ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εθνική: Όλο το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου

17:02 - 20 Δεκ 2013 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Εθνική: Όλο το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου
Αφορά και τους εργαζόμενους σε FBB και Probank.

 

Ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται την Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Εθνικής κι οι συμβάσεις εργασίας των υπαλλήλων που θα εκδηλώσουν σχετικό ενδιαφέρον και θα γίνουν αποδεκτές θα λυθούν την 31η Δεκεμβρίου 2013.Όπως έχει τονιστεί, το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους υπαλλήλους της Εθνικής, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των πρώην FBB και Probank, ανάλογα με την κατηγορία όπου εμπίπτει ο καθένας τους και αποσκοπεί στη συμμετοχή 2.000 εξ αυτών. Το συνολικό κόστος για την τράπεζα, σε περίπτωση συμμετοχής 2.000 υπαλλήλων στο πρόγραμμα, υπολογίζεται σε €160 εκατ., ενώ η αντίστοιχη εξοικονόμηση κόστους ετησίως θα είναι €120 εκατ.

Ουσιαστικά πρόκειται για τέσσερα προγράμματα:

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α΄

 

1. Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα αυτό έχουν:

 

* Οι εν ενεργεία υπάλληλοι της τράπεζας που ανήκουν στους κλάδους του Κυρίου (συμπεριλαμβανομένων των Εισπρακτόρων του πρώην Ταμιακού Κλάδου) και του Τεχνικού Προσωπικού (πλην του Προσωπικού που ανήκει στην κατηγορία Υποστηρικτικού Προσωπικού Συντηρητών).

 

* Οι δικηγόροι με πάγια αντιμισθία (τακτικοί, έμμισθοι μη τακτικοί, νομικοί σύμβουλοι), που είναι ασφαλισμένοι στο Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. (συμπεριλαμβανομένων των ασφαλισμένων στο τ. Τ.Σ.Π.Ε.Τ.Ε.) ή στο Ε.Τ.Α.Α για λήψη κύριας σύνταξης γήρατος, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

 

α. έχουν συμπληρώσει υπηρεσία στην τράπεζα (συμπεριλαμβανομένης και της υπηρεσίας σε απορροφηθείσες εταιρείες) 15 ετών,

 

β. έχουν υπαχθεί στην κοινωνική ασφάλιση το πρώτον μέχρι 31.12.1992,

 

γ. έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για να λάβουν πλήρη σύνταξη γήρατος από έναν εκ των άνω Ασφαλιστικών Οργανισμών, σύμφωνα με την ισχύουσα σήμερα νομοθεσία,

 

δ. ειδικά ως προς τους ασφαλισμένους στο τ. Τ.Σ.Π.Ε.Τ.Ε., θα συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις για να λάβουν πλήρη σύνταξη γήρατος το αργότερο μέχρι την 31η.12.2016.

 

Όσα εκ των άνω αναφερομένων προσώπων δεν είναι ασφαλισμένα στο Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ., αλλά μόνο στο Ε.Τ.Α.Α. για λήψη κύριας σύνταξης γήρατος (δικηγόροι, μηχανικοί) μπορούν να συμμετάσχουν εφόσον έχουν ήδη θεμελιώσει δικαίωμα για άμεση λήψη κύριας σύνταξης γήρατος από τον άνω φορέα.

 

