ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι επιλογές που έχουν οι τραπεζίτες για να αποφύγουν τις αυξήσεις κεφαλαίου

00:01 - 26 Ιουν 2014 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Οι επιλογές που έχουν οι τραπεζίτες για να αποφύγουν τις αυξήσεις κεφαλαίου
Καθησυχαστικές εμφανίζονται κορυφαίες τραπεζικές πηγές, μετά το θόρυβο που έχει προκληθεί ως προς το αν θα προχωρήσουν οι τράπεζες σε νέες προληπτικές αυξήσεις κεφαλαίου και περαιτέρω ομολογιακές εκδόσεις, ενόψει των Ευρωπαϊκών stress tests.

Τραπεζικά στελέχη που είναι εξουσιοδοτημένα να παρέχουν πληροφορίες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναφέρουν ότι η όλη διαδικασία έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Φεβρουάριο και συνεχίζεται και πως μέχρι στιγμής δεν τους έχει ζητηθεί να προβούν σε καμία ενέργεια.

 

Η αγορά συζητεί για ένα άνοιγμα που μπορεί να φτάσει μέχρι τα 5 δις. ευρώ και βασίζεται περισσότερο σε εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο δεν θέλει σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση να βάλει χέρι στα 10 δις. ευρώ του ΤΧΣ, για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό των επόμενων ετών. Άλλωστε, για το θέμα έχουν δώσει εξηγήσεις τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και τέως υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, οι οποίοι θεωρούν το χρηματοδοτικό κενό της επόμενης διετίας χαμηλό και απόλυτα ελεγχόμενο και μάλιστα θα μπορούσε να καλυφθεί με εκδόσεις ομολόγων, όπως έγινε τον περασμένο Απρίλιο, ή όπως πρόκειται να γίνει σε λίγο διάστημα, με την έκδοση επταετών ομολόγων, ύψους 3 δις. ευρώ.

atrap250614

Σε κάθε περίπτωση, τα ίδια στελέχη επιμένουν ότι δεν έχει ζητηθεί τίποτα από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πως ακόμα κι αν υπάρξει ζήτημα, αυτό θα είναι μικρής κλίμακας και θα καλυφθεί από ίδια μέσα. Άλλωστε, η αγορά πήρε χθες μία πρώτη γεύση από την αξιοποίηση των assets των τραπεζών, με την Eurobank να ανακοινώνει και επισήμως ότι διέθεσε σε θεσμικούς επενδυτές και συγκεκριμένα- όπως αναφέρουν πληροφορίες- σε δύο funds, το Capital και το Wellington, την πώληση του 13% της Eurobank Properties έναντι περίπου 120 εκατ. ευρώ.

 

Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί κινήσεις πώλησης ή αξιοποίησης non core business assets, με τις οποίες οι τράπεζες θα ενισχυθούν κεφαλαιακά είτε άμεσα είτε έμμεσα. Η στρατηγική συμφωνία Eurobank - Fairfax για τη Eurobank Properties, οι προχωρημένες συζητήσεις της Εθνικής για αντίστοιχης δομής deal στην Πανγαία, η πώληση της Αστήρ Παλάς και της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, η αξιοποίηση της Γενικής, είναι μόνο μερικές από τις δρομολογημένες ενέργειες.

 

Οι συστημικές τράπεζες συζητούν ή διερευνούν ενδιαφέρον για το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών τους δραστηριοτήτων και κάποιες από τις παραπάνω συζητήσεις βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο ώστε σύντομα να ανακοινωθούν κινήσεις-έκπληξη.

 

Οι συζητήσεις αφορούν χρηματοοικονομικές θυγατρικές, όπου προς το παρόν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον, όπως ΑΕΕΑΠ, ΑΕΔΑΚ και Private Equity funds. Επενδυτές όπως ο Ντιν Μητρόπουλος, η Calamos Investment, αλλά και ξένα funds, έχουν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον ή βρίσκονται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για εξαγορές δραστηριοτήτων των πιστωτικών ιδρυμάτων στον χρηματοοικονομικό τομέα.

atrapez250614

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.