ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα "εργαλεία" από τις τράπεζες για τα "κόκκινα δάνεια"- Σ΄ ένα μήνα έτοιμο το νέο πλαίσιο

23:01 - 09 Ιουλ 2014 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Νέα "εργαλεία" από τις τράπεζες για τα "κόκκινα δάνεια"- Σ΄ ένα μήνα έτοιμο το νέο πλαίσιο
Η αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ήταν ο βασικός άξονας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση της κυβερνητικής εκπροσώπου.

"Υπό αυτό το φως συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και οι προοπτικές του στη λογική της περαιτέρω ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Οι συζητήσεις θα είναι πιο συχνές, με στόχο οι τράπεζες με δεδομένη τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους να συνδράμουν ακόμα περισσότερο στην καθημερινότητα των πολιτών", ανέφερε η ίδια κυβερνητική πηγή.

akokkina090714

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο αναπληρωτής υπ.Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, και εκπρόσωποι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Πιο συγκεκριμένα οι κ.κ Μιχάλης Σάλλας πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Αλέξανδρος Τουρκολιάς Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Δημήτρης Ματζούνης Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank και Χρήστος Μεγάλου Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank.

 

Μετά τη σύσκεψη, ο πρόεδρος της Τρ. Πειραιώς, κ. Μιχ. Σάλλας μιλώντας στους δημοσιογράφους, είπε ότι σύντομα θα υπάρχουν νέα εργαλεία που θα διευκολύνουν την αντιμετώπιση των "κόκκινων δανείων" για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ενώ και ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για νέο πλαίσιο αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα είναι έτοιμο σε ένα μήνα.

 

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τα νέα εργαλεία, ο κ. Σάλλας τόνισε ότι "υπάρχουν κλάδοι οι οποίο αναλύονται, οι οποίοι έχουν αναλυθεί και υπάρχουν αντιμετωπίσεις και ρυθμίσεις καθημερινά. Σε ό,τι αφορά τα μεγάλα δάνεια, το κάθε δάνειο ή η κάθε περίπτωση για κάθε επιχείρηση ή κλάδο, είναι ακριβώς έτσι διαμορφωμένη ή διαμορφώνεται ούτως ώστε, να βοηθήσει την επιχείρηση που η καθεμία έχει ένα πολύ ιδιαίτερο πρόβλημα. Αλλού θα πρέπει να γίνει κάποια μετοχοποίηση, αλλού θα πρέπει να γίνει επέκταση της εξόφλησης, αλλού μείωση επιτοκίου, αλλού διάφορα πράγματα".

aomolog090714

Σε ερώτηση αν περιλαμβάνεται και "κούρεμα", ο πρόεδρος της Πειραιώς, είπε ότι "οι τρόποι αυτοί που αντιμετωπίζουμε σε παρούσες αξίες βοηθάνε και αυτό. Εκείνο που έχει σημασία, δεν είναι να δημιουργήσουμε πρόβλημα ή στο τραπεζικό σύστημα ή στις επιχειρήσεις, αλλά να υπάρχει μία ισορροπημένη εξέλιξη και αντιμετώπιση που δεν θα δημιουργεί πρόβλημα πουθενά".

 

"Tα κόκκινα δάνεια είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα, νομίζω όμως ότι είναι και ελεγχόμενο και πιστεύω απόλυτα δυνατό να διαχειριστούμε με τρόπους που δεν θα δημιουργήσουμε κανένα κοινωνικό πρόβλημα και θα αντιμετωπιστεί σταδιακά με τρόπο που, θα έλεγα κατά τη δική μου άποψη, εξαιρετικό, άψογο και συνεπή για την αγορά και την οικονομία", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σάλλας.

 

Τόνισε δε, ότι η αντιμετώπιση των συσσωρευμένων κόκκινων δανείων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να αποκτήσει δυναμική η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, για την οποία είναι αισιόδοξος, καθώς, όπως είπε "είμαστε πολύ καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν". Ο ίδιος εκτίμησε ότι τα κόκκινα δάνεια υπολογίζονται σήμερα μεταξύ 75-77 δισ. ευρώ και οι τράπεζες έχουν σημαντικές εξασφαλίσεις για αυτά. Επισήμανε, δε, ότι δεν υπάρχει ανάγκη για νέο κύκλο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. "Ούτως ή άλλως, οι τράπεζες οι ελληνικές είναι, από πλευράς κεφαλαίων πολύ σοβαρά και ισχυρά κεφαλαιοποιημένες", τόνισε.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συζήτηση τέθηκε και το θέμα της επίσπευσης του κώδικα δεοντολογίας αλλά και των οδηγιών που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, καλώντας τις τράπεζες να προχωρήσουν άμεσα τις διαδικασίες για την ενεργή και αποτελεσματική διαχείριση των προβληματικών επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων. Οι  τραπεζίτες ζήτησαν την επίσπευση της αλλαγής του πτωχευτικού κώδικα προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια, με απώτερο σκοπό την ρύθμιση των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση των ισολογισμών.

aomolo090714

 

Βενιζέλος: Να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, ακόμη και πέραν του πλαισίου της ΤτΕ

Σύμφωνα με πηγές της Χαρ. Τρικούπη, στη σύσκεψη στο Μαξίμου, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, και η κατεύθυνση, με βάση και την τοποθέτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, είναι να υπάρξει αντιμετώπιση του ζητήματος, ακόμα και πέραν του πλαισίου της ΤτΕ, ώστε να υπάρξει ουσιαστική στήριξη και αποτελεσματικές αποφάσεις για την προστασία όλων των κατηγοριών που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων.