2. Κατ’ εξαίρεση, όσοι εκ των υπαλλήλων είναι ασφαλισμένοι στο τ. Τ.Σ.Π.Ε.Τ.Ε. για λήψη σύνταξης γήρατος πληρούν τις ανωτέρω αναφερόμενες υπό στοιχεία (α) και (β) προϋποθέσεις και συμπληρώνουν, το αργότερο μέχρι τις 31.12.2016, τις προϋποθέσεις για να λάβουν μειωμένη σύνταξη γήρατος υπό την έννοια του άρθρου 28 παρ. 3 του Α.Ν. 1846/1951, όπως ισχύει σήμερα, δικαιούνται, κατόπιν αίτησής τους, να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Α αντί του παρακάτω αναφερόμενου προγράμματος Β, το οποίο κατ' αρχάς τους αφορά. Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω δυνατότητα δεν παρέχεται σε όσους εκ των υπαλλήλων έχουν ήδη μέχρι τις 31.12.2013 θεμελιώσει δικαίωμα για λήψη μειωμένης σύνταξης γήρατος, εκ των οποίων: α) όσοι δεν θεμελιώνουν αντίστοιχο δικαίωμα για λήψη πλήρους γήρατος μέχρι τις 31.12.2016 υπάγονται μόνο στο Πρόγραμμα Β και β) όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα για λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος μέχρι τις 31.12.2016 υπάγονται μόνο στο Πρόγραμμα Α.

 

3. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά και υπαλλήλους οι οποίοι δε θεμελιώνουν δικαίωμα για λήψη πλήρους ή μειωμένης σύνταξης γήρατος μέχρι την 31η.12.2016, δύνανται όμως να θεμελιώσουν σχετικό δικαίωμα μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία, εφόσον προχωρήσουν -το αργότερο μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των σχετικών αιτήσεων συμμετοχής στο άνω πρόγραμμα- σε αναγνώριση χρόνου ασφάλισης των προβλεπομένων από το άρθρο 40 του Ν. 2084/1992 (όπως τροποποιήθηκε με τους Ν. 3863/2010 και 3996/2011) χρονικών διαστημάτων στρατιωτικής θητείας, σπουδών κ.λπ. και ενημερώσουν σχετικά την τράπεζα.

 

Β. ΠΑΡΟΧΕΣ

 

(α) Η προβλεπόμενη αποζημίωση

Για όσους εκ των υπαλλήλων έχουν ήδη θεμελιώσει δικαίωμα για λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος από το Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ., θα καταβληθεί η μεγαλύτερη, όσον αφορά το ύψος, μεταξύ της προβλεπόμενης από το άρθρο 8 εδ. α΄ του Ν. 3198/1955 και της προβλεπόμενης από το άρθρο 8 εδ. β΄ του Ν. 3198/1955 αποζημίωσης. Για τους υπόλοιπους, θα καταβληθεί η προβλεπόμενη από το άρθρο 8 εδ. α΄ του Ν. 3198/1955 αποζημίωση.

Όσον αφορά τους δικηγόρους με πάγια αντιμισθία, θα καταβληθεί η προβλεπόμενη από το άρθρο 46 παρ. 5 του Κώδικα Δικηγόρων αποζημίωση.

Επίσης, όσον αφορά του εργαζόμενους που προέρχονται από την πρώην Εθνική Ακινήτων (ΕΘΝ.ΑΚ.), θα καταβληθεί η προβλεπόμενη από το Ν.2112/1920 (όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του με τους Ν. 4093/2012 και 4111/2013) αποζημίωση καταγγελίας με προειδοποίηση, με προσαύξηση κατά 25%, όπως συμβαίνει μέχρι και σήμερα σε περίπτωση αποχώρησης του εν λόγω προσωπικού από την υπηρεσία λόγω παραίτησης.

 

(β) Κίνητρο αποχώρησης βάσει συνολικών συμπληρωμένων ετών υπηρεσίας στην τράπεζα

Επιπλέον αποζημίωση, η οποία συνίσταται σε ποσοστό 50% του μικτού μισθού μηνός Δεκεμβρίου 2013, χωρίς να ληφθεί υπόψη τυχόν αποζημίωση για υπερεργασία, υπερωριακή εργασία, νυκτερινή εργασία, εργασία τις Κυριακές και αργίες, καθώς και τα επιδόματα με κωδικούς 261 (ειδικό επίδομα γραφείων διοίκησης), 820 (επίδομα στέγασης), 838 (επίδομα ειδικών οικονομικών κινήτρων) και τα επιδόματα standby και έκτακτων κλήσεων, πολλαπλασιαζόμενου με τον αριθμό των συμπληρωμένων ετών υπηρεσίας στην τράπεζα (συμπεριλαμβανομένων των ετών υπηρεσίας σε απορροφηθείσες από την τράπεζα εταιρείες).

