ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fitch: "Σταθερό το outlook των ελληνικών τραπεζών- Αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τις τράπεζες της περιφέρειας"

19:45 - 12 Δεκ 2013 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Fitch: "Σταθερό το outlook των ελληνικών τραπεζών- Αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τις τράπεζες της περιφέρειας"
Σταθερές προοπτικές για τις τράπεζες της Ελλάδας και της Μάλτας δίνει για το 2014 έκθεση της Fitch, επισημαίνοντας όμως ότι η εικόνα για τις τράπεζες της ευρω-περιφέρειας δεν είναι ξεκάθαρη, καθώς διαφέρει από χώρα σε χώρα.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει, οι ελληνικές τράπεζες και οι τράπεζες της Μάλτας, έχουν σταθερές προοπτικές, ενώ οι προοπτικές για τις πορτογαλικές τράπεζες καθώς και μερικές ισπανικές και ιταλικές τράπεζες, είναι αρνητικές.

 

Οι αδύναμες προοπτικές της οικονομίας έχουν άμεσο αντίκτυπο στα τραπεζικά συστήματα των χωρών του Νότου, όπως υπογραμμίζει η Fitch, έστω και αν διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους.

 

Ο οίκος "βλέπει" αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τις τράπεζες της περιφέρειας της Ευρωζώνης το 2014, ωστόσο εκτιμά ότι είναι κεφαλαιακά επαρκείς.

 

Σύμφωνα με την Fitch οι τράπεζες της ευρω-περιφέρειας έχουν επαρκή κεφάλαια αν και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν περιπτώσεις πρόσθετων κεφαλαιακών αναγκών μετά τα αποτελέσματα των ελέγχων της ΕΚΤ και των stress tests.

 

Όπως τονίζει, αναμένεται αύξηση των κόκκινων δανείων, λόγω των πιέσεων που θα συνεχίσουν να ασκούνται στα στοιχεία του ενεργητικού.

 

Σε ό,τι αφορά την κερδοφορία, αναμένεται να κινηθεί σε μέτρια επίπεδα λόγω του περιβάλλοντος των πολύ χαμηλών επιτοκίων, ενώ τα καθαρά έσοδα θα ενισχυθούν από τη μείωση των προβλέψεων, την πτώση του κόστους χρηματοδότησης και τις στρατηγικές μείωσης του λειτουργικού κόστους.

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.