέρνηση και τους Μικρομεσαίους το σχέδιο για τη δημιουργία μίας αναπτυξιακής τράπεζας Μμ Επιχειρήσεων.

Η δημιουργία της αναπτυξιακής τράπεζας μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κορμό το δίκτυο των 13 λειτουργούντων Συνεταιριστικών Τραπεζών, που ανακοίνωσαν ο πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών κ. Ν. Μυρτάκης και οι πρόεδροι της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καββαθάς και της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης αναμένεται να αποτελέσει ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και μικρομεσαίους.

 

Διχασμένη άλλωστε είναι η πολιτική ηγεσία για το εγχείρημα, ενώ και Τράπεζα της Ελλάδος εκφράζει επιφυλάξεις, λόγω των επισφαλειών που έχουν αλλά και της διακυρηγμένης διάθεσης να υπάρξει συγκέντρωση στο Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα. Πρόσφατη άλλωστε είναι η εμπειρία αλλά και η κόντρα με το κλείσιμο της Συνεταιριστικής της Λαμίας, της Λέσβου και της Πάτρας, με τους μεν να κάνουν λόγο για τις «μαύρες τρύπες» των τραπεζών και τους δε να κάνουν λόγο για σχέδιο αφανισμού των μικρών συνεταιριστικών τραπεζών.

 

lamiabank510 250413

 

400 εκατ. ευρώ από τα 700.000 μέλη των ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ

 

Οι πρωτεργάτες του εγχειρήματος, ωστόσο τονίζουν, ότι κατά τις υπάρχουσες εκτιμήσεις είναι δυνατόν το νέο σχήμα να αρχίσει να λειτουργεί το φθινόπωρο. Σημειώνεται ότι το σχέδιο προβλέπει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 13 συνεταιριστικών τραπεζών με περίπου 150 εκατ. ευρώ, την ανασυγκρότησή τους και εν συνεχεία μέσα στην επόμενη τριετία τη συγκέντρωση 400 εκατ. ευρώ από την αύξηση των κεφαλαίων τους με τη συμμετοχή σε αυτά των 700.000 μελών των ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ.

 

Πιο συγκεκριμένα η πρόταση περιλαμβάνει την ανάδειξη της Πανελλήνιας Τράπεζας σε κεντρικό πυλώνα των Συνεταιριστικών Τραπεζών με ουσιαστικές αρμοδιότητες σε θέματα εσωτερικού ελέγχου, εποπτείας και κανονιστικής συμμόρφωσης καθώς επίσης και σε παροχή υπηρεσιών και Τραπεζικών προϊόντων.

 

Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει ότι η ΤτΕ θα την αναγνωρίσει ως συστημική Τράπεζα και θα δώσει το πράσινο φως για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη σχετική συνέντευξη τύπου οι κεφαλαιακές ανάγκες κυμαίνονται από 50 και φτάνουν στα 78 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, τα στελέχη του συνεταιριστικού τραπεζικού κινήματος έχουν ζητήσει παράταση για την ανακεφαλαιοποίησή της από την ΤτΕ μέχρι τον Σεπτέμβριο προκειμένου να τρέξει η διαδικασία.

 

Με αφορμή το γεγονός, πάντως, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ περιγράφοντας την κακή κατάσταση στην αγορά είπε πως τα δάνεια που βρίσκονται στο κόκκινο ανέρχονται σε 48,6 δισ. ευρώ και περί τα 80 δισ. είναι η συνολική αξία των μεταχρονολογημένων επιταγών και των ανοικτών πιστώσεων, κάτι που δημιουργεί προβληματισμό για την οικονομική δυνατότητα των ΜμΕ να στηρίξουν το εγχείρημα.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Τελευταία τροποποίηση στις 07:44 - 25 Απρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.