ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Mην κλείσετε τo βιβλίo για να μπούμε κι εμείς", έλεγαν ξένοι διαχειριστές για την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς - Μεγάλη ζήτηση - Επιτυχής η αμκ της Alpha - Οι ομοιότητες και οι διαφορές - Τα σχόλια της αγοράς

20:50 - 25 Μαρ 2014 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
"Mην κλείσετε τo βιβλίo για να μπούμε κι εμείς", έλεγαν ξένοι διαχειριστές για την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς - Μεγάλη ζήτηση - Επιτυχής η αμκ της Alpha - Οι ομοιότητες και οι διαφορές - Τα σχόλια της αγοράς

Για μεγάλη επιτυχία, αδιαμφισβήτητη εμπιστοσύνη προς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση, πραγματοποιώντας άμεσα την πρώτη της έξοδο στις αγορές, αποτελεί η πραγματοποίηση των αυξήσεων κεφαλαίου εν… μια νυκτί των Alpha και Πειραιώς. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αργά χθες το απόγευμα (σ.σ. ώρα Λονδίνου) άνοιξε το βιβλίο προσφορών της Πειραιώς και μόλις την Τρίτη της Alpha, αλλά όλη η δουλειά έγινε σήμερα. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα βιβλία προσφορών που άνοιξαν οι δύο τράπεζες, ήταν το θέμα συζήτησης στο city  του Λονδίνου, αφού οι ξένοι που γράφτηκαν σε τράπεζες, μιάς χώρας που μέχρι πρότινος εθεωρείτο με το ένα πόδι εκτός ευρωζώνης, δεν έχει προηγούμενο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επενδυτές ζητούσαν να μην κλείσει το βιβλίο προσφορών της Πειραιώς, ως αργά το βράδυ της Τρίτης! Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι κατά τις πρόσφατες παρουσιάσεις της Πειραιώς στη Νέα Υόρκη το παρόν δεν έδωσαν αναλυτές και διαχειριστές, αλλά οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες πολλών hedge funds! Είναι επίσης, εντυπωσιακό, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, ότι ειδικά για την Alpha, η αύξηση κεφαλαίου έγινε πάνω από τις προβλέψεις. Συγκεκριμένα, κυκλοφορούσε τις τελευταίες ημέρες ότι η αύξηση κεφαλαίου θα πραγματοποιείτο μεταξύ 0,50 – 0,55 ευρώ και αυτή πραγματοποιήθηκε στα 0,65.  

 

Όπως πρώτο έγραψε το «R» από το πρωί της Δευτέρας, οι αυξήσεις κεφαλαίου σε Πειραιώς και Alpha ήταν τελειωμένη υπόθεση. Οι ανάδοχοι είχαν κάνει πολύ καλή προεργασία κι αυτό φάνηκε από το αποτέλεσμα. Η Alpha ζήτησε από τους ξένους 1,1 δις. Ευρώ και συγκεντρώθηκαν κεφάλαια της τάξης του 2,4 δις. Ευρώ. Η Πειραιώς ζητούσε 1,570 δις. Ευρώ  και συγκεντρώθηκαν περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Η τιμή στην οποία διαμορφώθηκε η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς εκτιμάται περί το 1,7 με 1,75 ευρώ με discount σε σχέση με το κλείσιμο της μετοχής την Δευτέρα, περίπου 7 με 8%.  Η τιμή των 0,65 ευρώ στην οποία έγινε η αύξηση κεφαλαίου της Alpha αντιστοιχεί στην καθαρή ενσώματη αξία της τράπεζας και ταυτόχρονα δεν επιφέρει dilution στους υφιστάμενους μετόχους καθώς και στους κατόχους warrants.

