ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ. Ζανιάς: Ο τραπεζικός τομέας έχει ανακτήσει κεφαλαιακή επάρκεια και μπορεί να συμμετάσχει στη νέα διαδικασία ανάπτυξης της χώρας

21:54 - 09 Ιουλ 2014 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Γ. Ζανιάς: Ο τραπεζικός τομέας έχει ανακτήσει κεφαλαιακή επάρκεια και μπορεί να συμμετάσχει στη νέα διαδικασία ανάπτυξης της χώρας
Την πεποίθηση ότι ο τραπεζικός τομέας είναι σταθεροποιημένος, έχει ανακτήσει κεφαλαιακή επάρκεια, έχει μειώσει τα λειτουργικά του κόστη και μπορεί να συμμετάσχει στη νέα διαδικασία ανάπτυξης της χώρας, εξέφρασε στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργος Ζανιάς.

Όπως είπε, η ρευστότητα των τραπεζών φτάνει τα όρια πριν από την κρίση: "Πάνω από 50 δισ., γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να αρχίσουν να χορηγούν ξανά δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να συγχρηματοδοτούν με τα ευρωπαϊκά ταμεία πολύ περισσότερες επιχειρήσεις και έργα τους τελευταίους 4-5 μήνες".

 

Αναφερόμενος στις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες, μίλησε για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με τη διεύρυνση των τραπεζικών υπηρεσιών και με τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας. "Έχει βρεθεί λύση για συλλογή 35 δισ. και πιστεύω ότι οι τράπεζες ήδη διαθέτουν έμπειρες ομάδες για τη συλλογή των δανείων" τόνισε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό και το νομικό πλαίσιο για την εξεύρεση λύσεων εκτός των δικαστηρίων.

 

Από την πλευρά του, ο υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της Fitch Ratings από το Ην. Βασίλειο, Ντάγκλας Ρένγουικ (Douglas Renwick) δήλωσε ότι "το δημόσιο χρέος είναι υπερβολικά υψηλό, ο ιδιωτικός τομέας έχει μετατοπιστεί σε υψηλή θέση χρέους, λόγω των αποπληθωριστικών πιέσεων από την εξαετή ύφεση, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών είναι υψηλό, οι ενδείξεις προσέλκυσης ξένων άμεσων επενδύσεων είναι περιορισμένες και η ανεργία κινείται σε υψηλά επίπεδα". Αυτές, είπε ο κ. Ρένγουικ, είναι οι αιτίες οι οποίες κρατούν ακόμη σε χαμηλό επίπεδο την πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

 

Ειδικότερα, ως προς τη δημοσιονομική παράμετρο, εκτίμησε ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται δραματική διαγραφή του επίσημου χρέους, παρά μία σταδιακή διευκόλυνση των όρων αποπληρωμής του. Εξέφρασε δε την άποψη ότι θα χρειαστούν επιπλέον χρόνια δημοσιονομικής πειθαρχίας, ακόμη και πέραν των προγραμμάτων της τρόικας.

 

Ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, ξεκινώντας από την αφετηρία ότι το ελληνικό σύστημα υγείας "έπασχε από πλήθος στρεβλώσεων, όπως φαινόμενα σπατάλης, ανυπαρξία ελέγχων και έλλειψη μηχανισμών οδηγιών συνταγογράφησης", περιέγραψε από το βήμα του Economist τους βασικούς άξονες των αλλαγών, οι οποίες εφαρμόζονται στο εθνικό σύστημα υγείας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.