ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απειλούν να φύγουν από τη Σκωτία RBS και Lloyds

09:41 - 11 Σεπ 2014 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Απειλούν να φύγουν από τη Σκωτία RBS και Lloyds
Σενάρια για μεταφορά επαγγελματικών εδρών και τραπεζικοί σχεδιασμοί έκτακτης ανάγκης εν όψει του δημοψηφίσματος στη Σκωτία.

Το βρετανικό πιστωτικό ίδρυμα Lloyds Banking Group Plc, το οποίο έχει την έδρα του στη Σκωτία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα δημιουργήσει νομικά πρόσωπα στην Αγγλία, ως μέρος του σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης της τράπεζας εν όψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της επόμενης εβδομάδας όπου θα κριθεί η ανεξαρτησία ή όχι της Σκωτίας.

Εν τω μεταξύ κυβερνητικές και τραπεζικές πηγές ανέφεραν ότι και η Royal Bank of Scotland, μια άλλη μεγάλη βρετανική τράπεζα που βρίσκεται στη Σκωτία, θα έχει την έδρα της στο Λονδίνο, στην περίπτωση όπου μέσω του δημοψηφίσματος εγκριθεί η ανεξαρτησία της περιοχής από το Ηνωμένο Βασίλειο. «H RBS πιστεύει ότι θα ήταν αναγκαία η αλλαγή έδρας» αναφέρει η σχετική χρηματιστηριακή ανακοίνωση και συμπληρώνει: «Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία είναι θέμα του λαού της Σκωτίας. Η Σκωτία ήταν η πατρίδα της RBS από το 1727. Η RBS σκοπεύει να διατηρήσει σημαντικό επίπεδο των δραστηριοτήτων της και απασχόλησης στην Σκωτία για να στηρίξει τους πελάτες της και τις δραστηριότητες όλης της τράπεζας».

Η μεν Lloyds Banking Group απασχολεί σήμερα 16.000 υπαλλήλους στη Σκωτία ενώ αντίστοιχα η Royal Bank of Scotland, απασχολεί 11.500 υπαλλήλους στη Σκοτία.

Οι αντίπαλοι της ανεξαρτησίας έχουν δηλώσει ότι οι τράπεζες της Σκωτίας θα μπορούσαν να μετακινηθούν προς την Αγγλία λόγω της αβεβαιότητας που θα προκληθεί για το νόμισμα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μια ανεξάρτητη Σκωτία, αλλά και εξ αιτίας της αβεβαιότητας αν το νέο κράτος που ενδεχομένως να δημιουργηθεί, θα είναι σε θέση να υπολογίζει στην υποστήριξη της Τράπεζας της Αγγλίας ως δανειστή έσχατης ανάγκης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.