 

(γ) Κίνητρο αποχώρησης βάσει υπολειπόμενων μηνών υπηρεσίας

Για όσους εκ των ασφαλισμένων στο τ. Τ.Σ.Π.Ε.Τ.Ε. υπαλλήλων πρόκειται να θεμελιώσουν δικαίωμα λήψης πλήρους ή μειωμένης (κατά περίπτωση) σύνταξης γήρατος την επόμενη τριετία (μέχρι 31.12.2016), τα κίνητρα αποχώρησης περιλαμβάνουν επιπλέον αποζημίωση, η οποία συνίσταται σε ποσοστό 50% του μικτού μισθού μηνός Δεκεμβρίου 2013, όπως υπολογίζεται στην ως άνω παράγραφο (β), και αφαιρουμένων, επιπλέον, των εισφορών εργαζομένου προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, πολλαπλασιαζόμενου επί τον αριθμό των υπολειπόμενων μηνών, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, μέχρι τη θεμελίωση δικαιώματος λήψης πλήρους ή μειωμένης σύνταξης.

 

(δ) Ασφαλιστική κάλυψη υπολειπόμενων μηνών υπηρεσίας

 

Σε κάθε περίπτωση, το συνολικό μικτό ποσό της αποζημίωσης που θα καταβάλλεται στον υπάλληλο και θα περιλαμβάνει τις παροχές υπό στοιχεία (α), (β) και (γ) δε θα υπολείπεται του ποσού των € 25.000 και δε θα υπερβαίνει το ποσό των €170.000.

 

ΙΙ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β΄

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όσοι από το ενταγμένο και μη στον Κανονισμό Εργασίας Προσωπικό (εξαιρουμένων όσων εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δ΄):

 

* δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα άμεσης λήψης πλήρους σύνταξης γήρατος από το Ι.Κ.Α. –  Ε.Τ.Α.Μ. ή (για δικηγόρους, μηχανικούς) από το Ε.Τ.Α.Α.

 

* δεν θα θεμελιώσουν τέτοιο δικαίωμα (όσον αφορά τους ασφαλισμένους στο τ. Τ.Σ.Π.Ε.Τ.Ε.) την επόμενη τριετία και συγκεκριμένα μέχρι τις 31.12.2016.

Στο εν λόγω πρόγραμμα επίσης μπορούν να συμμετάσχουν κατ’ εξαίρεση, εφόσον το επιθυμούν και υποβάλλουν τη σχετική αίτηση, και όσοι εκ των ασφαλισμένων στο τ. Τ.Σ.Π.Ε.Τ.Ε. υπάλληλοι δεν έχουν ήδη θεμελιώσει δικαίωμα για λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος και θεμελιώνουν τέτοιο δικαίωμα μεταξύ 1.1.2015 και 31.12.2016, αντί να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα Α΄, το οποίο καταρχήν τους αφορά.

 

Β. ΠΑΡΟΧΕΣ

(α) Νόμιμη αποζημίωση καταγγελίας χωρίς προειδοποίηση σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (Ν. 2112/1920, όπως τροποποιήθηκε με τους Ν. 4093/2012 και 4111/2013, και Ν. 3198/1955 και άρθρο 46 παρ. 3 του Κώδικα Δικηγόρων). (β) Κίνητρο αποχώρησης βάσει ηλικίας υπαλλήλου και συνολικών συμπληρωμένων ετών υπηρεσίας στην τράπεζα.

