ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Oι τρεις κρίσιμες συναντήσεις για τις τράπεζες

10:53 - 26 Φεβ 2014 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Oι τρεις κρίσιμες συναντήσεις για τις τράπεζες
Στο επίκεντρο και των τριών συσκέψεων θα βρεθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών όπως αυτές έχουν προσδιορισθεί από την έκθεση της BlackRock για τις αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού χαρτοφυλακίου, το θέμα της Eurobank, οι επικείμενες αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την ανακεφαλαιοποίηση, αλλά και τα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχουν καταρτίσει οι διοικήσεις των μεγάλων τραπεζών.

Τρεις διαφορετικές συσκέψεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα μεταξύ της τρόικας, της Τράπεζας της Ελλάδας, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του υπουργείου Οικονομικών.

 

Η χθεσινή διευκρίνιση του ΔΝΤ μέσω του Mega ότι δεν έχει σχέση με το δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times που έφερε το Ταμείο να τοποθετεί στα 20 δισ. ευρώ τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών «εκτόνωσε» το κλίμα εν όψει των σημερινών συναντήσεων.

 

Η πρώτη σύσκεψη θα γίνει στο υπουργείο Οικονομικών στις 10.30 και σε αυτή θα μετέχουν τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Θα ακολουθήσει συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με την ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σε αυτή τη συνάντηση θα εξετασθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, οι προωθούμενες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο του Ταμείου που θα επιτρέψουν στο ΤΧΣ να επιταχύνει την είσοδο ιδιωτών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, αλλά και η υπόθεση της Eurobank , όπου με ευθύνη των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ καταγράφεται καθυστέρηση στην πώληση του 25%.

 

Οι οριστικές αποφάσεις που ενδεχομένως να ανοίξουν το δρόμο για την ανακοίνωση των stress test των τραπεζών ακόμη και μέχρι τα τέλη της εβδομάδας θα ληφθούν στη συνάντηση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου με τους κ.κ. Ματθίας Μορς (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ).

 

Ο κ. Προβόπουλος θα αναφερθεί αναλυτικά στην έκθεση της BlackRock, σύμφωνα με την οποία οι κεφαλαιακές ανάγκες διαμορφώνονται στα περίπου 3- 2,5 δισ. ευρώ για τη Eurobank, στα 2 – 2,5 δισ. ευρώ για την Εθνική και χαμηλότερα από 500 εκατ. ευρώ για την Πειραιώς. Βάσει των ευρημάτων της BlackRock η Alpha Bank δεν χρειάζεται πρόσθετα κεφάλαια. Πληροφορίες αναφέρουν πως η τρόικα θα υιοθετήσει ακόμη πιο συντηρητική προσέγγιση, προσδιορίζοντας το ύψος των κεφαλαιακών απαιτήσεων στα επίπεδα των 8 – 9 δισ. ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:14 - 26 Φεβ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.