• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Αλλάζει και πάλι το θεσμικό πλαίσιο για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της Eurobank

13:32 - 31 Οκτ 2013 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η διαδικασία προβλέπει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank και στόχος του ΤΧΣ είναι να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους χωρίς να υπάρξουν νομικά ζητήματα που προκύπτουν από τα επίπεδα της τρέχουσας τιμής.

Στην αλλαγή του πλαισίου της ανακεφαλαιοποίησης δίνουν έμφαση τα διοικητικά στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προκειμένου να προχωρήσει η πώληση της Eurobank, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, καθώς εκτιμάται ότι το υφιστάμενο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης έχει παρέλθει και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να γίνουν ορισμένες επικαιροποιήσεις σε ένα νέο νομικό πλαίσιο.

 

Η διαδικασία προβλέπει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank και στόχος του ΤΧΣ είναι να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους χωρίς να υπάρξουν νομικά ζητήματα που προκύπτουν από τα επίπεδα της τρέχουσας τιμής. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης της Eurobank το ύψος της αύξησης διαμορφώνεται στα 2 δισ. ευρώ, ωστόσο αναμένεται το πόρισμα της Blackrock.

 

Σύμφωνα με τα στελέχη του ΤΧΣ, το Ταμείο θα διατηρήσει ως το τέλος τη δυνατότητα που του δίνεται ως προς την κάλυψη ή μη μέρους ή του συνόλου των αναγκών της Eurobank, ανάλογα πάντα με το επενδυτικό ενδιαφέρον.

 

Επίσης, από το ΤΧΣ διευκρινίζεται ότι το κεφαλαιακό απόθεμα από το δάνειο των 50 δισ. ευρώ για τις τράπεζες διαμορφώνεται αυτήν τη στιγμή λίγο πάνω από τα 10 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των ποσών που θα διατεθούν για την FBB και την Proton.

 

Το «μαξιλάρι» αυτό, θα διατεθεί για την κάλυψη των επιπρόσθετων κεφαλαιακών αναγκών στην περίπτωση που δεν επαρκούν οι κινήσεις αναδιάρθρωσης και κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών με πώληση περιουσιακών στοιχείων κλπ.

 

Τι έγραφε το "R" στις 21 Οκτωβρίου

Mετά την Eurobank Properties, που σημαίνει είσοδο στο real estate και τον Μυτιληναίο που σημαίνει είσοδο στην ενέργεια, το fund του κ. Prem Watsa θέλει να ολοκληρώσει τον κύκλο των εξγορών στην Ελλάδα με μία τράπεζα.

Σε τρεις άξονες κινούνται οι επενδύσεις του Fairfax στην Ελλάδα. Ακίνητα, ενέργεια και τράπεζες. Τα δύο πρώτα καλύφθηκαν από τη συμμετοχή, που μετά την αύξηση κεφαλαίου θα γίνει πλειοψηφία μετοχών στην Eurobank Properties και τη σταδιακή τοποθέτηση στον Μυτιληναίο, που μέχρι στιγμής ξεπερνάει το 5% και κατά τις πληροφορίες αναμένεται να ξεπεράσει το 10% στο άμεσο επόμενο χρονικό διάστημα και εκκρεμεί η τρίτη τοποθέτηση. Που, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να είναι τραπεζική, με πρώτη τράπεζαστη λίστα του ενδιαφέροντος την Eurobank. Σε κάθε περίπτωση οι τρεις τοποθετήσεις που έχουν γίνει και αναμένεται να ολοκληρωθούν άμεσα –αν και το πράσινο φως στην ιδιωτικοποίηση της Eurobank θα πρέπει να το ανάψει η κυβέρνηση-, σύμφωνα με την αγορά και με Έλληνες επιχειρηματίες που παρακολουθούν από πολύ κοντά τις εξελίξεις, αποτελούν ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης. Και ειδικά για την περίπτωση της Μυτιληναίος, ο εισηγμένος όμιλος, ιδιοκτήτης της Αλουμίνιον Ελλάδος και με δραστηριότητα που εκτείνεται από την αγορά των μετάλλων και φτάνει μέχρι την ενέργεια, στέλνει το μήνυμα παραμονής στην εγχώρια επιχειρηματική σκηνή μετατρέποντας στην κυριολεξία την κρίση σε ευκαιρία.

