ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με 100 εκατ. ευρώ και αγορά αδιάθετων μετοχών ο κ. Σπ. Λάτσης στην Εθνική

07:25 - 25 Απρ 2013 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Με 100 εκατ. ευρώ και αγορά αδιάθετων μετοχών ο κ. Σπ. Λάτσης στην Εθνική
"Ελπίζω και εύχομαι να τα καταφέρει η Εθνική στην αύξηση κεφαλαίου", δήλωσε ο διοικητής της Τ.τ.Ε. κ. Γ. Προβόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια

Ισχυρές είναι οι πιθανότητες, σύμφωνα με την αγορά, να κερδίσει η Εθνική Τράπεζα το στοίχημα κάλυψης της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου σε ποσοστό 10% που απαιτείται προκειμένου να διατηρήσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ανάδοχος ο οποίος θα εγγυηθεί την κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Alpha και της Πειραιώς, ωστόσο, οι επαφές της τράπεζας με το «πελατολόγιό» της, τους ισχυρούς μετόχους που έχει στη σύνθεσή της, πλην ταμείων και Εκκλησίας και τους εφοπλιστές που έχουν πάρει δάνεια από την τράπεζα και είναι συνεπείς πελάτες, φαίνεται ότι αποδίδουν και στην γενική συνέλευση της ερχόμενης Δευτέρας θα δρέψει καρπούς.

 

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η απάντηση που έχει δώσει στην διοίκηση της Εθνικής, ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος, με ποσοστό κοντά στο 11,5%, κ. Σπ. Λάτσης, είναι θετική, ότι δηλαδή θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου με το ποσοστό που τού αναλογεί. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται ο κ. Λάτσης να καλύψει σημαντικό μέρος των αδιάθετων κεφαλαίων. Σύμφωνα με κάποιες πηγές τα συνολικά κεφάλαια που θα διαθέσει ο κ. Λάτσης για την ΕΤΕ θα ανέλθουν στα 100 εκατ. ευρώ.

 

Επιπρόσθετα, αναμένεται ότι θα υπάρξει μικρή συμμετοχή από τους ξένους που συμμετέχουν στην Εθνική, ενώ θετική είναι η απάντηση πολλών από τους Έλληνες επιχειρηματίες που έχουν συναλλαγές με την Εθνική. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν ευνοϊκές ρυθμίσεις στα δάνεια που έχουν πάρει Έλληνες επιχειρηματίες. Ταυτόχρονα, έχει γίνει κρούση και σε Έλληνες εφοπλιστές, με το επιχείρημα ότι η κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου της ΕΤΕ είναι «εθνική υπόθεση».

 

Πολλά από τα μεγάλα εφοπλιστικά ονόματα μπορεί να μην έχουν υποχρεώσεις στην ΕΤΕ, αλλά με ξένες τράπεζες, πλην όμως, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες βλέπουν με καλό μάτι να έχουν στο μέλλον τη «δική τους τράπεζα». Άλλωστε, ο κ. Αχ. Κωνσταντακόπουλος, βασικός μέτοχος της ναυτιλιακής Costa Mare και του ξενοδοχείου Costa Navarino στην Πύλο, ήταν από τους πρώτους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της διοίκησης της ΕΤΕ.

 

Στελέχη της Εθνικής μιλούν πια για ισχυρές πιθανότητες η τράπεζα να καταφέρει να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες. Κατ' αρχήν είναι σημαντικό ότι η τρόικα δεν απαγόρεψε το όριο του 10% ως προς τη συμμετοχή των ιδιωτών στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας, παρά το γεγονός ότι έχει αρνητική καθαρή θέση. Επίσης, σύμφωνα με την αγορά, αλλά και με γνώστες των επιλογών της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς επιθυμεί να μην αλλάξει το status στην ΕΤΕ, διατηρώντας ταυτόχρονα και τον ιδιωτικό, αλλά και τον δημόσιο χαρακτήρα της, παίζοντας έτσι πρωταγωνιστικό ρόλο στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

 

Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Εθνικής Τράπεζας διαμορφώνονται στα επίπεδα των 9 δισ. ευρώ. Αν υπάρξει κούρεμα στα υβριδικά ομόλογα, ύψους 2,4 δισ. ευρώ και με κούρεμα 50%, η τράπεζα θα βελτιώσει την κεφαλαιακή της επάρκεια κατά 1,2 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, ακούγεται ότι τα Cocos που θα εκδώσει θα διαμορφωθούν περί το 1 με 1,4 δισ. ευρώ.

 

Που σημαίνει ότι το 10% των κεφαλαίων που θα πρέπει να καλύψουν ιδιώτες ανέρχονται κοντά στα 700 εκατ. ευρώ. Χθεσινά δημοσιεύματα του Τύπου πάντως, ανέφεραν ότι η ΕΤΕ έχει καταφέρει να συγκεντρώσει περί τα 550 - 590 εκατ. ευρώ.

 

Συνάντηση

 

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πετυχημένη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, ενημερώνοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο.

 

«Οι κρίσιμες αποφάσεις θα έχουν ληφθεί μέχρι το τέλος Απριλίου» είπε ο κ. Προβόπουλος, «και, μετά την ανακεφαλαιοποίηση, οι τράπεζες θα είναι ισχυρές και δυναμικές για το καλό της οικονομίας, ώστε να παίξουν το ρόλο τους που είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας».

 

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, στην παρατήρηση του κ. Παπούλια ότι είναι αισιόδοξος, απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε ότι υπήρξαν σημαντικοί κίνδυνοι από την κρίση στις κυπριακές τράπεζες, αλλά οι αρμόδιες αρχές κατάφεραν να τους αποτρέψουν. «Αν είχαν επικρατήσει, θα ήταν δύσκολα τα πράγματα» είπε και υπογράμμισε την ωριμότητα που έδειξαν οι απλοί καταθέτες.

 

Ο κ. Προβόπουλος, ερωτηθείς από τον κ. Παπούλια για την πορεία των καταθέσεων, σημείωσε ότι με τα στοιχεία του Μαρτίου οι εισροές συνεχίζονται, εκφράζοντας την ελπίδα να συνεχιστεί. «Θα έχουμε απτά δείγματα» τόνισε.

 

«Με την Εθνική, τι γίνεται;» ρώτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκφράζοντας για άλλη μια φορά το ενδιαφέρον του για τις εξελίξεις στη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα. «Αν και δεν το παρακολουθώ στενά το θέμα, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία. Ελπίζω να τα καταφέρει» ευχήθηκε ο κ. Προβόπουλος.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

 

 

 

Διαβάστε επίσης:

 

 
Τελευταία τροποποίηση στις 13:12 - 25 Απρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.