ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οκτώ χιλιάδες φάκελοι δανείων ελέγχονται στο πλαίσιο των stress tests

10:21 - 14 Ιουλ 2014 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Οκτώ χιλιάδες φάκελοι δανείων ελέγχονται στο πλαίσιο των stress tests
Τα stress tests που διεξάγονται αυτή τη στιγμή στις ευρωπαικές τράπεζες είναι πολύ σκληρότερα από αυτά που διεξήγαγε η Black Rock.

Η Black Rock είχε μελετήσει 300 φακέλους δανείων ελληνικών τραπεζών, ενώ τώρα εξετάζονται περίπου 8.000 φάκελοι δανείων, λέει κορυφαίος τραπεζίτης ο οποίος θεωρεί ότι τελικά δεν θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά σίγουρα θα υπάρξουν κεφαλαιακές ανάγκες. Αυτό σημαίνει -λέει ο ίδιος- ότι οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών θα ταλαιπωρούνται μέχρι να βγούν τα αποτελέσματα, αλλά μακροπρόθεσμα είναι ασφαλείς επενδυτικές επιλογές.

Η συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών πάντως στο Χρηματιστήριο της Αθήνας γεννά απορίες, καθώς πριν απο λίγους μόλις μήνες, εξαιρετικά ενημερωμένοι διεθνείς επενδυτές αγόρασαν στις αυξήσεις κεφαλαίου μετοχές των ελληνικών τραπεζών σε τιμές υψηλότερες από τις σημερινές.

Και αυτό προκαλεί απορία διότι οι ίδιοι θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι έρχονται τα ευρωπαϊκά stress tests και να έχουν αξιολογήσει καλύτερα την επένδυση τους.

ase1

Το ερώτημα είναι αν είναι οι ίδιοι αυτοί που πουλάνε σήμερα (που είναι σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες από τα χρηματιστηριακά γραφεία) και τι σκοπεύουν να κάνουν με τα υπόλοιπα των χαρτοφυλακίων τους. Το να μπήκαν για λίγο καιρό προκειμένου να πάρουν κάποιο βιαστικό μικρό κέρδος από τις τραπεζικές μετοχές είναι πολύ πιθανό, αλλά δεν συνέβη.

Τουλάχιστον, δεν συνέβη σε μεγάλη έκταση και οι περισσότεροι ξένοι είναι "εγκλωβισμένοι" όπως και οι Έλληνες επενδυτές σε τιμές αγοράς υψηλότερες από τις σημερινές.

Αυτό σημαίνει είτε ότι θα πάρουν την απόφαση να πουλήσουν με ζημία και να σηκωθούν να φύγουν, είτε ότι θα αγοράσουν στις νέες χαμηλότερες τιμές προκειμένου να μειώσουν τη μέση τιμή κτήσης των μετοχών τους και να περιμένουν για κέρδη στο μέλλον. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, είτε κανείς είναι αισιόδοξος είτε απαισιόδοξος για τις ελληνικές τράπεζες, είναι ο κλάδος που προσφέρει αυτή τη στιγμή τις περισσότερες επενδυτικές ευκαιρίες, τόσο στην άνοδο όσο και στην πτώση των τιμών των μετοχών του.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:50 - 14 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.