ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Η τρόικα διαλέγει σενάριο για τα stress tests

00:01 - 24 Φεβ 2014 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Η τρόικα διαλέγει σενάριο για τα stress tests
Το πρώτο βήμα για την επίλυση των εκκρεμοτήτων στον τραπεζικό τομέα ήδη ολοκληρώθηκε. Τα ανώτατα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, ενημέρωσαν τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών για τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενήργησε η Blackrock και για την ανάγκη κάλυψης των νέων κεφαλαιακών αναγκών. Όμως, το θέμα δεν θεωρείται λήξαν, καθώς η τρόικα δεν έχει πει την τελευταία λέξη...

Οι νέες ανάγκες σε κεφάλαια που υπολογίζονται σε περίπου 5 δισ ευρώ είναι το αποτέλεσμα των ελέγχων προσομείωσης της Blackrock, βάσει όμως μιας παραδοχής και ενός ήπιου σεναρίου που εφάρμοσε η Τράπεζα της Ελλάδος, βασιζόμενη με τη σειρά της σε μάλλον θετικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία. Οι εκπρόσωποι της τρόικας όμως είναι αυτοί που θα δώσουν ή όχι την έγκρισή τους, αποδεχόμενοι τη βάση του ήπιου σεναρίου ή ζητώντας να εφαρμοσθούν τα τεστ με άλλο, δυσμενέστερο σενάριο. Σε μία τέτοια περίπτωση, προφανώς το σύνολο των απαιτούμενων κεφαλαίων θα υπερβεί κατά πολύ τα 5 δισ ευρώ.

trapeze210214

Στο μεταξύ, μέχρι να συμφωνήσει η τρόικα με την κυβέρνηση για το θέμα του δανείου και για τα επιμέρους τραπεζικά, δεν μπορεί να προχωρήσει ούτε η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, ούτε η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις ανακεφαλαιοποιήσεις, που θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων στις τράπεζες. Άλλωστε, δεν πρέπει να αγνοείται και ο ρόλος του ΔΝΤ στην ιστορία με τα stress tests, καθώς πηγές του Διεθνούς Ταμείου επιφυλάσσονται σύμφωνα με πληροφορίες για τις παραδοχές που η ίδια η BlackRock έχει ακολουθήσει στις σχετικές διαδικασίες.

 

Υπενθυμίζεται ότι η ανάγκη αλλαγών στα εργαλεία ανακεφαλαιοποίησης και στο αντίστοιχο νομικό πλαίσιο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να επισπεύσει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης, μέσω πώλησης των μετοχών που κατέχει σε διάστημα νωρίτερο της τριετίας ή σε τιμή χαμηλότερη της τιμής κτήσης, έχει επισημανθεί από το φθινόπωρο. Θεωρητικά μέχρι τις αρχές Μαρτίου και την εβδομάδα της Καθαράς Δευτέρας, θα έχουν υπάρξει εξελίξεις.

 

Άλλωστε ήδη τη Δευτέρα, προσγειώνεται το επιτελείο του κ. Τόμσεν στην Αθήνα.

trapez210214

Τελευταία τροποποίηση στις 08:20 - 24 Φεβ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.