ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι τραπεζίτες με τις μεγαλύτερες αμοιβές το 2013

11:17 - 03 Ιουν 2014 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Οι τραπεζίτες με τις μεγαλύτερες αμοιβές το 2013
Οι πιο ακριβοπληρωμένοι τραπεζίτες στον κόσμο. -Χάσμα αμοιβών σε ΗΠΑ και Ευρώπη.- Στην πρώτη θέση ο Lloyd Blankfein της Goldman Sachs.

Αυξήθηκαν κατά 10% οι αμοιβές των CEO των 15 μεγαλύτερων τραπεζών το 2013, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των Financial Times. Τα στοιχεία προκύπτουν από ανάλυση που έγινε από την αμερικανική συμβουλευτική Equilar αποκλειστικά για τους Financial Times και, όπως σχολιάζει η εφημερίδα, «δείχνουν ότι διευρύνεται το χάσμα αμοιβών μεταξύ των τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη».

Κατά μέσο όρο οι CEO τραπεζών έλαβαν το 2013 συνολικές αποδοχές 13 εκατ. δολ., που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 10,1% από την προηγούμενη χρονιά, η οποία αντισταθμίζει και με το παραπάνω τη μείωση των αποδοχών που είχε καταγραφεί το 2012. «Σημειώνεται ότι αυτές οι αυξήσεις έγιναν σε μία χρονιά κατά την οποία οι τράπεζες πλήρωσαν πρόστιμα ρεκόρ στις ΗΠΑ για τη διευθέτηση παράνομων δραστηριοτήτων, από την παράτυπη εμπορική πρακτική στην πώληση ενυπόθηκων δανείων μέχρι την παραβίαση του καθεστώτος κυρώσεων» αναφέρουν οι FT και συμπληρώνουν: «Οι εν λόγω 15 τράπεζες πλήρωσαν το 2013 συνολικά πρόστιμα 48 δισ. δολ., από 30 δισ. δολ. το 2012»

Το δημοσίευμα αναφέρεται στις αποδοχές των CEO στις 15 μεγαλύτερες τράπεζες, όπου συμπεριλαμβάνονται ονόματα όπως ο Lloyd Blankfein της Goldman Sachs και ο Antonio Horta – Osario της Lloyds Banking Group. Ειδικότερα, στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Lloyd Blankfein της Goldman Sachs με αύξηση αποδοχών 50% και πακέτο σχεδόν 20εκατ. δολάρια.

ceobanks2

Στις έξι πρώτες θέσεις βρίσκονται CEO αμερικανικών τραπεζών. Ο Jamie Dimon της JPMorgan Chase είναι ο CEO αμερικανικής τράπεζας με τις χαμηλότερες αποδοχές, που διαμορφώθηκαν στα 11,8 εκατ. δολ. καταγράφοντας μείωση 37% από την προηγούμενη χρονιά. Ακόμη και ο χαμηλότερα αμειβόμενος επικεφαλής τράπεζας στις ΗΠΑ, ο Ντίμον, πήρε σπίτι του 11,8 εκατ. δολάρια. Ο Ρος ΜακΕγουαν, επικεφαλής της RBS έλαβε 4 εκατ. δολάρια, ενώ μεταξύ των βρετανών τραπεζιτών, ο Χόρτα-Οζόριο ήταν ο καλύτερα αμειβόμενος με ένα πακέτο 12,5 εκατ. δολαρίων.

Στην Ευρώπη, οι νέοι ρυθμιστικοί κανόνες, οι πολιτικές πιέσεις αλλά και η έξοδος πολλών τραπεζών από το investment banking δημιούργησαν μία νέα τάση χαμηλόμισθων τραπεζιτών. Ο Ross McEwan, ο οποίος ηγείται της RBS είναι η επιτομή αυτής της τάσης. Οι ετήσιες αποδοχές του για το 2013 ήταν οι χαμηλότερες της λίστας καθώς περιορίστηκαν στα 4 εκατ. δολ. Συγκριτικά αναφέρεται ότι είναι σχεδόν το ένα πέμπτο από τις αποδοχές του κ. Blankfein.

ceobanks

 

Δείτε αναλυτικά τις αμοιβές εδώ

Τελευταία τροποποίηση στις 13:04 - 03 Ιουν 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.