 

Από τη στιγμή που οι αυξήσεις κεφαλαίου καλύφθηκαν πριν καν τις γενικές συνελεύσεις των δύο τραπεζών, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για την προσεχή Παρασκευή , τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα τυπικό πρόβλημα. Η Πειραιώς θα ζητήσει τη συμμετοχή των Ελλήνων μικρομετόχων για την κάλυψη του υπόλοιπου ποσού, περίπου 170 εκατ. Ευρώ, ενώ η Alpha θα ανοίξει άλλο βιβλίο προσφορών που θα απευθύνεται σε επιλεγμένους επενδυτές, αποκλείοντας τους υφιστάμενους.  Ενώ οι αυξήσεις κεφαλαίου θα έχουν καλυφθεί, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, οι διοικήσεις των τραπεζών θα παραστούν στις γενικές συνελεύσεις με το ισχυρό χαρτί της υπερκάλυψης. Οπότε, τυπικά θα εκδοθεί ενημερωτικό δελτίο και οι διαδικασίες έγκρισης της αύξησης κεφαλαίου των δύο τραπεζικών ομίλων από τις εποπτικές αρχές θα γίνουν με συνοπτικές διαδικασίες, αφού ο στόχος είναι οι νέες μετοχές να μπουν στο ταμπλό πριν από το Πάσχα.

 

Σύμφωνα με τον κ. Ε. Χαρατσή, διευθύνοντα σύμβουλο της Beta  Χρηματιστηριακή, «ενδεχομένως να υπάρξει ταλαιπωρία στην αγορά το επόμενο διάστημα, διότι οι επενδυτές θα θελήσουν να πάρουν τα κέρδη τους. Άλλωστε, οι αυξήσεις κεφαλαίου έγιναν με discount». Ο ίδιος κάνει λόγο «για μεγάλη επιτυχία των Ελληνικών τραπεζών, ενώ τα κεφάλαια που θα αντληθούν σε μεγάλο βαθμό θα κατευθυνθούν προς τη μείωση του χρέους. Η Ελλάδα πουλάει κι αυτό αρέσει στους ξένους και στο Χρηματιστήριο», υποστηρίζει ο χρηματιστής που κάνει λόγο για επανάκαμψη του ενδιαφέροντος.

 

Από την πλευρά του ο διευθύνος σύμβουλος της Attica Wealth Asset Management κ. Θ. Κρίντας αναφέρει από την πλευρά του ότι, «επιβεβαιώνεται το ισχυρό ενδιαφέρον για τις Ελληνικές τράπεζες. Πρόκειται για σημαντικές εξελίξεις που επιδρούν θετικά στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά». Κατά την άποψή του αυξάνεται το χρήμα σε κυκλοφορία στην ήδη χειμαζόμενη Ελληνική οικονομία.

  

H επίσημη ανακοίνωση της Alpha Bank

«Στα πλαίσια της ήδη ανακοινωθείσας πλήρως εγγυημένης προσφοράς νέων κοινών μετοχών εκδόσεως της Alpha Bank Α.Ε. (η “Τράπεζα”), που η τελευταία προτίθεται (μετά κατάργηση των δικαιωμάτων προτιμήσεως) να διαθέσει, συνολικού ύψους αντλουμένων κεφαλαίων 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, γνωστοποιείται ότι, σήμερα, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών, προέκυψε σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον προς απόκτηση 1.846.153.846 νέων μετοχών στην τιμή των 0,65 ευρώ ανά μετοχή.

Η προσφορά των μετοχών έγινε προς ειδικούς επενδυτές, εκτός Ελλάδος

 

Κατ’ ακολουθία, η Τράπεζα προτίθεται να εισηγηθεί στην από 28 Μαρτίου 2014 Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων όπως ορίσει την τιμή διαθέσεως των νέων μετοχών σε 0,65 ευρώ και εξουσιοδοτήσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Τραπέζης όπως ολοκληρώσει την αύξηση κεφαλαίου δια ιδιωτικής τοποθετήσεως.

 

Η ολοκλήρωση της προσφοράς τελεί, μεταξύ άλλων, υπό την έγκριση των Εκτάκτων Συνελεύσεων των κατόχων κοινών και προνομιούχων μετοχών, ως επίσης και του Διοικητικού Συμβουλίου, της Τραπέζης, που άπαντα πρόκειται να συνέλθουν στις 28 Μαρτίου 2014».

 

Πριν από το άνοιγμα του Ελληνικού χρηματιστηρίου την Τετάρτη αναμένεται η ανακοίνωση από την πλευρά της Πειραιώς.

 
Τελευταία τροποποίηση στις 00:08 - 26 Μαρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.