ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Tράπεζες: Τα δίνουν όλα για να αποφύγουν τα Cocos

23:02 - 29 Απρ 2013 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Tράπεζες: Τα δίνουν όλα για να αποφύγουν τα Cocos
Οι σκέψεις που επικρατούν στα επιτελεία των συστημικών τραπεζών.

Με θετικούς οιωνούς για την προσέλκυση του 10% και χωρίς χρήση coco's(μετατρέψιμων ομολόγων) ξεκινούν οι τράπεζες το δρόμο για την ανακεφαλαιοποίησή τους, η οποία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαϊου. Ετσι, κεφαλαιακά επαρκείς, οι συστημικές τράπεζες της χώρας θα μπορέσουν να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο και στην ενίσχυση της οικονομίας, μέσω νέων χρηματοδοτήσεων, αλλά και στην ανακατάταξη της αγοράς, λαμβάνοντας νέα μερίδια μέσα από εξαγορές μικρότερων, μη συστημικών τραπεζών.

 

Το ευτύχημα για την Εθνική, όπως ανάλογα αναμένεται να ισχύσει και στην Alpha Bank, αλλά και στην Πειραιώς, είναι ότι έχουν αυξημένες πιθανότητες να αποφύγουν το «σκόπελο» με τα cocos.

 

Η έκδοση μετατρέψιμων ομολόγων coco's αποτελεί όπως και τα warrants ένα βασικό εργαλείο της ανακεφαλαιοποίησης. Ομως έχει ιδιαίτερα αυξημένο κόστος που ξεκινάει με επιτόκιο 7% ετησίως και προσαυξάνεται κάθε χρόνο μέχρι το 9%. Το κόστος αυτό το επωμίζεται η Τράπεζα και στην περίπτωση που δεν μπορέσει να το αποπληρώσει, τότε τα ομόλογα μετατρέπονται σε μετοχές και αυτό συνεπάγεται «εξαέρωση» των ποσοστών των μετόχων.

 

Ετσι, η προοπτική της μη έκδοσης cocos δημιουργεί σχετική αισιοδοξία παράλληλα με την ικανοποίηση των επενδυτών για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών. Για παράδειγμα, η Εθνική για να αποφύγει τα cocos θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 970 εκατ ευρώ, αν και με βάση τις τελευταίες ενδείξεις, «οδεύει» για 1.170 εκατ ευρώ. Αν δεν τα καταφέρει και συγκεντρώσει π.χ. 800 εκατ ευρώ, θα προβεί αναγκαστικά στην έκδοση cocos.

 

Υπενθυμίζεται ότι ήδη οι εν λόγω τράπεζες Εθνική, Alpha, Πειραιώς έχουν λάβει αποφάσεις για έκδοση μετατρέψιμων ομολόγων σε περίπτωση που χρειασθεί. Στην Alpha Bank οι πιθανότητες για cocos είναι οι ελάχιστες συγκριτικά, αφού και οι κεφαλαιακές της ανάγκες είναι οι λιγότερες. Για το 10% απαιτούνται μόλις 470 εκατ ευρώ, που σύμφωνα με πληροφορίες συγκεντρώνονται περισσότερα από 550 εκατ ευρώ που αποτελεί επιδιωκόμενο στόχο. Ηδη όμως πέραν από γνωστούς επιχειρηματίες, η Τράπεζα έχει τη σημαντική συμβολή του Κατάρ.

 

Πειραιώς

 

Στον Ομιλο Πειραιώς, ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις, υπάρχει εκτίμηση ότι θα υπερβεί η κάλυψη το 10%. Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Πειραιώς που συνολικά είναι 7,3 δισ ευρώ απαιτούν το μίνιμουμ 733 εκατ ευρώ, διαφορετικά θα εκδοθούν cocos. Ομως ήδη μέσω της εξαγοράς της Μillennium και της αντίστοιχης κάλυψης της BCP, η Πειραιώς διαθέτει τα 570 εκατ ευρώ. Τουλάχιστον για τα 165 εκατ ευρώ που περίπου υπολείπονται για το 10%, δεν υπάρχει ανησυχία κάλυψης. Αλλωστε και η Πειραιώς όπως και η Alpha Bank διαθέτουν παραδοσιακούς Ελληνες εφοπλιστές και μεγάλους επιχειρηματίες....

 

Να σημειωθεί ότι η Πειραιώς αποτέλεσε το τελευταίο διάστημα πόλο έλξης πολλών μικρότερων τραπεζών, καθώς πριν την τελευταία εξαγορά της Millennium Bank, στον Ομιλο πέρασαν η Γενική Τράπεζα και οι τρεις κυπριακές (Κύπρου, Λαϊκή Τράπεζα και Ελληνική). Αυτό σημαίνει, όπως δήλωσε και σχετικά πρόσφατα ο πρόεδρος του Ομίλου της, κ. Μιχ. Σάλλας, ότι σε πιθανό νέο γύρο εξαγορών μικρότερων μη συστημικών τραπεζών , που ενδεχομένως μπουν στο Ταμείο Χρηματιπιστωτικής Σταθερότητας ή είναι ήδη, η Πειραιώς δεν θα εκδηλώσει ενδιαφέρον.