 

Ήδη, η Fairfax πήρε θέση στο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου και ο όμιλος στέλνει δικό του εκπρόσωπο στο Δ.Σ. της Eurobank Properties, εξέλιξη που σηματοδοτεί το πολύ καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στον Μυτιληναίο και το fund του κ. Prem Watsa. Σύμφωνα με κορυφαίες επιχειρηματικές πηγές της χώρας, κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Fairfax μέσω της Μυτιληναίος, να χτυπήσουν μαζί μεγάλες αποκρατικοποιήσεις, όπως η Λάρκο, συγκροτώντας έναν καθετοποιημένο ενεργειακό όμιλο με μεγάλη δραστηριότητα στα μεταλλεύματα, διεκδικώντας στο άμεσο μέλλον την παράλληλη εισαγωγή του σε ένα από τα μεγάλα διεθνή Χρηματιστήρια.

 

Επαφές

Ήδη από το καλοκαίρι ο κ. Watsa είχε επαφές με τη νέα διοίκηση της Eurobank, αλλά και με το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να δει τις προθέσεις τους ενόψει ιδιωτικοποίησης της τράπεζας. Όπως είναι γνωστό το σχέδιο μερικής ιδιωτικοποίησης της Eurobank παίρνει εξάμηνη παράταση. Το χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε το εγχείρημα της πώλησης να έχει ολοκληρωθεί ως τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, παρατείνεται για την περίοδο Μαρτίου - Απριλίου 2014. Ο βασικός μέτοχος της Εurobank, σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) , θα επιχειρήσει να πωλήσει μέρος της συμμετοχής του, της τάξεως του 25% - 30% σε διεθνή στρατηγικό επενδυτή το προσεχές εξάμηνο.

 

Η έννοια της χρονικής παράτασης της ιδιωτικοποίησης εστιάζεται στην διαπίστωση της ανάγκης για πρότερη διενέργεια των νέων «τεστ αντοχής» στις ελληνικές τράπεζες , ώστε να μπορούν οι υποψήφιοι επενδυτές να έχουν στη διάθεσή τους επικαιροποιημένα στοιχεία. Στόχος είναι τα stress tests της Eurobank, αλλά και όλων των ελληνικών τραπεζών, να διενεργηθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος τον προσεχή Δεκέμβριο, ώστε αρχές του 2014 να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα ανά τραπεζικό όμιλο.

Από πλευρά της, η νέα διοίκηση Χρήστου Μεγάλου στη Eurobank δεν δείχνει να βιάζεται, προσδοκώντας προφανώς σε προσέλκυση ενός ικανού καθώς και σοβαρού επενδυτικού ενδιαφέροντος στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την άνοιξη του επόμενου έτους, (με πιθανή ενδιαφερόμενη, μεταξύ των funds, και κάποια διεθνή επενδυτική τράπεζα). Ενδεχομένως, εκτός από ιδιωτικά funds του εξωτερικού, να υπάρξει και συνδυαστική πρόταση ελληνικών επενδυτικών σχημάτων, μαζί με ξένους επενδυτές και με συμμετοχή εγχώριων επιχειρηματιών. Ηδη, σύμφωνα με κάποιες άτυπες πληροφορίες, υπάρχουν ήδη δύο επενδυτικές προτάσεις από ξένα κεφάλαια, αρκεί όμως, να μην ξεφύγουν οι αποτιμήσεις.

 

Θεωρητικά, ο χρόνος θα μετρήσει υπέρ της κατάθεσης και αξιολόγησης μιας σοβαρής και ενδιαφέρουσας προσφοράς και τη λογική αυτή υπηρετεί και η παράταση, προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί οι ασκήσεις προσομείωσης (stress tests). Όλα θα κριθούν συνολικά, όχι μεμονωμένα κρίνοντας το τίμημα, αλλά συνεκτιμώντας το brand του επενδυτή, το κύρος του και το «χαρακτήρα» του fund, αν είναι στρατηγικός επενδυτής ή «επιθετικός παίκτης».

 

Στα «ατού» της Eurobank είναι φυσικά η απόκτηση του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που πολλαπλασιάζει τις καθαρές αποτιμήσεις της, προσδίδει μέγεθος και ένα υγιές χαρτοφυλάκιο καταθέσεων. Αυτό όμως δεν αποτελεί και πρόκριμα για τους επενδυτές, οι οποίοι ενδεχομένως να μην προσφέρουν τον «σωστό» πολλαπλασιαστή της λογιστικής της αξίας, κάνοντας την επιλογή των προσφορών από τον πωλητή, δηλαδή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ακόμη πιο δύσκολο.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]reporter.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:42 - 31 Οκτ 2013
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman