ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η τραπεζική κρίση είναι εδώ: Η πορτογαλική BES προκαλεί αναστάτωση στις αγορές

00:01 - 11 Ιουλ 2014 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η τραπεζική κρίση είναι εδώ: Η πορτογαλική BES προκαλεί αναστάτωση στις αγορές
Όταν βάζεις τα "σκουπίδια" κάτω από το χαλί, κάποτε το χαλί θα γεμίσει και τα "σκουπίδια" θα σε πνίξουν. Η υπόθεση της πορτογαλικής τράπεζας Banco Espirito Santo προκαλεί αναστάτωση στις διεθνείς αγορές και επαναφέρει στο προσκήνιο τους φόβους για την υγεία του τραπεζικού συστήματος και όχι μόνο, ιδίως στις χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης, που συνεχίζουν να υποφέρουν από την κρίση χρέους.

Την Πέμπτη, ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Πορτογαλίας, Banco Espirito Santo, αφού προηγουμένως έκαναν βουτιά 17%. Ανάλογη εικόνα και στα ομόλογα της BES (ανεστάλη επίσης η διαπράγματευσή τους), καθώς οι τιμές τους υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά, εκτοξεύοντας τις αποδόσεις τους στα ύψη, ξεπερνώντας ακόμα και τα ομόλογα της ...Αργεντινής.

 

Αιτία είναι το γεγονός ότι ο βασικός μέτοχος (ελέγχει το 25%) της BES, η Espirito Santo International (ESI), δεν κατάφερε να πληρώσει "ορισμένους" ομολοχιούχους της, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του, την Τετάρτη. Η υπόθεση δεν αφορά μόνο τον τραπεζικό κλάδο, αλλά και το "χάος" των αμοιβαίων χρηματοοικονομικών συμμετοχών που διακρίνει την ESI, όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα των Financial Times. 

Οι διαβεβαιώσεις τόσο της κυβέρνησης της χώρας όσο και της κεντρικής τράπεζας ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα, έπεσαν στο κενό.

 

Μάλιστα, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι επενδυτές μπορεί να προχωρήσουν ακόμα και σε δικαστικές αγωγές για να διεκδικήσουν τα χρήματά τους, ενώ στις αγορές κυκλοφόρησαν και φήμες ότι η Espirito Santo International μπορεί να ζητήσει δικαστική προστασία από τους πιστωτές της. Σημειώνεται ότι το εναπομείνον κεφάλαιο προς πληρωμή του συγκεκριμένου εταιρικού ομολόγου (commercial paper) ανέρχεται σε 2,55 δισ. δολάρια.

Έκτακτη ανακοίνωση για την υπόθεση εξέδωσε και το ΔΝΤ, επισημαίνοντας πως το πορτογαλικό τραπεζικό σύστημα άντεξε την κρίση χωρίς σοβαρές αναταράξεις, λαμβάνοντας ενίσχυση από τα έκτακτα μέτρα της ΕΚΤ και την κρατική κεφαλαιακή στήριξη. Παράλληλα, τόνισε πως, όπως αναγνωρίζει και η Τράπεζα της Πορτογαλίας, "παραμένουν εστίες αδυναμίας" οι οποίες απαιτούν διορθωτικά μέτρα σε ορισμένες περιπτώσεις και ισχυρή εποπτεία σε άλλες.

bes1

Ξεπούλημα στις αγορές και φόβοι για επέκταση της κρίσης

Η υπόθεση της BES προκάλεσε αναστάτωση στις αγορές. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν μεγάλες απώλειες, όπως άλλωστε και τα κρατικά ομόλογα.

 

Η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου (που εκδόθηκε τον περασμένο Απρίλιο) ενισχύθηκε έως 0,12% σε 4,35%, Τις δύο προηγούμενες ημέρες είχε σημειώσει άνοδο 0,21%. Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές των ομολόγων κινούνται αντιστρόφως ανάλογα των αποδόσεων. 

 

Από τον πανικό δεν γλίτωσε ούτε η έκδοση του ελληνικού 3ετούς ομολόγου, καθώς, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, η Ελλάδα θα μπορούσε να συγκεντρώσει υψηλότερες προσφορές σε σχέση με τα 3 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε τελικώς 1,5 δισ. ευρώ (με επιτόκιο 3,5%) από τα συνολικά 3 δισ. ευρώ που προσέφεραν οι επενδυτές.

 

Ενδεχομένως, το Ελληνικό Δημόσιο δεν ήθελε να μαζέψει μεγαλύτερο ποσό, καθώς θα προσδοκούσε χαμηλότερο επιτόκιο από το 3,5%.Παράγοντες της αγορές επισημαίνουν ότι χωρίς την BES το επιτόκιο θα μπορούσε να διαμορφωθεί ακόμα και στο 3%.

Ο αντίκτυπος της πορτογαλικής BES έφθασε και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες της Wall Street να βυθιστούν σε χαμηλότερα επίπεδα.

bes2

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 22:04 - 10 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.