ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

HSBC: Πρόβλεψη για σταθερή ανάκαμψη στο παγκόσμιο εμπόριο

12:09 - 18 Σεπ 2014 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
HSBC: Πρόβλεψη για σταθερή ανάκαμψη στο παγκόσμιο εμπόριο
Μετά από μια περίοδο στασιμότητας εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να επανέλθει σε τροχιά ανάκαμψης το 2016, παρουσιάζοντας νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις που έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της HSBC, με τίτλο “HSBC Trade Forecast”.
  • Το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να κινηθεί προς μια περίοδο μακροπρόθεσμης ανάπτυξης
  • Η αύξηση του εμπορίου αναμένεται να φτάσει, κατά μέσο όρο, το 8% ετησίως μεσοπρόθεσμα
  • Η Κίνα θα διπλασιάσει την κυριαρχία της στις εμπορευματικές εξαγωγές μέχρι το 2030
  • Η πιο πρόσφατη έκθεση της HSBC, με τίτλο “HSBC Trade Forecast”, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην Ινδία, τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο εξαγωγέα παγκοσμίως.

Εξαγωγείς και εισαγωγείς από κλάδους με κυκλικότητα, όπως οι εξοπλισμοί, μεταφορών και η μεταλλουργία, θα είναι οι πρώτοι που θα επωφεληθούν σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της HSBC, με τίτλο “HSBC Trade Forecast”, καθώς ο ρυθμός της ανάπτυξης του διασυνοριακού εμπορίου ανακάμπτει και αναμένεται να αγγίξει το 8% το 2016 από μόλις 2,5% το προηγούμενο έτος”. 

Πιο μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τις προβλέψεις, το 2030 το παγκόσμιο εμπορευματικό εμπόριο θα τριπλασιαστεί, καθώς οι «έξυπνες» επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται την αύξηση της κατανάλωσης και τη βελτιωμένη παραγωγικότητα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.
«Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την επίμονη εστίαση στους κινδύνους που προκύπτουν από τα σημερινά γεωπολιτικά προβλήματα και τους άνισους ρυθμούς ανάπτυξης σε βάρος του μελλοντικού τους σχεδιασμού», δήλωσε ο Simon Cooper, CEO του HSBC Commercial Banking. «Οι συνθήκες για το εμπόριο ήταν δύσκολες τον τελευταίο καιρό, αλλά αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής. Οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές δείχνουν σημαντικά βελτιωμένες τόσο στις αναπτυγμένες, όσο και στις αναπτυσσόμενες αγορές».
Οι ολοένα και καλύτερες οικονομικές συνθήκες σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, σε συνδυασμό με τη σταδιακή ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, θα αποτελέσουν για πολλές επιχειρήσεις τα θεμέλια πάνω στα οποία θα χτίσουν κατά το 2015. Βραχυπρόθεσμα, η ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές φαίνεται πιο εύθραυστη, ενώ εξακολουθεί να είναι σχετικά γρήγορη, αντικατοπτρίζοντας τις διαρθρωτικές προκλήσεις και τις πολιτικές αβεβαιότητες στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.
Μέχρι το 2030, πάντως, η Κίνα αναμένεται να πενταπλασιάσει τις εξαγωγές της καθώς ενισχύει τους εμπορικούς της δεσμούς με τις αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Αφρική. Αυτή τη στιγμή η Κίνα εξάγει 1,4 φορές τα αγαθά της Γερμανίας και των ΗΠΑ σε αξία και αναμένεται να διευρύνει αυτή τη διαφορά, εξάγοντας 3 φορές περισσότερο από τις ΗΠΑ μέχρι το 2030.
Εντωμεταξύ, εκτιμάται ότι η Ινδία μπορεί να αποτελέσει τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο εξαγωγέα παγκοσμίως μεταξύ του 2014 και του 2030, έχοντας τη δυνατότητα να κατακτήσει την πέμπτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των εξαγωγέων από τη δέκατη τέταρτη στην οποία βρίσκεται σήμερα. Έτσι, προκειμένου να αναλύσει σε βάθος αυτή την τάση η τελευταία έκθεση της HSBC Trade Forecast κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην Ινδία.

Η συνεχής άνοδος του παγκοσμίου εμπορίου της Ινδίας

Ο νέος Ινδός Πρωθυπουργός, Narendra Modi, παρουσίασε πρόσφατα ένα χάρτη δομικών μεταρρυθμίσεων για την οικονομία της Ινδίας, ο οποίος αναμένεται να βοηθήσει τη χώρα να πενταπλασιάσει τις εξαγωγές της μέχρι το 2030, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης περίπου 11% ανά έτος.

Τα αγαθά που βρίσκονται χαμηλά στην αλυσίδα αξίας, συμπεριλαμβανομένων των ορυκτών καυσίμων, των υφασμάτων και των κοσμημάτων, αποτελούν την πλειοψηφία των εξαγωγών της Ινδίας. Στο μέλλον, η HSBC εκτιμά ότι κλάδοι που απαιτούν μεγαλύτερη επένδυση κεφαλαίων και δεξιοτήτων, όπως ο φαρμακευτικός και η αυτοκινητοβιομηχανία, θα αποκτήσουν σημαντική θέση στο σύνολο των εξαγωγών.

Η έκθεση της HSBC προβλέπει ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) θα αποτελέσουν τον κυρίαρχο προορισμό για τις εξαγωγές της Ινδίας μέχρι το 2030. Με τον διευρυνόμενο ρόλο των ΗΑΕ ως κόμβος επαν-εξαγωγής, η συγκεκριμένη τάση συνιστά ένδειξη της μετατόπισης της αναζήτησης για ευκαιρίες εμπορίου προς τα Ανατολικά.

Ταυτόχρονα, ο ταχέως αυξανόμενος αριθμός των καταναλωτών στην Ινδία αποτελεί μια δελεαστική ευκαιρία για τους εξαγωγείς από τον υπόλοιπο κόσμο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της HSBC, μέχρι το 2030 οι εισαγωγές της Ινδίας θα πενταπλασιαστούν. Η Κίνα φαίνεται να εκμεταλλεύεται σε μεγαλύτερο βαθμό τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την αναπτυσσόμενη Ινδική αγορά, εννεαπλασιάζοντας τις εξαγωγές της και διατηρώντας τη θέση της ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αγαθών στην Ινδία. Οι ΗΠΑ θα ανέβουν μια θέση (από την πέμπτη που βρίσκονται σήμερα στην τέταρτη) στην κατάταξη των εξαγωγέων προς την Ινδία, τριπλασιάζοντας τις εξαγωγές τους στη χώρα κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.