ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τ.Τ.: Στις 9/7 οι προσφορές, στις 15/7 ο νέος ιδιοκτήτης

00:28 - 05 Ιουλ 2013 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τ.Τ.: Στις 9/7 οι προσφορές, στις 15/7 ο νέος ιδιοκτήτης
Tην ερχόμενη Τρίτη 9 Ιουλίου οι τρεις ενδιαφερόμενοι Εθνική, Alpha Bank και Eurobank αναμένεται να υποβάλλουν τους φακέλους με τις προσφορές τους στο ΤΧΣ για το Τ.Τ.

Ήδη, ολοκληρώθηκαν οι αναλυτικές παρουσιάσεις με τα στοιχεία και τις προοπτικές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, παράλληλα με την πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία που έχουν οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι μέσω των data rooms της Τράπεζας.

Ορόσημο για την πώληση του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είναι η 15η Ιουλίου, σύμφωνα μάλιστα με τους στόχους του Μνημονίου, δεν αποκλείεται όμως, σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, να υπάρξει νέα παράταση για μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη φορά ο διαγωνισμός πώλησης του ΤΤ αναμένεται να είναι επιτυχής και να μην αποβεί άκαρπος όπως συνέβη σε παλαιότερα εγχειρήματα, πρώτον διότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια και αντιθέτως υπάρχουν μνημονιακές δεσμεύσεις και δεύτερον, διότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα, και το ενδιαφέρον για την απόκτηση του ΤΤ είναι πραγματικό ( και όχι...κυβερνητικά καθοδηγούμενο).

Το Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Οπως το λέει και η επωνυμία του, το Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι μια πλήρως εξυγιασμένη τράπεζα, που δεν κουβαλάει τις «αμαρτίες και τα βάρη» του παρελθόντος από επισφάλειες και ζημιές PSI. Αντιθέτως, είναι ενισχυμένο με κεφάλαια, διαθέτει ελκυστικά επίπεδα ρευστότητας και μια ευρύτατη καταθετική βάση πελατών.

Στο μεταξύ, έχει αλλάξει και το σύνολο των δαπανών του Ταμιευτηρίου. Από την προηγούμενη φορά που είχε προγραμματισθεί η πώλησή του ως σήμερα, άλλαξαν και θέματα κόστους.

Κατ ' αρχήν, επήλθαν μειώσεις στις δαπάνες μισθοδοσίας, που ελάφρυναν το συνολικό κόστος των αμοιβών. Το λειτουργικό κόστος όμως περιορίζεται περαιτέρω με τη σχεδιαζόμενη- ίσως και για την επόμενη εβδομάδα- εφαρμογή του πολυσυζητημένου προγράμματος εθελουσίας εξόδου, που αφορά περίπου 620 άτομα.

tt1149 040713

"Ελληνική" πώληση του ΤΤ

Να σημειωθεί ότι αυτή τη φορά η πώληση του ΤΤ θα γίνει σε στενά ελληνικά πλαίσια, καθώς δεν υπήρξε ενδεδειγμένο επενδυτικό ενδιαφέρον από τράπεζες του εξωτερικού, με εξαίρεση την προσφορά διεθνών hedge funds που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί.

Έτσι, η ιδιωτικοποίηση θα ξετυλιχθεί πέριξ των τριών ενδιαφερομένων Εθνικής, Alpha και Eurobank που και οι τρεις, επιθυμούν να διεκδικήσουν δυναμικά, αποκτώντας ένα καθόλου ευκαταφρόνητο προβάδισμα.

Η απόφαση της Eurobank για το ΤΤ συνάδει με τη στρατηγική που θέλει να ακολουθήσει και ο βασικός της μέτοχος, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η απόφαση της Alpha Bank για το ΤΤ δίνει έμφαση στη διατήρηση του αυτόνομου και παραδοσιακού του χαρακτήρα, ως την Τράπεζα του μικρού αποταμιευτή. Η απόφαση της Εθνικής για το ΤΤ ενισχύει τον εθνικό και κοινωνικό ρόλο του Ταμιευτηρίου, στη διάσταση ενός μεγάλου ομίλου.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 12:27 - 05 Ιουλ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.