ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρχονται αποκαλύψεις από την Τράπεζα Ελλάδος- Το παρασκήνιο της σύγκρουσης με Τόμσεν

00:01 - 05 Μαρ 2014 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Έρχονται αποκαλύψεις από την Τράπεζα Ελλάδος- Το παρασκήνιο της σύγκρουσης με Τόμσεν
Αυτά, τη στιγμή που οι αγορές επιβεβαιώνουν τις αντοχές του εγχώριου τραπεζικού συστήματος...

Ενώ σοβεί η κρίση στην Ουκρανία οι επενδυτές που ασχολούνται με την Ελλάδα έχουν την προσοχή τους στο πως θα μειστοποιήσουν τα κέρδη τους. Και, όπως φαίνεται, το Χ.Α. Και τα Ελληνικά ομόλογα ενδείκνυνται γι' αυτό το σκοπό. Σήμερα θα φανεί το αν το “όχι” του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου στην αύξηση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών που προβάλει η τρόικα και ειδικότερα το ΔΝΤ, θα τιμολογηθεί, πως και πόσο από την αγορά. Ο κ. Προβόπουλος αρνήθηκε για μία ακόμα φορά να συναινέσει σε παραδοχές που αφορούν την επόμενη πενταετία, όταν οι Ελληνικές τράπεζες έχουν περάσει test δύο φορές, έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί και εντός ολίγου, εφόσον κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, θα μαζέψουν κεφάλαια και από τον ιδιωτικό τομέα. Ο ίδιος φέρεται ότι είπε, απευθυνόμενος προς τον κ. Πολ Τόμσεν, τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, ότι “πλέον το λόγο έχουν οι αγορές” και μέχρι στιγμής δικαιώνεται ο κ. Προβόπουλος. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε πρώτη φάση βρίσκονται “παρκαρισμένα” περί τα 3 δισ. ευρώ, έτοιμα να μπουν στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank...

ban040314 

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η αγορά πλέον, έχει στραμμένη την προσοχή της στις διαπραγματεύσεις της Τράπεζας Ελλάδος με την τρόικα για τις κεφαλαιακές ανάγκες. Πάντως, στο conference call με τους αναλυτές την περασμένη Παρασκευή και μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank συνέστησε υπομονή μέχρι το τέλος της εβδομάδας που θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests.

 

Βlackrock

Η Τράπεζα της Ελλάδος με βάση τη μελέτη της BlackRock προσδιορίζει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών στα 5,8 δισ. ευρώ. Αντιθέτως η τρόικα υποστηρίζει ότι οι κεφαλαιακές απαιτήσεις είναι στα 8,7 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση της Εθνικής, τα νούμερα φθάνουν μέχρι τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ πολύ μικρές κεφαλαιακές ανάγκες, της τάξης των 200-300 εκατ. ευρώ, παρουσιάζει η Πειραιώς, οι οποίες χαρακτηρίζονται απολύτως διαχειρίσιμες και δεν προκαλούν καμία ανησυχία στα στελέχη της τράπεζας. Η Alpha Bank έχει μηδενικές κεφαλαιακές ανάγκες, ενώ, κατά πληροφορίες πάντοτε, περίπου 300 εκατ. είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας Αττικής. Απ’ αυτά περίπου 100 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από το ομολογιακό δάνειο.

 

Nomura

H Nomura εξακολουθεί να πιστεύει πως οι Tράπεζες με χαμηλότερη ικανότητα απορρόφησης των απωλειών, όπως η Eurobank και η Εθνική, θα είναι αυτές με τις ισχυρότερες κεφαλαιακές ανάγκες (αν και στην περίπτωση της Eurobank το πρόβλημα αντιμετωπίζεται μέσω της αύξησης κεφαλαίου, που θα κινηθεί στα 2 δισ. ευρώ).

O διεθνής οίκος εκτιμά πως οι περισσότερες Tράπεζες θα εμφανίσουν ζημίες το δ' τρίμηνο, με εξαίρεση την Εθνική Τράπεζα. Ωστόσο, στο πλαίσιο των νέων κανόνων για τον αναβαλλόμενο φόρο, τα ανακοινωθέντα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας υπολογίζεται ότι θα σημειώσουν βελτίωση (σημαντική μάλιστα για την περίπτωση της Eurobank).

 ba040314

Αποδοχή από ΕΚΤ

Σταθερή στην επιχειρηματολογία της, η κεντρική τράπεζα της χώρας, που έχει την πλήρη αποδοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στους ελέγχους της Blackrock- και οι οποίοι Πέμπτη με Παρασκευή δίνονται αναλυτικά στη δημοσιότητα - εμμένει για το εύλογο των κεφαλαίων που απαιτούνται και τα οποία δεν υπερβαίνουν τα 6,2 δισ ευρώ, διαμορφούμενα από το επίπεδο των 5,8 δισ ευρώ και άνω.

