ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στουρνάρας: Από το Νοέμβριο 2014 μπαίνει μπρος ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας των τραπεζών

13:20 - 22 Μαϊ 2014 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Το τραπεζικό σύστημα της Ε.Ε. θα ισχυροποιηθεί, οι καταθέσεις των Ευρωπαίων πολιτών θα διασφαλιστούν απόλυτα, ενώ οι πλέον οι Ευρωπαίου φορολογούμενοι δε θα επιβαρύνονται με διασώσεις κρατών με την ολοκλήρωση της τραπεζικής Ένωσης.
 Επίσης το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί με την ψήφιση των σχετικών οδηγιών, που καθιστούν τους μετόχους, τους ομολογιούχους αλλά και τους καταθέτες συνεύθυνους για την πορεία κάθε τράπεζας θα ισχυροποιήσει το τραπεζικό σύστημα και θα αποκαταστήσει κύμα εμπιστοσύνης. Αυτό τόνισε σε ομιλία του ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στη Διάσκεψη για την Τραπεζική Ένωση που διοργανώνεται στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας από το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Ακαδημία Ευρωπαϊκού Δικαίου και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών
Σύμφωνα με το Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος ως προεδρεύων του ECOFIN, προώθησε την όλη διαδικασία, ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ θα αναλάβει την πλήρη ευθύνη των καθηκόντων της έως τις 4 Νοεμβρίου 2014, και θα είναι ο επόπτης των περίπου 6.000 τράπεζών στη ζώνη του ευρώ καθώς και των πιστωτικών ιδρυμάτων οποιουδήποτε κράτους μέλους εκτός της ζώνης του ευρώ, που επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί στην ευρωζώνη.
 
http://www.voria.gr/filestore/modules/news/3/0/30977/pic-0-norm.jpg
Επίσης,  η ΕΚΤ θα εποπτεύει άμεσα τις 128 "σημαντικές" τράπεζες , ενώ οι εθνικές εποπτικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για την καθημερινή εποπτεία των μικρότερων, με βάση τις γενικές οδηγίες της ΕΚΤ . Παρ 'όλα αυτά , η ΕΚΤ θα ασκεί οριζόντια εποπτεία , προκειμένου να εντοπίσει πιθανά τρωτά σημεία.
Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας που στήνεται θα έχει τον τελευταίο λόγο για την πορεία κάθε πιστωτικού ιδρύματος. Μάλιστα από την 1η  Ιανουαρίου 2016 κάθε απόφαση για τράπεζα της Ευρωζώνης (εξυγίανση κτλ) θα λαμβάνεται στο πλαίσιο του Μηχανισμού. Τέλος ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε ως βασικό πυλώνα της τραπεζικής ένωσης το εναρμονισμένο πλαίσιο της ΕΕ για τα ευρωπαϊκά συστήματα εγγύησης των καταθέσεων.
 

Γ.Α.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.