ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καταναλωτές: Το 65% φοβάται ότι η έλλειψη ευελιξίας στις διατραπεζικές προμήθειες θα βλάψει το συμφέρον τους

20:53 - 14 Φεβ 2014 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ανησυχία προξενεί στους Ευρωπαίους καταναλωτές η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που βρίσκεται αυτή την περίοδο υπό συζήτηση και η οποία ενδέχεται να καταστήσει τις συναλλαγές με κάρτα πιο ακριβές και περισσότερο πολύπλοκες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης δημοσκόπησης σε 13 χώρες της ΕΕ, δύο στους τρεις καταναλωτές πιστεύουν ότι η πρόταση για τη θέσπιση ανώτατου ορίου στις διατραπεζικές προμήθειες θα είχε αρνητικές επιπτώσεις για τους ίδιους, ενώ οκτώ στους δέκα πιστεύουν ότι ενδεχόμενη εξοικονόμηση κόστους από την πλευρά των εμπορικών επιχειρήσεων δεν πρόκειται να οδηγήσει σε χαμηλότερες τελικές τιμές προϊόντων και υπηρεσιών.

 

Η έρευνα, την οποία διεξήγαγε η IPSOS για λογαριασμό της MasterCard, αποτυπώνει τις απόψεις των καταναλωτών σχετικά με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέσπιση ανώτατου ορίου στο ύψος της διατραπεζικής προμήθειας (δηλ. το κόστος του συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών για τον έμπορο) και την εισαγωγή μιας σειράς μέτρων τα οποία ενδέχεται να επηρεάσουν τη χρήση των καρτών πληρωμής.

creditcar140214

"Οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία σε σχέση με τις ηλεκτρονικές πληρωμές θα πρέπει να εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το συμφέρον όσων χρησιμοποιούν κάρτες στις συναλλαγές τους. Η απόφαση να προχωρήσουμε στη διενέργεια της συγκεκριμένης έρευνας οφείλεται σε μια εντεινόμενη ανησυχία για το ενδεχόμενο η επιβολή μιας τεχνητής μείωσης στις διατραπεζικές προμήθειες να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους χρήσης των καρτών και στην καθιέρωση μιας αγοράς ηλεκτρονικών πληρωμών χωρίς ενιαίους κανόνες για όλους τους παίκτες. Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδηλώνουν ότι παρόμοιες ανησυχίες έχουν και οι καταναλωτές από ολόκληρη την Ευρώπη, οι οποίοι πιστεύουν ότι οι προτάσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι δεν εξυπηρετούν το συμφέρον τους", δήλωσε ο Javier Perez, πρόεδρος στη MasterCard Europe.

 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 65% των καταναλωτών φοβάται ότι η έλλειψη ευελιξίας στις διατραπεζικές προμήθειες θα βλάψει το συμφέρον τους. Ακόμη πιο υψηλό (82%) είναι το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι οι έμποροι δεν πρόκειται να μετακυλήσουν στις τελικές τιμές οποιοδήποτε όφελος έχουν από τη μείωση του κόστους χρήσης των συστημάτων ηλεκτρονικών συναλλαγών.

creditcards140214

Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.