Αμετακίνητη η τρόικα στις δικές της πεποιθήσεις, ειδικότερα η πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία δεν αναθεωρεί τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις για ανάγκες σε νέα κεφάλαια της τάξεως των 8,5 - 9 δισ ευρώ, γεγονός που διευρύνει το «χάσμα» μεταξύ των τροϊκανών και της Τράπεζας της Ελλάδος. Βέβαια έχει σημασία να τονισθεί και να υπενθυμισθεί ότι τρόικα, σημαίνει ΔΝΤ, αλλά και Ευρωπαϊκή Ενωση και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, της οποίας ο επικεφαλής, κ. Μάριο Ντράγκι , έχει επανειλλημένα τοποθετηθεί υπέρ της Τραπέζης Ελλάδος, αναγνωρίζοντας τον αποκλειστικό της ρόλο ως εποπτεύουσα αρχή της χώρας και προφανώς, πλήρως αρμόδιας για τη διαχείριση των stress tests.

Σημειωτέον δε, ότι η Τράπεζα της Ελλάδος όχι μόνο υιοθέτησε τη μεθοδολογία και τους ενδελεχείς ελέγχους της καταξιωμένης Blackrock αλλά, επιπλέον, ζήτησε και έλαβε τις αντίστοιχες γνωματεύσεις και εγκρίσεις για το σωστό των παραδοχών, από την Ernst Young και τη Rothschilds.

 

Απάντηση

Για λόγους διαφανείας, πέραν της τυπικής ανάγκης ενημέρωσης, αλλά και σαν απάντηση σε όσα εξακολουθεί και ισχυρίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με το οποίο ουσιαστικά κλιμακώνεται η κόντρα, η κεντρική τράπεζα της χώρας θα δώσει στο φως της δημοσιότητας μέχρι το τέλος της εβδομάδος ( Πέμπτη - Παρασκευή) δύο σημαντικά έγγραφα:

Κατ αρχήν, θα αποκαλύψει τους επιμέρους ελέγχους και τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών, που έκανε με βάση το ήπιο, βασικό σενάριο ο διεθνής οίκος (Blackrock) σε κάθε έναν από τους συστημικούς ομίλους, οπότε θα αποκαλυφθεί πλήρως η πραγματική, με βάση τα stress tests εικόνα κάθε τραπεζικού ομίλου και το ακριβές έλλειμμα σε κεφάλαια.

Δεύτερον, θα γνωστοποιηθεί το πόρισμα- έκθεση της ίδιας της Τράπεζας της Ελλάδος επί του καυτού θέματος της ανακεφαλαιοποίησης, το οποίο θα θίγει όλες τις πτυχές και τις διαστάσεις που χρήζουν διευθέτησης, καθώς και τα διάφορα ανοιχτά μέτωπα. Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί ένα νέο θεσμικό πλάισιο για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών (Εθνικής, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς καθώς και της Τράπεζας Ατττικής), αναφορικά με τη δυνατότητα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να πουλήσει συμμετοχές του, σε τιμή κατώτερη της τιμής κτήσης, αλλά και σε σχέση με το χρονικό διάστημα που αυτό θα μπορεί να συμβεί.

b040314

Πράσινο φως

Σε μία περίοδο που η χώρα «διψά» για προσέλκυση επενδύσεων και προσπαθεί να δελεάσει το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, είναι σημαντικό να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις αυτές και να δοθεί το πράσινο φως της εκκίνησης. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ιδιαίτερη σημασία η περίπτωση της Eurobank, η οποία προκειμένου να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, θα πρέπει να γνωρίζει το συγκεκριμένο ύψος κεφαλαιακών αναγκών ( μέχρι σήμερα θεωρητικά είναι 2,5 δισ ευρώ, αλλά κάποιες «Κασσάνδρες» το ανεβάζουν στα 3 δισ ευρώ και άνω).

Αναφορικά με το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών, η τρόικα φαίνεται να διαφωνεί με αφορμή και πρόσχημα τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε χωρίς να αναφέρεται σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες ή εισηγήσεις. Πάντως, όλη η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ των τροϊκανών και της Τράπεζας της Ελλάδος στα κεντρικά γραφεία της τελευταίας, δεν διήρκησε πάνω από μιάμιση ώρα .Το ερώτημα τώρα είναι πώς θα προωθηθούν οι αλλαγές του νόμου της ανακεφαλαιοποίησης, όταν οι δύο πλευρές διατηρούν αγεφύρωτο ένα χάσμα της τάξεως των 3 δισ ευρώ....και ποιά θα είναι η συμβολή της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:35 - 04 Μαρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.