ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fitch: Η αναδιάρθρωση θα φέρει κέρδη για τις ελληνικές τράπεζες

16:28 - 04 Σεπ 2013 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Fitch: Η αναδιάρθρωση θα φέρει κέρδη για τις ελληνικές τράπεζες
Προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 0.3% το 2014.

Οι προσπάθειες των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών να αναδιαρθρωθούν και να ενσωματώσουν τις θυγατρικές που απέκτησαν μπορούν να προσφέρουν στον κλάδο συνέργειες και να στηρίξουν την κερδοφορία και τα κεφάλαια, υποστηρίζει η Fitch. Σημειώνει ωστόσο ότι παραμένουν τα πτωτικά ρίσκα αν τελικά υπάρξει παρατεταμένη και βαθύτερη ύφεση στην Ελλάδα και τα πλάνα για περιορισμό του κόστους δεν πραγματοποιηθούν.

«Περιμένουμε ότι οι δαπάνες αναδιάρθρωσης που αναγνωρίστηκαν το α' τρίμηνο του 2013 τελικά θα έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα», υποστηρίζει και προσθέτει ότι η Πειραιώς ήταν η πλέον δραστήρια στις εξαγορές, επιτυγχάνοντας συνολικό ενεργητικό 95 δισ. ευρώ και ηγετική θέση (30%) στην τραπεζική αγορά σε ό,τι αφορά μερίδια σε δάνεια και καταθέσεις.

Η Alpha με την απόκτηση της Emporiki απέκτησε κρίσιμη μάζα 74 δισ. ευρώ και η Eurobank με το Τ.Τ. και τη Νέα Proton 82 δισ. ευρώ. Όσο για την ΕΤΕ, τη μεγαλύτερη σε ενεργητικό (110 δισ. ευρώ), υπήρξε λιγότερο δραστήρια, αλλά ήδη είχε την κρίσιμη μάζα, ενώ επωφελείται από τη θυγατρική στην Τουρκία, η οποία προσφέρει το 56% στα προ απομείωσης λειτουργικά κέρδη, παρότι της αναλογεί μόλις το 22% του ενεργητικού με βάση τα στοιχεία στα τέλη εξαμήνου.

«Οι συνέργειες από τις πρόσφατες εξαγορές, μαζί με την περαιτέρω μείωση του κόστους χρηματοδότησης και την επιβράδυνση του ρυθμού επιδείνωσης της ποιότητας των δανείων θα μπορούσε να βελτιώσει την εγχώρια λειτουργική κερδοφορία στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 και το 2014», αναφέρει η Fitch στην έκθεσή της.
Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η απομάκρυνση του κινδύνου εξόδου της χώρας από το ευρώ συνέβαλαν στο να βελτιωθεί η χρηματοδότηση και η ρευστότητα στον κλάδο.
«Ωστόσο, αναμένουμε οι ανισορροπίες όσον αφορά την χρηματοδότηση των τραπεζών να παραμείνουν και να συνεχίσουν να είναι ευαίσθητες στις μακροοικονομικές εξελίξεις», προσθέτει.

Πρόκληση η τραπεζικη ενοποίηση

Σύμφωνα με τη Fitch, η ολοκλήρωση της ενοποίησης σε ένα φτωχό λειτουργικά περιβάλλον θα είναι πρόκληση.

Ο οίκος βλέπει ανάπτυξη για την Ελλάδα το 2014, αλλά μόλις 0,3%. Τα χαμηλά επιτόκια, η υποτονική επιχειρηματική δραστηριότητα και η απομόχλευση θα πιέσουν τα λειτουργικά έσοδα το 2013, ενώ η μακροοικονομική εικόνα της χώρας παραμένει εύθραυστη και αβέβαιη.

Παρ' όλα αυτά, οι τέσσερις τράπεζες βελτίωσαν την κερδοφορία τους επωφελούμενες από το χαμηλότερο κόστος χρήματος και την επιβράδυνση του ρυθμού δημιουργίας επισφαλειών. Οι συνέργειες σε συνδυασμό με την επιπλέον μείωση του κόστους χρηματοδότησης και την ηπιότερη χειροτέρευση της ποιότητας του ενεργητικού μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργική κερδοφορία το β' εξάμηνο του 2013 και το 2014.

trapezes590 010713

Αύξηση των προβληματικών δανείων μέρχρι το τέλος του 2014

Η Fitch εκτιμά ότι τα προβληματικά δάνεια θα συνεχίσουν να αυξάνουν τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2014 καθώς η οικονομία θα παραμείνει αδύναμη, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό. Αυτό θα μειώσει την ανάγκη προβλέψεων, παρότι οι τελευταίες θα παραμείνουν υψηλές. Στα τέλη του α' εξαμήνου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν 20,5% στην ΕΤΕ, 25,3% στη Eurobank, 31,8% στην Alpha και 33,2% στην Πειραιώς, υπολογίζει η Fitch, ενώ ο δείκτης κάλυψης ανερχόταν στο 50-55%.

Οι τράπεζες ευνοήθηκαν επίσης από το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης το α΄ εξάμηνο του 2013 λόγω της υποχώρησης των επιτοκίων αλλά και του απεγκλωβισμού από τον ELA.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:00 - 04 Σεπ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.