ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε roadshow της Morgan Stanley οι τράπεζες

13:59 - 26 Μαρ 2014 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Σε roadshow της Morgan Stanley οι τράπεζες
Το παρόν δίνει και η Εθνική, με την αγορά να εκτιμά ότι προετοιμάζεται για την έκδοση ομολογιακού δανείου.

Μία μέρα μετά τις επιτυχημένες καλύψεις αυξήσεων κεφαλαίου από Πειραιώς και Alpha, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα δεν εγκαταλείπει το Λονδίνο. Παραμένει εκεί, αφού εκεί πραγματοποιείται roadshow της Morgan Stanley με τη συμμετοχή των Ελληνικών τραπεζών και βεβαίως της Εθνικής, η διοίκηση της οποίας δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο για τις αυξήσεις κεφαλαίου των Πειραιώς και Alpha.

 

Η διοίκηση της Εθνικής αναμένεται να έχει σειρά επαφών με ξένους θεσμικούς επενδυτές, δεδομένου ότι προσανατολίζεται στην έκδοση ομολογιακού δανείου για να καλύψει μέρος των κεφαλαιακών της αναγκών. Ωστόσο, καλά ενημερωμένες πηγές από τον τομέα της διαχείρισης κεφαλαίων της Εθνικής Τράπεζας αναφέρουν ότι εξετάζεται και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, αλλά όχι τώρα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το timing για το εγχείρημα αυτό αναμένεται να είναι το δίμηνο Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, καθώς τότε θα έχουν φανεί τα πρώτα ισχυρά και συνάμα μετρήσιμα δείγματα επιστροφής της χώρας στην ανάκαμψη, βελτίωση των περιθωρίων δανεισμού, αφού η χώρα θα έχει βγει ήδη στις αγορές και το κλίμα εμπιστοσύνης θα έχει βελτιωθεί  περαιτέρω και η αγορά θα έχει «ηρεμίσει» από τις μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου που έχουν δρομολογήσει ήδη οι τράπεζες Alpha και Πειραιώς. Γενικότερα, οι επενδυτικές συνθήκες την περίοδο αυτή αναμένεται να είναι οι κατάλληλες με απρόβλεπτο μόνο παράγοντα την εκλογολογία με αφορμή την ανάδειξη νέου προέδρου της Δημοκρατίας, αφού η θητεία του κ. Κ. Παπούλια λήγει τον ερχόμενο Μάρτιο.

 

Προς το παρόν, η διοίκηση της τράπεζας εξετάζει όλες τις διαθέσιμες επιλογές και το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου με την έκδοση νέων μετοχών. Όπως σημειώνουν στελέχη της τράπεζας εξετάζονται σειρά εναλλακτικών επιλογών μεταξύ αυτών η έκδοση ομολόγου, η πώληση θυγατρικών, η πώληση περιουσιακών στοιχείων αλλά και άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία.

 

Οι επιτελείς του ομίλου συζητούν με συμβούλους τη διάθεση σε επενδυτές ομολογιακής έκδοσης η οποία θα καλύψει σημαντικό τμήμα των κεφαλαιακών αναγκών, ύψους 2,18 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το ακριβές μείγμα των ενεργειών και δράσεων που θα επιλεγούν θα καθοριστούν από το χρονικό περιθώριο που θα έχει η διοίκηση της τράπεζας για να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες. Αν το περιθώριο είναι περιορισμένο, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προχωρήσει στην ομολογιακή έκδοση. Αν όμως το χρονικό περιθώριο είναι μεγαλύτερο, τότε η διοίκηση μπορεί να επικεντρωθεί στην πώληση συμμετοχών. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η πώληση ποσοστού της Finansbank, του Αστέρα Βουλιαγμένης, αμοιβαίων κεφαλαίων του ομίλου κ.ά.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:02 - 26 Μαρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.