Επιπλέον αποζημίωση, η οποία συνίσταται στα συμπληρωμένα έτη υπηρεσίας στην τράπεζα (συμπεριλαμβανομένων των ετών υπηρεσίας σε απορροφηθείσες από την τράπεζα εταιρείες), επί του μικτού μισθού μηνός Δεκεμβρίου 2013, υπολογιζόμενου όπως επί των κινήτρων (β) και (γ) του Προγράμματος Α΄, επί ποσοστό βάσει της ηλικίας του υπαλλήλου ως εξής ανά ηλικιακή κατηγορία:

 

i. 55 ετών και άνω, 80%

 

ii. 50-54 ετών, 100%

 

iii. 40-49 ετών, 50%

 

iv. 30-39 ετών, 40%

 

v. 20-29 ετών, 30%

Σε κάθε περίπτωση, το συνολικό μικτό ποσό της αποζημίωσης που θα καταβάλλεται στον υπάλληλο και θα περιλαμβάνει τις παροχές υπό στοιχεία (α) και (β) δε θα υπολείπεται του ποσού των € 8.000 και δε θα υπερβαίνει τις € 170.000.

 

ΙΙΙ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Γ΄

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχει αποκλειστικά το προσωπικό που προέρχεται από τις τράπεζες FBB και Probank και το οποίο εργάζεται στην τράπεζα με σχέση εργασίας ή έμμισθης εντολής αορίστου χρόνου.

 

Β. ΠΑΡΟΧΕΣ

Για τους υπαλλήλους και μη τακτικούς δικηγόρους της Εθνικής Τράπεζας που προέρχονται από τις FBB και Probank, η αποζημίωση ορίζεται σε δεκατέσσερις (14) μικτούς μηνιαίους μισθούς. Ο μισθός προσδιορίζεται από το μικτό μισθό μηνός Δεκεμβρίου 2013 όσον αφορά τους προερχόμενους από την Probank και το μικτό μισθό μηνός Απριλίου 2013 της FBB όσον αφορά τους προερχόμενους από την εν λόγω τράπεζα. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό αυτό δε θα υπερβαίνει τις €70.000.

 

ΙV. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Δ΄

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν οι ανήκοντες:

 

* στην κατηγορία Υποστηρικτικού Προσωπικού Συντηρητών του Κλάδου Τεχνικού Προσωπικού

 

* στον Υποστηρικτικό Κλάδο, καθώς και

 

* στο μη υπαγόμενο στις διατάξεις του Κανονισμού Εργασίας εργατοτεχνικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας πλήρους απασχόλησης,

ανεξαρτήτως χρόνου πρόσληψης στην τράπεζα και θεμελίωσης ή μη συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

 

Β. ΠΑΡΟΧΕΣ

 

• Στο προσωπικό που ανήκει στην κατηγορία Φροντιστών του Κλάδου Υποστηρικτικού Προσωπικού και στην κατηγορία Υποστηρικτικού Προσωπικού Συντηρητών του Κλάδου Τεχνικού Προσωπικού καταβάλλεται η νόμιμη αποζημίωση απροειδοποίητης καταγγελίας σύμφωνα με το Ν. 2112/1920 (όπως τροποποιήθηκε με τους Ν. 4093/2012 και 4111/2013) και 3198/1955. Το ποσό αυτό δε θα υπολείπεται των € 15.000.

 

• Στο προσωπικό που ανήκει στις λοιπές κατηγορίες του Κλάδου Υποστηρικτικού Προσωπικού, καθώς και το μη υπαγόμενο στις διατάξεις του Κανονισμού Εργασίας εργατοτεχνικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας πλήρους απασχόλησης θα καταβληθεί το ποσό των € 25.000, με το οποίο συμψηφίζονται τόσο η προβλεπόμενη από το β.δ. της 16-18.7.1920 αποζημίωση, όσο και το θεσπισθέν με την από 14.12.1988 έγκριση της διοίκησης χρηματικό βοήθημα λόγω αποχώρησης από την υπηρεσία.

 

Διευκρινίζεται ότι τα ως άνω κίνητρα είναι τα μοναδικά που παρέχονται στο εν λόγω προσωπικό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.