ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο φρέσκο χρήμα… κολλούν οι bad banks

00:02 - 16 Οκτ 2013 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Στο φρέσκο χρήμα… κολλούν οι bad banks
Οι εναλλακτικές των τραπεζών και γιατί η Citibank Ελλάδος δεν είναι το παράδειγμα.

Στη χρηματοδότηση κολλάει η δημιουργία των bad banks. Την άποψη αυτή υποστηρίζουν κορυφαίες τραπεζικές πηγές, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις στελεχών, τόσο της Εθνικής, όσο και της Πειραιώς για τη δημιουργία «κακών τραπεζών», στις οποίες θα περάσουν όλα τα προβληματικά και κόκκινα δάνεια, τα οποία για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος ανέρχονται στα 60 με 65 δις. ευρώ.

 

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Πειραιώς βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο διαπραγματεύσεων με την Goldman Sachs, προκειμένου να χρηματοδοτήσει με κεφάλαια τη νέα κακή τράπεζα, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η Γενική, συμμετέχοντας με ποσοστό 25%. Τα νέα κεφάλαια απαιτούνται ως αντιστάθμισμα των κόκκινων δανείων, εξηγούν οι ίδιες πηγές. Προς το παρόν τίποτα δεν έχει ξεκαθαριστεί ή οριστικοποιηθεί, εκτός από το ότι η Εθνική, αλλά και η Πειραιώς βρίσκονται σε διαρκείς επαφές με δυνητικούς επενδυτές.

 

 trapezes640 300713

 

Οι τράπεζες πάντως, φαίνεται ότι απορρίπτουν τόσο το να ελέγξουν μέσω των δικών τους διευθύνσεων τα κόκκινα δάνεια, όσο και το να τα πουλήσουν σε distress funds. Το πρώτο, διότι θα πάρει μεγάλο διάστημα να ξεκαθαρίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, δεδομένης της άσχημης οικονομικής συγκυρίας και της απροθυμίας ή της αδυναμίας πληρωμής από τους δανειολήπτες, είτε νοικοκυριά είναι αυτά, είτε επιχειρηματίες.

 

Ταυτόχρονα, οι διευκολύνσεις που κάνουν στους δανειολήπτες, κυρίως με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων είναι, όπως εξηγούν τραπεζίτες ότι καλύτερο μπορούν να κάνουν σε αυτή τη συγκυρία. «Έχουμε κι εμείς τις κόκκινες γραμμές μας», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Επιπρόσθετα, όσο υπάρχουν τα προβληματικά δάνεια δεν θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν υγιείς πελάτες και κυρίως επιχειρήσεις και μάλιστα από τη στιγμή που τα γρανάζια της οικονομίας αρχίζουν να παίρνουν μπροστά.

 

daneia620 030913

 

Το δεύτερο απορρίπτεται διότι ξέρουν εξ ορισμού ότι αν πουλήσουν τα δάνεια στο 20 και στο 30% της αξίας τους, όπως ζητούν τα distress funds θα κάνουν διαγραφές στους ισολογισμούς τους για το υπόλοιπο 80 ή 70%, απώλειες οι οποίες θα συνοδεύουν τις τράπεζες για τα υπόλοιπα χρόνια.  Μάλιστα, τα ίδια τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι το παράδειγμα της Citibank Ελλάδος που πούλησε τα δάνειά της στο 30% της αξίας τους  στο hedge fund Βaupost, δεν πρόκειται να αποτελέσει τον κανόνα, διότι είναι γνωστό πια στην τραπεζική πιάτσα ότι η Citibank σιγά – σιγά αποχωρεί από την Ελληνική αγορά, γι’ αυτό και το μεγάλο λουκέτο στα υποκαταστήματά της ανά την Ελλάδα την τελευταία διετία.

 

euro650 300413

 

Για την ιστορία και μόνο, αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η Citibank μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 προχώρησε στη δημιουργία ενός ειδικού εταιρικού οχήματος στο οποίο μεταφέρθηκαν όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα άλλα τοξικά στοιχεία του ισολογισμού. Η διοίκηση της τράπεζας είχε  τον διπλό στόχο, δηλαδή από τη μία να δίνει ώθηση και να καταγράφει υψηλές αποδόσεις  μέσω των εργασιών της και από την άλλη να επιτυγχάνει την μείωση του ύψους των προβληματικών στοιχείων.    

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 16:58 - 15 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.