 

ΕΤΕ – Alpha Bank

 

Προς το παρόν, τα επιτελεία των τραπεζών Εθνικής και Alpha Bank που έχουν ήδη ολοκληρώσει τα σχετικά με την άυξηση κεφαλαίου road shows καθώς και τις επαφές με τους σημερινούς και υποψήφιους νέους μετόχους, διακατέχονται από μια συγκρατημένη αισιοδοξία (συγκρατημένη, διότι το εγχείρημα της μαζικής συγκέντρωσης κεφαλαίων από ιδιώτες μετόχους δεν είναι και το πλέον εύκολο υπό τις παρούσες συνθήκες) για το ότι θα πετύχουν το πρόκριμα του 10% της συμμετοχής ιδιωτικών κεφαλαίων, προκειμένου να μην χάσουν τον έλεγχο του σημερινού μάνατζμεντ και ότι αυτό συνεπάγεται για τη στρατηγική του κάθε τραπεζικού ομίλου για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας.

 

Ετσι, μαζικά και ταυτόχρονα, εντός του Μαϊου, οι τρεις παραπάνω συστημικοί όμιλοι θα διεκδικήσουν συνολικά 21,6 δισ ευρώ από τους ιδιώτες επενδυτές και τους σημερινούς μετόχους τους, στους οποίους συγκαταλέγονται και τα ασφαλιστικά ταμεία και οι τραπεζοϋπάλληλοι, καθώς βέβαια και τα μεγάλα ονόματα του επιχειρηματικού και εφοπλιστικού χώρου, πέραν από τις στρατηγικές συμμετοχές μεγάλων ξένων, όπως το Κατάρ.

 

Από τον Λάτση στο Κατάρ...

 

Τα ονόματα των «ευεργετών» που θα στηρίξουν τις ανακεφαλαιοποιήσεις των παραπάνω δεν είναι γνωστά, άλλωστε αυτό δεν συνηθίζεται. Ομως, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εθνική θα στηριχθεί από κύκλους εφοπλιστών και μεγάλους επιχειρηματίες- πελάτες της, κυρίως του ξενοδοχειακού χώρου, με ιδιαίτερη συμμετοχή του Ομίλου Λάτση που ήδη ελέγχει το 11,50%. Η Alpha Bank έχει δεδομένη τη συμμετοχή του Κατάρ και των παραδοσιακών της μετόχων κυρίως του ελληνικού επιχειρείν, αλλά και τους μικρούς ιδιώτες που από χρόνια την εμπιστεύονται. Bεβαίως, έχει υπό την σκέπη της και την πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη από την Credit Aricole, Εμπορική Τράπεζα, με την οποία ήδη συγχωνεύθηκε. Στην Πειραιώς, με νέα κεφάλαια θα μπει και η Banco Comercial Portugues, σύμφωνα με τη δέσμευση των Πορτογάλων για την πώληση στον ελληνικό Ομιλο της ελληνικής θυγατρικής τους Μillennium Bank και ήδη έχουν ενεργοποιηθεί εγχώριες και ξένες μετοχικές δυνάμεις.

 

Eurobank

 

Αντίθετα, τις μικρές δυνάμεις θα επιχειρήσει να συσπειρώσει στον Ομιλό της ηEurobank και με την προϋπόθεση ότι δεν θα γίνει το deal της συγχώνευσης με την Εθνική Τράπεζα. Οπως είναι γνωστό, η Eurobank με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου προχωρεί για την απευθείας ανακεφαλαιοποίησή της μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) κατά το ποσό των 5,8 δισ ευρώ. Η απόφαση αυτή ελήφθη σύμφωνα με τις αξιολογήσεις του Διοικητικού της Συμβουλίου, βάσει των οποίων η επενδυτική πρόταση συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου (εξασφάλιση του 10% της ιδιωτικής συμμετοχής) δεν ήταν δυνατόν να αξιολογηθεί και να τεκμηριωθεί χρηματοοικονομικά επαρκώς για να είναι ελκυστική και προς το συμφέρον των μετόχων της (δεδομένων τόσο των συνθηκών ανακεφαλαιοποίησης όσο και της διαδικασίας συγχώνευσης με την Εθνική, που διαφοροποιήθηκαν). Δηλαδή, δεν ήταν δυνατόν να προσδιορισθεί η μελλοντική αξίας της μετοχής και των warrants.

 

Με την απευθείας στήριξη από το ΤΧΣ, η Eurobank θα καταστεί η πρώτη πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη συστημική τράπεζα. Τα κεφάλαια (5,7 δισ ευρώ ήταν οι ανάγκες της) έχουν ήδη κατατεθεί στην Τράπεζα σχεδόν στο σύνολό τους και αυτό θα αναφερθεί μεταξύ άλλων στη γενική συνέλευση των μετόχων μεθαύριο Τρίτη, 30 Απριλίου.

 

Επίσης, κύκλοι της Τράπεζας εκτιμούν ότι στην περίπτωση που οι αρμόδιες αρχές αποφασίσουν τη μη πραγματοποίηση της συγχώνευσης με την Εθνική (deal που θεωρητικά έιναι στον αέρα), η Eurobank θα υποβάλει ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο, με στόχο να προσελκύσει ποιοτικά ιδιωτικά κεφάλαια εντός του 2013, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της κεφαλαιακής της διάρθρωσης, αλλά, κυρίως, τη διατήρηση και επαύξηση της εταιρικής αξίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:37 - 30 Απρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.