ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Aνθ. Θωμόπουλος: Οι τράπεζες έχουν μαξιλάρι ασφαλείας 6 - 7 δισ. ευρώ

11:17 - 30 Σεπ 2014 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Aνθ. Θωμόπουλος: Οι τράπεζες έχουν μαξιλάρι ασφαλείας 6 - 7 δισ. ευρώ
Με αισιοδοξία αναμένει τα stress tests της ΕΚΤ στους ισολογισμούς των μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Άνθιμος Θωμόπουλος.

Όπως είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC, τα αποτελέσματα των test που θα καθορίσουν το κατά πόσον μπορούν οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες μελλοντικές κρίσεις, αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στις 26 Οκτωβρίου.

“Κανένα τραπεζικό σύστημα δεν έχει υποστεί τον λεπτομερή έλεγχο που έχουν δεχθεί οι ελληνικές τράπεζες. Αυτό είναι το τρίτο τεστ στη σειρά. Υπολογίζω ότι τα 'μαξιλάρια' ασφαλείας ανέρχονται  σε 6-7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, άρα πιθανότατα είναι επαρκές ώστε να απορροφήσει το όποιο αποτέλεσμα της ποιοτικής αναθεώρησης των χαρτοφυλακίων (ΑQR)”, είπε ο κ. Θωμόπουλος.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει συγκεντρώσει περί το 1,75 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας, αλλά και της τρόικα σε ό,τι αφορά τη  χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Επιπροσθέτως, η έκδοση ομολόγου ύψους 500 – 600 εκατ. ευρώ  νωρίτερα μέσα στο έτος υπερκαλύφθηκε.

Από τη στιγμή που θα έχουν ξεπεράσει το σκόπελο της AQR, οι ελληνικές τράπεζες  θα είναι σε θέση να επικεντρώσουν και πάλι την προσοχή τους στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας, σημείωσε ο κ. Θωμόπουλος

“Ευελπιστούμε ότι οι όποιες ανησυχίες περί κεφαλαιακής επάρκειας και ισχύος των ελληνικών τραπεζών θα διαλυθούν”, ανέφερε και πρόσθεσε: “Κάτι τέτοιο θα μας επιτρέψει να στρέψουμε ξανά το βλέμμα μας στην πραγματική οικονομία και να στηρίξουμε περισσότερο την προσπάθεια ανάκαμψης της Ελλάδας”.

Όπως σημειώνει το CNBC, η ελληνική οικονομία αναμένεται να πετύχει ανάπτυξη 0,6% φέτος, σύμφωνα με την Κομισιόν, μετά από ύφεση σχεδόν 4% το 2013. Παρ' όλ' αυτά, συνεχίζει το πρακτορείο, η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια σειρά αντιξοοτήτων και η σταθερά υψηλή ανεργία με ποσοστό 26,7% προκαλεί ανησυχία.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:28 - 30 Σεπ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.