 

Κατά τις ίδιες πηγές, το δεύτερο σκέλος της συζήτησης αφορούσε στις τράπεζες και την πραγματική οικονομία, τη συμβολή τους στην ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, μέσω της ρευστότητας στην αγορά, δηλαδή στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη,  οι αρμόδιοι υπουργοί όσο και η πλευρά των τραπεζών ανέλαβαν να φέρουν για τα δύο αυτά θέματα κάποια ολοκληρωμένα σχέδια το επόμενο διάστημα.

 

agika090714

 Μιλώντας την Τετάρτη στο συνέδριο του Economist, ο Γκίκας Χαρδούβελης τόνισε ότι θα πρέπει ως χώρα να εστιάσουμε στην αύξηση της ρευστότητας των τραπεζών μέσω της ενίσχυσης των καταθέσεων τους και της επιστροφής χρημάτων από το εξωτερικό και στον άμεσο χειρισμό των μεγάλων ζημιών που έχει καταγράψει ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας.

 

Εν τω μεταξύ, "σήμα κινδύνου" για τα "κόκκινα δάνεια" στην Ελλάδα, απέστειλε εκ νέου το ΔΝΤ, με την επισήμανση ότι "εάν αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα, τότε δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα".

 

Από το βήμα του συνεδρίου του Economist, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ρίσι Γκογιάλ (Rishi Goyal), ανέφερε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να είναι σε θέση να υποστηρίξουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξει πρόβλημα εάν δεν καταφέρουν να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, "το ΔΝΤ παραμένει αφοσιωμένο στη συνέχιση του προγράμματος της Ελλάδας και όσα έχει δεσμευτεί". Πρόσθεσε δε, ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, αλλά και να προβεί στο άνοιγμα των υπηρεσιών.

 

Σχετικά με τον χρηματοοικονομικό τομέα, ο κ. Γκογιάλ εξέφρασε την ανησυχία του, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται "η ρευστότητα στις τράπεζες για να μπορέσουν να βοήσουν την επιχειρηματικότητα" και πρόσθεσε ότι "η Ελλάδα έχει μπει σε μία κατάσταση, κατά την οποία οι τράπεζες δεν μπορούν να δώσουν ρευστότητα και υπάρχουν πολλά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται".

 

Παρότι διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει οξύ πρόβλημα και υπάρχει σταθερότητα, επισημαίνοντας ότι "οι τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια", έσπευσε να διευκρινίσει πως εάν το πρόβλημα των κακών ισολογισμών συνεχιστεί, αυτό θα έχει επίπτωση και στην ανάπτυξη. "Εάν αντιμετωπιστεί το θέμα των κόκκινων δανείων, τότε δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα", κατέληξε.

adendias090714

Τι συζήτησαν Δένδιας- ΕΕΤ για "κόκκινα" δάνεια και ΕΣΠΑ

Μηχανισμό ώστε να αντιμετωπιστούν κατά περίπτωση τα κόκκινα δάνεια επιχειρεί να δημιουργήσει το υπουργείο Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τις τράπεζες. Αυτό προκύπτει από όσα αναφέρθηκαν στη συνάντηση του υπουργού Ν. Δένδια με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).

 

Ο κώδικας δεοντολογίας για τη διευθέτηση των μή εξυπηρετούμενων δανείων τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών που υπάρχει σήμερα, σε συνδυασμό με την αναμόρφωση του Πτωχευτικού Δίκαιου αλλά και με επιπλέον δικλείδες ασφαλείας θα δημιουργήσουν ένα "καλάθι χρηματοπιστωτικών προϊόντων" και θα επιτρέψει να καταστεί σαφές- για το τραπεζικό σύστημα- ποιές είναι εκείνες οι επιχειρηματικές προσπάθειες που μπορούν να επιβιώσουν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης.

adendia090714

Κατ' επέκταση, δηλαδή ποιές επιχειρήσεις δικαιούνται ακόμη μία ευκαιρία μέσα από τη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.

Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε στενή συνεργασία υπουργείου και τραπεζών καθώς εκτιμάται ότι μέχρι το Σεπτέμβριο μπορούν να έχουν χαραχθεί οι κατευθυντήριες γραμμές αυτής της διαδικασίας. Στο μεταξύ σημειώνεται ότι την Παρασκευή θα συναντηθεί ο υπουργός με την Τρόικα.

 

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, "εάν δεν εξυγιανθούν κάποια οχήματα ώστε να υπάρξουν επενδύσεις, το σύστημα δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει", ενώ το ίδιο στέλεχος συμπλήρωσε ότι η συνεργασία υπουργείου τραπεζών είναι σημαντική καθώς: το τραπεζικό σύστημα μόνο με τα δικά του κριτήρια δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

 

Επίσης, υπάρχει εντατική συνεργασία υπουργείου τραπεζών και για τα επιχειρησιακά σχέδια του νέου ΕΣΠΑ, καθώς η χώρα μας πρέπει να στείλει στην ΕΕ, έστω την αρχική την άποψη, μέχρι τις 17 Ιουλίου 2014. Στόχος είναι να δημιουργηθεί και για το ΕΣΠΑ ένας σύνθετος μηχανισμός που θα επιτυγχάνει την μόχλευση κεφαλαίων.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:17 - 10 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.